Αθλητισμός

Ποιος πολιτικοποιεί τελικά το ζήτημα κόουτς Αταμάν;

Αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζουν να γεννιούνται μετά τον σάλο που προκλήθηκε στον απόηχο όσων ακολούθησαν το καλαθοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώθηκε εις μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη.

Αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζουν να γεννιούνται μετά τον σάλο που προκλήθηκε στον απόηχο όσων ακολούθησαν το καλαθοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώθηκε εις μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της αναμέτρησης μεταξύ του Παναθηναικού AKTOR και της ισραηλινής Μακάμπι Τελ-Αβίβ, στο πέταλο που φιλοξενούσε τους οργανωμένους οπαδούς των πρασίνων, αναρτήθηκε πανό στο οποίο αναγραφόταν “50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ”. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού Έργκιν Αταμάν άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα στον διαιτητή της αναμέτρησης με αποτέλεσμα να αποβληθεί.

Ο προπονητής του ΠΑΟ έχει και στο παρελθόν γίνει γνωστός για ξεσπάσματα κατά διαιτητών, όμως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση φιλικού χαρακτήρα, τόσο το γεγονός όσο και το τάιμινγκ προκάλεσε εντυπώσεις για το κατά πόσο η συμπεριφορά του Αταμάν σχετιζόταν με την ανάρτηση του πανό.

Ο ίδιος έσπευσε μάλιστα να επιβεβαιώσει την ενόχλησή του αφού μέσω ανάρτησης του έκανε αναφορά στο συμβάν. «Τα γήπεδα είναι τόπος φιλίας και ειρήνης, όχι πολιτικής» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αταμάν κάνοντας λόγο για μια «μικρή ομάδα» που σήκωσε το πανό την οποία ξεχώρισε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που τον υποδέχθηκαν με αγάπη στην Κύπρο. «Πιστεύω ότι ο αθλητισμός και η φιλία πάντα θα κερδίζουν…» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Αταμάν. Μάλιστα στη συνέχεια ανέφερε πως η διοίκηση του Παναθηναικού είναι εκνευρισμένη με τα όσα έγιναν καθώς και ότι η Θ13 Αθήνας τον κάλεσε για να του απολογηθεί, γεγονότα που δεν επαληθεύτηκαν ούτε και διαψεύστηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή.

WhatsApp Image 2024-09-18 at 16.05.27.jpeg

Στη συνέχεια η επίσημη ΚΑΕ Παναθηναϊκός προέβη σε επίσημη ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το συμβάν και να δηλώσει πως η πολιτική πρέπει να μένει μακριά από τον αθλητισμό αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR έχει επί χρόνια αποδείξει ότι αποτελεί μια γνήσια πατριωτική ομάδα, μια αδιαμφισβήτητη πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού παγκοσμίως, η οποία πορεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στηρίζοντας αδιάλειπτα τους Έλληνες αθλητές, αποτελώντας το βασικό κορμό της Εθνικής ομάδας και μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε τόπο του πλανήτη τις ελληνικές αξίες και αρχές.

Δεν ελληνοποιεί, όπως χωρίς μέτρο πράττουν άλλοι αποπροσανατολίζοντας εκ των υστέρων με ιδιοτελή κίνητρα, δεν προσβάλλει τη χώρα της με ενέργειες που στοχεύουν σε εφήμερο κέρδος, δεν καπηλεύεται την εθνική μας ταυτότητα χρησιμοποιώντας την κατά το δοκούν.

Με περηφάνια και ιδιαίτερο ηθικό χρέος εδώ και δεκαετίες, η οικογένειά μας φιλοξενεί παίκτες και προπονητές από κάθε χώρα, από κάθε υπηκοότητα και φυλή. Καθένας μας έχει το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα να πιστεύει σε ό,τι θέλει, να πρεσβεύει οποιαδήποτε πολιτικοκοινωνική αντίληψη και θέση, να πορεύεται με το δικό του αξιακό κώδικα και τις προσωπικές του αντιλήψεις, αλλά με κάθε τρόπο και αφορμή θα τονίζουμε ότι η ομάδα είναι πέρα και πάνω από καθετί ατομικό, κάθε προσωπική θέση και άποψη, η ομάδα είναι πέρα και πάνω από όλους μας. Παράγοντες, παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι οφείλουμε να υπηρετούμε το αθλητικό ιδεώδες και μόνο. Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει και όλοι έχουμε ηθική υποχρέωση στην ιστορία και το μέλλον μας να παραμένουμε πιστοί στο αθλητικό πνεύμα και τα ιδανικά του.

