Αναλύσεις

Το χατίρι του Ερντογάν…

Προσπάθησαν όσο μπορούσαν Αθήνα και Λευκωσία ν’ αποσυνδέσουν τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου από την Άγκυρα. Όμως, ο Τούρκος ΥπΕξ, Χακάν Φιντάν, δεν μασά. Φρόντισε να σπάσει για άλλη μια φορά τον μύθο περί ελληνοτουρκικής φιλίας και λύσης στο Κυπριακό. Θα μας πιάσουν, είπε, «οι φωτιές του πολέμου». Και η πολιτική του εξευμενισμού έμεινε εκ νέου γυμνή. Εκτεθειμένη!

Όταν μιλά ο Χακάν Φιντάν, είναι ως να μιλά ο ίδιος ο Ερντογάν. Και η τουρκική ΜΙΤ, της οποίας ήταν αρχηγός. Είναι, δε, γνωστές οι σχέσεις τους με την τουρκική Χεζμπολάχ. Και, απ’ εκεί και πέρα, μπορεί ν’ αντιληφθεί κάποιος ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις λεγόμενες “proxy threats”. Ελληνιστί, απειλές διά αντιπροσώπου. Και ποιος είναι αυτός; Μια τρομοκρατική οργάνωση. Τι μαρτυρεί η Τουρκία; Ότι είναι κράτος που στηρίζει τρομοκράτες. Τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Ότι συνιστά, εν ολίγοις, ένα κράτος - τρομοκράτη, με καθεστώς υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό, λοιπόν, το κράτος - τρομοκράτη προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση για να έχει ο εκπρόσωπός του, ένας διπλωμάτης του βαθέος τουρκικού κράτους, τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει με τη σιωπηρή ανοχή της Λευκωσίας, η οποία αναμένει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αφιχθεί στην Κύπρο για τη μαύρη επέτειο της εισβολής, για να μας πει τι, μαζί με τον Πρόεδρο; Ότι καταδικάζουν την εισβολή; Ερώτημα: Ποιον εμπαίζουν; Εμάς, τους Τούρκους ή τους εαυτούς τους; Διότι, πώς καταδικάζουν την εισβολή όταν κλείνουν συμφωνίες τουριστικές στο Αιγαίο, όταν τάζουν στην Άγκυρα δώρα στην ΕΕ και όταν την θέλουν στην ηγεσία του ΟΑΣΕ, τη στιγμή που τους εξευτελίζει; Δεν υποχωρεί ούτε κατά ένα ιώτα στο Αιγαίο και απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα είτε απευθείας είτε μέσω της Χεζμπολάχ.

Και συνεχίζεται το δούλεμα. Διότι, είναι άξιον απορίας πώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ή ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, και προχθές ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ισχυρίζονται ότι προσδοκούν σε λύση! Ποια λύση; Αυτήν της διάλυσης; Τι έχουν στο μυαλό τους; Ακόμη και αν δώσουν τη μισή Κύπρο, η Τουρκία δεν θα δεχθεί. Ακόμη, δε, και αν την προσφέρουν όλη για να ησυχάσουν, ο Ερντογάν θα μας πει, εντάξει, αλλά φύγετε μόνοι σας για να μην πάθετε ό,τι στη Σμύρνη το 1922 ή ό,τι το 1974! Και με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστεί ως φιλεύσπλαχνος. Ότι μας κάνει και χατίρι…