Αθλητισμός

Conference τo 2024, Conference και το 2025;

ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Πάφος ενώπιον του νέου σχήματος της διοργάνωσης. Με προοπτική να βρεθούν και στη φάση των νοκ-άουτ

Έχουμε πλέον μπροστά μας το νέο σύστημα διεξαγωγής των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Διαφορετικό, πιο πολύπλοκο, με περισσότερους αγώνες (η τάση των ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ να φορτώνουν καλά κρατεί). Ξεχάστε την κλασική διαδικασία των ομίλων. Πάμε με τελική φάση (League Phase) και συνολική βαθμολογία. Αν θα είναι πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία, θα φανεί. Φαντάζει, πάντως, τέτοια... Τρεις ομάδες μας, ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και η Πάφος FC, θα είναι στο Conference League (COL) και θα πάρουν πρώτες τη γεύση. Οι διοργανώσεις θα «τρέξουν» παράλληλα, αλλά δεν θα έχουν οποιαδήποτε διασύνδεση στην πορεία. Θυμίζουμε ότι, μέχρι πέρσι, οι τρίτες ομάδες από τους ομίλους του Champions League περνούσαν στο Europa, ενώ οι τρίτες των ομίλων του Europa έπαιζαν ενδιάμεσα πλέι-οφ με τις δεύτερες των ομίλων του Κόνφερενς.

Σύστημα

Διαδικαστικά, λοιπόν, οι τρεις ομάδες μας θα δώσουν από 6 αγώνες. Τρεις εντος και τρεις εκτός. Οι αντίπαλοι και οι έδρες καθορίστηκαν ανάλογα με τα 6 γκρουπ δυναμικότητας και κάθε ομάδα μας «τράβηξε» μία ομάδα από κάθε γκρουπ. Πώς θα καθοριστεί η συνέχεια; Θα υπάρχει ενιαία βαθμολογία και μετά τις έξι αγωνιστικές. Οπότε, πρακτικά σε κάθε αγωνιστική θα γίνονται υπολογισμοί. Οι 8 πρώτοι της βαθμολογίας προκρίνονται απευθείας στους «16». Οι ομάδες των θέσεων 9-24 προκρίνονται στα play-offs για την πρόκριση στους «16». Οι ομάδες των θέσεων 25-36 αποκλείονται από την Ευρώπη. Το League Phase και οι έξι αγωνιστικές του θα διεξαχθούν από τις 3 Οκτωβρίου 2024 (1η αγωνιστική) μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2024 (6η και τελευταία αγωνιστική). Τα play-offs για την πρόκριση στους «16» έχουν οριστεί για τις 13 και 20 Φεβρουαρίου.

Προοπτική

Έχουμε ήδη βέβαια τις κληρώσεις ενώπιόν μας. Όπως έχουμε και ένα καλό δείγμα των ομάδων μας. Έξι ματς από τον ΑΠΟΕΛ, επτά (το ένα στο πρωτάθλημα) από την Ομόνοια και οκτώ από την Πάφο. Θα πρέπει να σημειώσω, όμως, ότι όλα είναι σχετικά αναφορικά με την προοπτική. Τι είναι, ας πούμε, καλύτερο; Να έχεις τη μεγάλη ομάδα εντός ή εκτός, όπως συμβαίνει με τη Φιορεντίνα (ο ΑΠΟΕΛ την έχει στη Λευκωσία και η Πάφος στη Φλωρεντία). Έλα, ντε... Εξαρτάται σε τι φεγγάρι θα βρεις τον αντίπαλο. Σε τι κατάσταση είναι φέτος, τι τραυματισμούς έχει, με ποιον έπαιξε στο προηγούμενο ματς πρωταθλήματος, αν έχει στόχους προς το τέλος της διοργάνωσης. Το πιο σημαντικό είναι οι ομάδες μας να είναι στο καλύτερο επίπεδο και να διαχειριστούν σωστά το σε διπλό ταμπλό πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Ο ΑΠΟΕΛ έχει μία εξαιρετική κλήρωση και μπορεί κάλλιστα να μαζέψει διψήφιο αριθμό βαθμών. Θεωρώ ότι μπορει να το κάνει ακόμη και με τη μέτρια, μέχρι σήμερα, εικόνα του. Αλλά είμαι βέβαιος πως θα βελτιωθεί, όχι μόνο επειδή θα μπει πιο βαθιά στη χρονιά, αλλά γιατί έχει ποιοτικά αποθέματα. Τα οποία ο Γκαγιέγο δεν διέκρινε ή δεν επέλεξε να αξιοποιήσει. Διψήφιος αριθμός σημαίνει δεδομένη Ευρώπη το 2025, αλλά περίοπτη θέση ανάμεσα στις ομάδες από τη θέση εννέα και κάτω. Για την Ομόνοια η κλήρωση είναι ζυγαριά... Δεν έχει μεγάλο όνομα ν’ αντιμετωπίσει, δεν θα φοβηθεί τις Λέγκια, Ραπίντ, Χαρτς, με την εικόνα που παρουσίασε μέχρι σήμερα. Η οποία εξεπληξε ευχάριστα. Άλλο προφίλ ομάδας. Ο Νταμπράουσκας έβαλε νέα πράγματα στο παιχνίδι, οι μετεγγραφές πέτυχαν εις το έπακρον. Μπορεί να κάνει δύο νίκες (με Ισλανδούς και Βόσνιους) να μπει στους 24. Πάνω-κάτω ισχύει το ίδιο και για την Πάφο. Που έχει ένα πολύ υψηλό ταβάνι, απόδειξη ο επαναληπτικός με την Κλουζ. Το θέμα είναι να το πιάνει πιο συχνά ή να μην έχει αυτήν την τάση του ασανσέρ. Κερδίζει Τσέλιε και Πετροκούμπ, άρα, ανοικτός δρόμος για τους 24. Γενικά, βλέποντας κληρώσεις, επίπεδο και δεδομένα, υπολογίζω πως εφτά βαθμοί από έξι ματς σε στέλνουν στα μπαράζ. Άρα μπορούν και οι τρεις. Με τον ΑΠΟΕΛ να είναι σε καλύτερη θέση.

