Έγκλημα

Ένας ισοβίτης «κομμωτής» ρεζίλεψε το σαθρό σύστημα

Ποιούνται όλοι την νήσσαν και δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη

Η απόδραση του Θεόδωρου Θεοφάνους, άλλως «κομμωτή», ρεζίλεψε για άλλη μια φορά το σαθρό σύστημα που ονομάζεται Αστυνομία Κύπρου και Κεντρικές Φυλακές. Ο 42χρονος ισοβίτης, που το 2011 καταδικάστηκε για τον φόνο της εγκύου συντρόφου του και της 3χρονης κόρης της, πήρε άδεια για 11η φορά μέσα σε τρία χρόνια για να επισκεφθεί το πατρικό του στα Χολέτρια. Εκεί μάλιστα θα βρίσκονταν 23 συνολικά άτομα από το στενό περιβάλλον του, όπως ο ίδιος δήλωσε καταθέτοντας το αίτημα για άδεια.

Το χρονικό της απόδρασης

Σε οικογενειακό πάρτι, λοιπόν, παρευρέθη την περασμένη Πέμπτη, γύρω στις 11 το πρωί, ο ισοβίτης, συνοδευόμενος από 3 μέλη της ΜΜΑΔ και 4 δεσμοφύλακες. Εκεί ο 42χρονος αφέθηκε να έρθει σε επαφή με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και με τον 68χρονο πατέρα του, ενώ δεν έφερε ούτε χειροπέδες, αλλά ούτε και οτιδήποτε άλλο που να περιορίζει τις κινήσεις του. Στη συνέχεια, και γύρω στις 12:05, ο 42χρονος ισοβίτης διέλαθε της προσοχής των πιο πάνω μελών, οι οποίοι τον αναζήτησαν εντός και εκτός της οικίας, χωρίς να τον εντοπίσουν και διαπίστωσαν ότι αυτός τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, φαίνεται ότι διέφυγε από το παράθυρο του μπάνιου. Τον δραπέτη φαίνεται να τον περίμενε όχημα, το οποίο τον απομάκρυνε από τη σκηνή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει η Αστυνομία, στόχος του ήταν να καταφύγει στα κατεχόμενα κι από εκεί να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό την Κολομβία.

Εναντίον του 42χρονου δραπέτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για το αδίκημα της απόδρασης προσώπου που τελεί υπό κράτηση, με την Αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες του δραπέτη. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η μία εξ αυτών λήφθηκε την ίδια ημέρα στο πατρικό του ισοβίτη.

Η Αστυνομία προχώρησε αρχικά στη σύλληψη του πατέρα του δραπέτη, καθώς και ενός 43χρονου πρώην κατάδικου συριακής καταγωγής, στενού φίλου του, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες. Περαιτέρω, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων, πατέρα και γιου. Ωστόσο, ο πρώτος, 51 ετών, αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του, ενώ ο 26χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησής του. Μάλιστα, ο 26χρονος ομολόγησε ότι βοήθησε τον δραπέτη και φέρεται να είναι το πρόσωπο που τον παρέλαβε από συγκεκριμένο χώρο στην κοινότητα και στη συνέχεια τον μετέφερε εκτός Χολετριών. Ωστόσο ισχυρίζεται ότι είχε άγνοια για το σχέδιο του «κομμωτή», καθώς ανέφερε πως ο ίδιος γνώριζε πως θα μετέβαινε στην Πάφο για να μεταφέρει ένα ξάδελφο του καταδίκου, με τον οποίο συνομιλούσε μέσω instagram.

Στο μεταξύ, αυτό που ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά, είναι το γεγονός πως ο 26χρονος αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο από το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως και συνεπώς βρισκόταν ελεύθερος υπό συγκεκριμένους όρους. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, ο 26χρονος, ενόσω ήταν κατάδικος, εκρατείτο στην ίδια πτέρυγα με τον ισοβίτη, με τον οποίο διατηρούσαν φιλικές σχέσεις.

