Η κυπριακή βαθμολογία σε... ευρώ
Πώς κατατάσσονται οι 14 ομάδες με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών τους και ποιος είναι ο πρώτος σε κάθε θέση

Από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας οι οικονομικοί αριθμοί έχουν μπει για τα καλά στην ποδοσφαιρική ζωή μας. Μπάτζετ, μισθοί, χρέη, χρηματιστηριακή αξία κ.λπ. Ποιος ξόδεψε παραπάνω, ποιος κατάφερε με τα λιγότερα να κάνει καλύτερη ομάδα, ποιος πάτωσε, ποιανού η ομάδα είναι η πιο ακριβή, ποιανού έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Το τελευταίο έχει πάντα ενδιαφέρον. Κύρια πηγή και δείκτης είναι η ιστοσελίδα transfermarkt. Που κατατάσσει τις ομάδες μας από... περιουσιακής άποψης (δεν μιλάμε για μπάτζετ, ούτε για μισθολόγιο). Αλλά και που αποδεικνύει γα πολλοστή φορά το παραφούσκωμα του ποδοσφαίρου μας.
Λοιπόν, η Κύπρος των 800 χιλιάδων κατοίκων: Με ένα πρωτάθλημα των 14 ομάδων, οι ποδοσφαιριστές των οποίων αξίζουν συνολικά 157,2 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε πιο μπροστά από Ουγγαρία, Σλοβακία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ. Φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι. Το σύνολο της αξίας βγαίνει με την αξία πρόσθεσης όλων των ποδοσφαιριστών. Οι οποίοι είναι συνολικά 429, εκ των οποίων μόλις 169 είναι Κύπριοι. Οι ντόπιοι μας παίζουν λίγο, κάποιοι καθόλου, γεμίζουν το ρόστερ. Η αξία τους είναι χαμηλή και έτσι, πέφτει και η γενικότερη τιμή.
Όπως και να ‘χει. H βαθμολογία χρηματιστηριακής αξίας του transfermarkt δεν προκαλεί εντύπωση. Η Πάφος είναι στην 1η θέση με σοβαρή διαφορά, ο Άρης στη 2η. Η Πάφος έχει 11 ποδοσφαιριστές, που η αξία τους αρχίζει από το εκατομμύριο. Ο Άρης έχει τον πιο ακριβό σε όλο το πρωτάθλημα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η αξία της κυπελλούχου είναι διπλάσια από αυτήν του Απόλλωνα και τριπλάσια από της Ανόρθωσης. Αν δείτε και τον σχετικό πίνακα, θα προκαλέσει έκπληξη η διαφορά π.χ. της Καρμιώτισσας από την... ουραγό Ομόνοια Αραδίππου. Φυσικά μετρά και ο αριθμός παικτών. Η ομάδα των Κάτω Πολεμιδιών έχει ελαφρώς μεγαλύτερη αξία και από τη Νέα Σαλαμίνα, αλλά με 10 ποδοσφαιριστές περισσότερους
Είναι αντιπροσωπευτικά τα νούμερα και οι αξίες; Σε μεγάλο βαθμό, είναι. Αλλά όχι πάντα, γιατί πιθανότατα αναφέρονται σε κατά προσέγγιση ποσό αγοράς του ποδοσφαιριστή. Ψάχνοντας και χτίζοντας την ακριβότερη 11άδα ανά θέση, σαφέστατα σε κάποιες περιπτώσεις το χαρτί από το γήπεδο έχει θέμα. Υπάρχουν και άλλα δεδομένα. Ας πούμε η ηλικία. Ο Φαμπιάνο δεν είναι καν στην πεντάδα των κορυφαίων τερματοφυλάκων σε χρηματιστηριακη αξία, ο δε Ελ Αραμπί αξίζει μόλις 300 χιλιάρικα. Αμ ο Πίτζι, που έχει μία καριέρα σούπερ; Και αυτός ούτε το εκατομμύριο δεν πιάνει. Στα 800 χιλιάδες, όσο και ο Κοκόριν.
Στην... σέντρα
Ας δούμε την κορυφαία (την πιο ακριβή σε αξία) 11άδα. Στο τέρμα είναι ο Ίβιτσα Ίβουσιτς της Πάφου, που αξιολογείται πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ μακριά από τον 2ο (τον Αθανασιάδη της ΑΕΚ). «Λαρνακέας» ο πιο ακριβός δεξιός αμυντικός και είναι ο Χόρχε Μιραμόν, που έρχεται με πολύ καλό βιογραφικό από Ισπανία. Απέναντι με διπλάσια τιμή αξίας ο Σλόμπονταν Ουρόσεβιτς του Άρη. Στα στόπερ. Ανέμενα υψηλή τιμή μετά το Euro για Ντβάλι. Τελικά 1,5 εκατ. Όσο και ο Λαΐφης, που μαζί με τον Λοΐζου είναι και οι Κύπριοι με την υψηλότερη αξία. Οπότε, μετά συγχωρήσεως, επιλέγουμε τον Κύπριο κεντρικό αμυντικό. Εύκολη η 2η επιλογή. Κόνορ Γκόλντσον και πάλι του Άρη. Ο αφιχθείς από τη Ρέιντζερς είναι με διαφορά ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο πρωτάθλημά μας. Διπλάσια από τον επόμενο, που είναι ο κεντρικός χαφ, ο Πέπε της Πάφου. Δίπλα του ένας συμπαίκτης του. Που δεν τον είδαμε, που αξίζει σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερα απ’ όλα τα υπόλοιπα κεντρικά χαφ. Ο Ματέο Τανλόγκο ήρθε στα 22 του δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και αξίζει αρκετά. Για να δούμε. Οργανωτής; Λογικό με το βιογραφικό που διαθέτει και στα 29 του ο Μαξ Μάγιερ να έχει καλή τιμή, υψηλότερη από άλλους στη θέση. Στα φτερά; Μάχη. Πολλοί καλοί παίκτες με αξία εφταψήφια. Σεμέδο; Όχι. Τάνκοβιτς; Όχι. Τη δυάδα στα δύο άκρα κερδίζουν ο Ατζίλι (2 εκατομμύρια), που προέρχεται από σούπερ χρονιές και ο Αϊτόρ (1,8). Τέλος για σέντερ φορ; Ο Κβιλιτάια είναι αυτός που κέρδισε τη θέση με άνεση. Με 200 χιλιάρικα διαφορά από τον Στεπίνσκι και 400 (!) από τον Ζάιρ. Στο 1,6 εκατομμύριο η αξία του Γεωργιανού του Άρη.