Ως ο ιστορικότερος καλαθοσφαιρικός σύλλογος στην Ελλάδα και την Ευρώπη πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι και πρέπει να παραμείνει μια κοινωνία που προωθεί τη συνύπαρξη, την επικοινωνία, την αδερφοσύνη. Δεν ανεχόμαστε το παραμικρό περιθώριο παρέκκλισης από αυτό.

Η ΟΜΑΔΑ, ο προπονητής μας, οι οπαδοί μας και όλοι εμείς είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά και δεν μπορεί να μας κουνήσει τίποτα. Ουδείς μπορεί να διαταράξει τη σχέση αυτή.»

Μέσω βίντεο ήρθε και η προσωπικά αντίδραση του ισχυρού άνδρα των πρασίνων, Δημήτρη Γιαννακόπουλου που ανέφερε ξεκάθαρα ¨Εγώ συγγνώμη δεν έχω ζητήσει από κανέναν".

Στο πλαίσιο των συζητήσεων γύρω από την πολιτικοποίηση του αγώνα, ήρθε ένα νέο δημοσίευμα για να ξαναφουντώσει το σκηνικό. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Goal στην εφημερίδα «Φ» το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Ιάκωβος Κακουρής κάνει λόγο για προσπάθειες παρεμβάσεων μέσω τρίτων προκειμένου να μην σφραγιστεί το διαβατήριο του Αταμάν.

Συγκεκριμένα άγνωστος φέρεται να μετέφερε το εξής μήνυμα «Θα θέλαμε να μην μπουν σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ταξιδιωτικά έγγραφα του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν. Ξέρεις, είναι πολύ φανατικός και γνωστός φίλος του Ερτογάν! Προσπαθούμε να τον εξυπηρετήσουμε, διότι μπορεί να ενοχληθεί και να μην έρθει…»».

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή Capital Sports, πρόσωπο που λόγω του επωνύμου του θεώρησε πως έχει συγγένεια και μπορεί να μεσολαβήσει μέσω κρατικού αξιωματούχου -εννοώντας προφανώς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέα Κακουρή- του ζήτησε όπως το πράξει με σκοπό να μην σφραγιστεί το διαβατήριο του προπονητή του ΠΑΟ. Ο δημοσιογράφος ανέφερε μάλιστα πως δεν έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών τα όσα εκτυλίχθηκαν όμως τα τελευταία συμβάντα τον ώθησαν να το δημοσιοποιήσει.

Δείτε το απόσπασμα από την αρχή μέχρι το 9ο λεπτό του ΒΙΝΤΕΟ

Η «Σ» επικοινώνησε τόσο με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του αεροδρομίου όσο και με το Τμήμα Μετανάστευσης. Το Τμ. Μετανάστευσης μας ανέφερε πώς το ζήτημα εμπίπτει στο φάσμα προσωπικών δεδομένων και ως εκ τούτου δε μπορεί να αποκαλύψει ονομαστικά εάν το διαβατήριο έχει σφραγιστεί, υπογράμμισε όμως πως σύμφωνα με τη διαδικασία όλα τα διαβατήρια σφραγίζονται κατά την άφιξη υπηκόων τρίτων χωρών.

Από ανεπίσημα αστυνομικά χείλη μας υποδείχθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το διαβατήριο δεν σφραγίζεται, και αντ’αυτού σφραγίζεται άλλο έγγραφο το οποίο μπαίνει εντός του διαβατηρίου -κατά την παραμονή στη χώρα- και το οποίο μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί.

Ανεξαρτήτως του τι συνέβη τελικά, αυτό που προκύπτει από τα όσα αποκάλυψε ο Ιάκωβος Κακουρής είναι πως την αναμέτρηση, και γενικότερα την κάθοδο του ΠΑΟ δεν την πολιτικοποίησε κανένα πανό, αλλά ο ίδιος ο Εργκίν Αταμάν.