Κυπριακό

Πάλμας: Σχεδιασμοί για ναυτική βάση πολλαπλών χρήσεων στο Μαρί (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο μίλησε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας αναφορικά με τους σχεδιασμούς για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

«Γεωγραφικά η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή όπου γεωπολιτικά είμαστε αναβαθμισμένοι. Το γεγονός είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και το ανατολικότερο μέλος της Μεσόγειο, με τις εξελίξεις στο Ισραήλ , Συρία και Λίβανο έχουμε ένα καθοριστικό ρόλο και σε πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και ανθρωπιστικό επίπεδο.

«Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η Κύπρος θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να το αποδεικνύει καθημερινά και στην πράξη με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να κάνει για να ανταποκρίνεται στο ρόλο μας στην περιοχή. Με βάση αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να δώσουμε ώθηση σε αυτό το έργο που ονομάζεται Ναυτική Βάση στο Μαρί για να είναι πολλαπλών χρήσεων και μαζί με εταίρους και φίλες χώρες σε Ε.Ε να ανταποκρινόμαστε στον πιο πάνω ρόλο», επεσήμανε ο κ. Πάλμας.

Ταυτόχρονα όπως είπε αυτό σημαίνει αναπόφευκτα και αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτές τις μέρες όπως είπε, αναμένεται η ολοκλήρωση της προμελέτης που αφορά το έργο αναβάθμισης της βάσης για να ακούσομε τις εισηγήσεις και προτάσεις των τενχικών και μετά την μελέτη της προμελέτης θα προχωρήσουμε σε μελέτη υλοποίησης του έργου για ολοκλήρωση. Δεν λέμε δεκαετία αλλά κάποια χρόνια θα χρειαστούν.

Επιπλέον ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για συνεργασία γενικότερα με την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο σε υποστηρικτικό επίπεδο λόγω ναυτικής παράδοσης. Αυτή η άριστη πολιτική σχέση δένει μια περεταίρω ώθηση για να εργαζόμαστε απρόσκοπτα»

Αναφορικά με την επίθεση του τουρκικού ΥΠΑΜ προς τον κ. Δένδια και τις προκλήσεις στην Νεκρά Ζώνη από τα τουρκικά F-16, ο κ. Πάλμας είπε «Είναι προκλητικότατη η συμπεριφορά της Τουρκίας , ειδικά την ώρα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για επανέναρξη του διαλόγου. Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις με συμπεριφορές που δεν αφήνουν αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας γύρω από την πρόοδο ειρηνικών πρωτοβουλιών για συζήτηση».