Οι αντίπαλοι

ΑΠΟΕΛ: Φιορεντίνα (εντός), Μόλντε (εκτός), Αστάνα (εντός), Σάμροκ Ρόβερς (εκτός), Μπόρατς (εντός), Νόα (εκτός).

Ομόνοια: Γάνδη (εκτός), Λέγκια Βαρσοβίας (εντός), Ραπίντ Βιέννης (εντός), Χαρτς (εκτός), Μπόρατς (εκτός), Βίκινγκουρ (εντός).

Πάφος: Φιορεντίνα (εκτός), Χάιντενχαϊμ (εντός), Αστάνα (εντός), Λουγκάνο (εκτός), Πετροκούπ (εκτός), Τσέλιε (εντός).

Καλό χρήμα

Δεν είναι διόλου άσχημα τα χρήματα που έχουν ήδη εξασφαλίσει οι ομάδες. Με τις έξτρα «μετοχές» που προσφέρει η ΟΥΕΦΑ, αναλόγως θέσης και γκρουπ δυναμικότητας, ο ΑΠΟΕΛ έχει ήδη στο ταμείο του 5.295.000 ευρώ, η Ομόνοια 5.125.000 ευρώ και η Πάφος με τη χαμηλότερη βαθμολογία 3.425.000 ευρώ. Κάθε νίκη στη διοργάνωση αποφέρει 400 χιλιάδες και η ισοπαλία 133 χιλιάδες. Ο ΑΠΟΕΛ, βάσει κλήρωσης, μπορεί να κάνει πολύ καλή σούμα. Βάλτε βέβαια και μπόλικα χρήματα από εισπράξεις εισιτηρίων στα τρία εντός έδρας ματς (ειδικά για τους 2 της Λευκωσίας που μπορούν άνετα να κάνουν τρία ματς με 15 και πλέον χιλιάδες).

Champions και Europa

H διαδικασία στο Champions και στο Europa League είναι η ίδια με το Conference, πάλι με 36 ομάδες. Μόνο που εδώ κάθε ομάδα θα δώσει 8 αγώνες (υπήρχαν 4 γκρουπ δυναμικότητας). Η πρεμιέρα του CL θα είναι στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι αγώνες θα γίνονται Τρίτη και Τετάρτη, αν και την πρώτη αγωνιστική θα υπάρχουν παιχνίδια και την Πέμπτη και την τελευταία αγωνιστική θα γίνουν όλοι οι αγώνες Τετάρτη για λόγους ισονομίας. Το EL θα αρχίσει στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου (Τετάρτη, Πέμπτη), αλλά μετά θα διεξάγεται μόνο Πέμπτη, στις ίδιες ημερομηνίες (εκτός της πρεμιέρας) με το Conference.