Κυπριακό

Έτοιμος να στρώσει το έδαφος στον κατοχικό ηγέτη ο Γκουτέρες

Η Λευκωσία αναμένει ότι εντός του τρέχοντος μηνός ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα προσκαλέσει σε συνάντηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη

Εξελίξεις ακόμη και εντός Αυγούστου προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά το Κυπριακό, δίνοντας το έναυσμα για ν’ αρχίσει και πάλι η μουρμούρα. Άλλοι επαναφέρουν το αφήγημα περί χαμένων ευκαιριών και ότι δεν πρέπει να χαθεί ακόμη μια ευκαιρία, καθώς, όπως λένε, θα καταστραφούμε. Η ανάγνωση αυτή γίνεται συνήθως από τους θιασώτες της όποιας λύσης. Άλλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι εννοεί ο Πρόεδρος, ρωτώντας δεξιά και αριστερά να μάθουν πληροφορίες. Να σημειώσουμε εδώ ότι, αυτό που λέγεται, μέχρι και από τους κύκλους της συμπολίτευσης, είναι ότι η ενημέρωση που έχουν, ιδίως όσον αφορά το Κυπριακό, είναι με το σταγονόμετρο αν όχι ανύπαρκτη. Υπονοώντας ότι ο Πρόεδρος δεν συμβουλεύεται κανέναν και αποφασίζει μόνος του. Εύλογα κάποιος θα ισχυριστεί ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει στη συγκυβέρνηση ή να τους ζητήσει την άποψή τους. Εξάλλου, τι πέτυχε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα τόσα χρόνια στο Κυπριακό, πέρα από το να εμπεδώσει στις συνειδήσεις του λαού την κατοχή και τη διχοτόμηση υπό τη μορφή διζωνικών δικοινοτικών υποχωρήσεων; Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και ο εκάστοτε Πρόεδρος, οφείλει και θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον του κυπριακού λαού. Βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο του κόσμου; Θα πράξει όσα οφείλει στο Κυπριακό για να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για το μέλλον του τόπου, απέναντι σε κατεστημένα και εξευμενιστικές προσεγγίσεις; Αυτά είναι που θα κληθεί να απαντήσει στο τέλος της θητείας του.

Τι περιμένει η Λευκωσία από τον Γκουτέρες και η παγίδα…

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προανήγγειλε την εβδομάδα που μας πέρασε εξελίξεις στο Κυπριακό. Μιλώντας στους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, δήλωσε ότι «ενδεχομένως σύντομα να έχουμε κάποιες εξελίξεις ακόμη και εντός Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου». Όπως πληροφορείται η «Σ», η Λευκωσία αναμένει ότι εντός του τρέχοντος μηνός ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατία και τον κατοχικό ηγέτη για να συναντηθούν και ότι η πρόσκληση θα είναι για τον Σεπτέμβριο, ίσως και νωρίτερα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία προγραμματίζεται για το τελευταίο 10ήμερο Σεπτεμβρίου. Σημαντικότερο από τον χρόνο της συνάντησης θα είναι το περιεχόμενο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αυτό που αναμένει το Προεδρικό είναι ότι ο Γ.Γ. θα ζητήσει από τους δύο άνδρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ, να καταθέσουν τις θέσεις τους επί διαφόρων ζητημάτων, για να διαπιστώσει αυτός πού υπάρχει κοινό έδαφος και πού όχι. Η διάσταση απόψεων φυσικά είναι δεδομένη. Η Λευκωσία θεωρεί ότι το πλαίσιο γύρω από το οποίο οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους είναι το σημείο όπου έμειναν τα πράγματα στο Κραν Μοντανά. Δεδομένο είναι φυσικά ότι η τουρκική πλευρά και ο κατοχικός ηγέτης δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να προβάλουν τις δικές τους θέσεις, βάζοντάς τις στο τραπέζι ως δικές τους κόκκινες γραμμές, που αφορούν την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας, ως προϋπόθεση, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Προβάλλονται μάλιστα οι απαιτήσεις για απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο Τύμπου, απευθείας εμπόριο και απευθείας διπλωματικές και πολιτικές επαφές. Όλα αυτά συνεπάγονται αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ξεχωριστής οντότητας ή έστω ως συνιστώντος κρατιδίου.

Συνεπώς, όπως έχουν τα πράγματα, παρά το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης και η Τουρκία προβάλλουν απαράδεκτες θέσεις, εκτός πλαισίου και κατάφωρα αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα στρώσει το έδαφος στον Τατάρ για να τις θέσει ενώπιόν του ως ένα νέο πλαίσιο, πάνω στο οποίο μπορεί να συζητήσει. Η κατάσταση αυτή είναι φυσικά αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης στο Κυπριακό. Κατ’ επέκτασιν το ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής: Τι θα πράξει ο Πρόεδρος όταν βρεθεί ενώπιον αυτής της κατάστασης και οι θιασώτες της όποιας λύσης θα ζητούν υποχωρήσεις για να μη ναυαγήσει η διαδικασία; Όταν μάλιστα αυτός και οι συνεργάτες του έχουν δώσει το άπαν των δυνάμεών τους για να υπάρξει κοινή συνάντηση με τον Γκουτέρες και τον Τατάρ;

Ερσίν Τατάρ 2025

Ακόμη μια πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη, για να μην έχουμε αυταπάτες, είναι αυτή των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα. Ο Τατάρ θα είναι υποψήφιος για να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ψευδοκράτους το 2025. Το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες – Τατάρ προσφέρει στον κατοχικό ηγέτη μια σίγουρη επικοινωνιακή νίκη στον αγώνα του για επανεκλογή. Σε περίπτωση που δεν γίνει η συνάντηση, αυτός θα ισχυριστεί ότι στάθηκε στο ύψος του, υποστήριξε αυτά που λέει και δεν υποχώρησε. Ακόμη και σε περίπτωση όμως που γίνει η συνάντηση, αυτός θα μπορεί να πει ότι συναντήθηκε με τον Γ.Γ. και τον Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν τις θέσεις του για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πρέπει να αναμένουμε από τον Τατάρ και την Τουρκία να γίνουν πιο διαλλακτικοί και έχοντας πάντα στο μυαλό ότι η Κ.Δ. δεν έπραξε, ακόμη τουλάχιστον, αυτά που οφείλει για να αλλάξει το ανισοζύγιο δυνάμεων που επικρατεί στο νησί και είναι άμεσα συνδεδεμένο με όποια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Μοναδική ελπίδα για κάτι καλύτερο είναι η ισχύς. Κάθε άλλου είδους ελπίδα, είναι μη ρεαλιστική, ανειλικρινής, εθνικά επικίνδυνη και ακραία.