Τουρισμός

Το βυθισμένο ελληνικό χωριό που αναδύεται ξανά από τη λίμνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ερείπια ενός ελληνικού χωριού που βρισκόταν βυθισμένο για δεκαετίες επανεμφανίστηκαν αφού οι θερμοκρασίες ρεκόρ προκάλεσαν μερική ξήρανση μιας μεγάλης δεξαμενής νερού

Οι κάτοικοι του χωριού Κάλλιο - το οποίο αποτελούνταν από περίπου 80 σπίτια, μια εκκλησία και ένα σχολείο - αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους πριν από περισσότερα από 40 χρόνια για να αφήσουν τη θέση τους για ένα φράγμα που τροφοδοτεί με νερό την Αθήνα.

Ωστόσο, οι συνθήκες ξηρασίας τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει δραματική πτώση της στάθμης του νερού και τα πλάνα από drone δείχνουν τα ερείπια κτιρίων να ξεπροβάλλουν από την κορυφή του νερού.

Η Ελλάδα βίωσε τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί φέτος και η κρατική εταιρεία ύδρευσης ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι τα επίπεδα νερού στο φράγμα του Μόρνου μειώθηκαν κατά 30%.

Σημαντική πτώση της στάθμης των υδάτων καταγράφουν και άλλοι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν με νερό την περιοχή της Αττικής, που περιλαμβάνει την Αθήνα.

Με τη στάθμη του ταμιευτήρα μειωμένη, οι ελληνικές αρχές κάλεσαν τα 3,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην περιοχή να μην σπαταλούν νερό.