Τουρισμός

Το Υφυπουργείο Τουρισμού εισάγει το σήμα «Historic Hotels of Cyprus»

Το σήμα/label «Historic Hotels of Cyprus», στόχος του οποίου είναι η καθιέρωση των βασικών χαρακτηριστικών, που πρέπει να διαθέτει μια επιχείρηση ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος, για να χαρακτηριστεί ως «Ιστορικό Ξενοδοχείο» (Historic Hotel), εισάγει το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Με την εισαγωγή του εν λόγω σήματος/προτύπου, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιχειρεί τη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού και ειδικότερα την περαιτέρω προβολή και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Στοχεύει επίσης στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου, στην ανάδειξη της ιστορικής πορείας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και γενικότερα να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της κοινωνικής ευημερίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δικαίωμα συμμετοχής στον θεσμό «Historic Hotels of Cyprus» έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία διαχειρίζονται ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα, τα οποία διαθέτουν σε ισχύ άδεια και κατάταξη από το Υφυπουργείο Τουρισμού ή καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του περί της «Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου».

Τα ιστορικά ξενοδοχεία συγκροτούν μια μοναδική κατηγορία χώρων διαμονής με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Χαρακτηρίζονται από την ηλικία των κτιρίων τους, την αρχιτεκτονική τους και τη σύνδεση τους με συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος και λειτουργούν εντός κτιρίων με αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία αντανακλούν στο σχεδιασμό και στις τάσεις της εποχής τους.

Οι εν λόγω μονάδες παρέχουν στην πελατεία τους μια ματιά στο παρελθόν, προσφέροντας παράλληλα σύγχρονες διευκολύνσεις. Η διατήρηση των ιστορικών ξενοδοχείων δεν εξυπηρετεί μόνο τον τουρισμό, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου.

Η ηλικία του κυριότερου/ βασικού μέρους του κτιρίου ή μέρος του κτιρίου του ξενοδοχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον πενήντα (50) χρόνων και η βασική αρχιτεκτονική να είναι αντιπροσωπευτική της περιόδου αρχικής ανέγερσης του, ή να είναι σε θέση η μονάδα να παρουσιάζει ηλεκτρονικά ή σε συγκεκριμένο χώρο την ιστορία της.

Στο ξενοδοχείο θα εκτίθενται αντικείμενα ιστορικής σημασίας όπως επίπλωση, διακόσμηση, έργα τέχνης, κειμήλια, οπτικοακουστικό υλικό κ.λπ.

Σε ειδικό τμήμα του μενού ή σε ξεχωριστό μενού του ξενοδοχείου να υπάρχει διάθεση εδεσμάτων και ποτών ιστορικής σημασίας (π.χ. brandy sour, ζιβανία, κουμανταρία, άλλα κυπριακά κρασιά, κολοκάσι, αφέλια, κουπέπια, σεφταλιές, χαλούμι).

Κάθε πρόσωπο που εξασφαλίζει για συγκεκριμένο ξενοδοχείο/ τουριστικό κατάλυμα το «Σήμα» δεσμεύεται, ότι στη διάρκεια που θα ισχύει τρία (3) χρόνια) θα συνεχίσει να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις αυτού.

ΚΥΠΕ