21 αποδράσεις σε 4 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδραση του Θεόδωρου Θεοφάνους έρχεται να προστεθεί στις 21 αποδράσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, με αυτήν όμως να είναι και η σοβαρότερη, αφού συμπεριλαμβάνεται πλέον στις κορυφαίες τρεις υποθέσεις από το 2008 μέχρι και σήμερα, μαζί με τις αποδράσεις του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως «Αλ Καπόνε», και του Ανδρέα Ονουφρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Κίτας, το 2008, χρησιμοποίησε σκάλα για να κατεβεί από το δωμάτιο νοσοκομείου, παρέλαβε πιστόλι από μοτοσικλέτα και, αφού επιβιβάστηκε σε όχημα συνεργατών του που τον ανέμεναν, τράπηκε σε φυγή, ενώ ο βαρυποινίτης Ονουφρίου μαζί με τον συγκρατούμενό του παραβίασαν προστατευτική σχάρα κάτω από τους τσίγκους της οροφής του κτηρίου και, αφού δημιούργησαν οπή, για την κατάβασή τους χρησιμοποίησαν κουβέρτες και σεντόνια που είχαν δεθεί σε σωλήνα επί της στέγης και ακολούθως εισήλθαν σε όχημα συνεργατών τους και διέφυγαν. Στην πρώτη περίπτωση ο Κίτας είχε εντοπιστεί τρεις εβδομάδες αργότερα σε συγγενικό του σπίτι, ενώ ο Ονουφρίου έξι ημέρες μετά την απόδρασή του εντοπίστηκε στα κατεχόμενα από άνδρες του ΟΗΕ και συνελήφθη.

Νέος πονοκέφαλος για τον Πρόεδρο

Μετά την απόδραση του Κίτα, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ιάκωβος Παπακώστας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, ενώ η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, καθώς και άλλα μέλη του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Αυτήν τη φορά, οι μόνοι που δέχθηκαν επιπτώσεις ήταν οι συνοδοί του ισοβίτη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αφού έθεσε σε διαθεσιμότητα τους τέσσερεις δεσμοφύλακες που συνόδευαν τον δραπέτη, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων, αμέλεια καθήκοντος και τυχόν παραλείψεις από τους συμμετέχοντες στη συνοδεία ή και άλλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οι οποίες οδήγησαν στη δραπέτευση του ισοβίτη. Μία μέρα πριν ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, έθεσε σε διαθεσιμότητα τους τρεις αστυνομικούς της ΜΜΑΔ που συνόδευαν τον Θεοφάνους.

Ενόσω ο «κομμωτής» παραμένει άφαντος, η πίεση στον Αρχηγό Αστυνομίας, τον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών αλλά και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με το θέμα των ευθυνών, αυξάνεται. Αρκετοί ανέμεναν παραιτήσεις, για λόγους ευθιξίας, από τους δύο πρώτους και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Υπουργό, ενώ μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο σιγήν ιχθύος τηρούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αστυνομικό Σώμα γίνεται ρεζίλι ή δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. Εδώ και καιρό ο Πρόεδρος αναζητούσε Αρχηγό Αστυνομίας εκτός του Σώματος, αλλά δεν έβρισκε. Το γεγονός αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης του ιδίου προς την Αστυνομία και την άρνηση, μέχρι στιγμής, σοβαρών προσωπικοτήτων για ν’ αναλάβουν την ηγεσία του Σώματος. Όσον αφορά τις Φυλακές και το γενικότερο σύστημα είναι γνωστή τοις πάσι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, με το σύστημα να είναι διαβρωμένο.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να καλέσει ενώπιόν της όλους τους αρμοδίους, ώστε να λάβει ενημέρωση, τόσο για τα γεγονότα, όσο και για τους χειρισμούς των αστυνομικών και των δεσμοφυλάκων, για την υπόθεση.