Υγεία

Φαρμακεία: «Τιμωρούν τους ασθενείς - «Έχει εξαντληθεί η ανοχή μας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το ζήτημα με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία κλήθηκαν να μιλήσουν στο Μεσημέρι και Κάτι ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φαρμακοποιών, Πλούταρχος Γεωργιάδης.

Αρχικά ανέφερε ότι στην Πάφο τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία είναι ένα. «Καλύπτει από την Γεροσκήπου μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς. Κάποιοι συνάνθρωποι μας ζουν αυτή την αδυναμία».

Συμπλήρωσε ότι η Λάρνακα έχει δύο διανυκτερεύοντα φαρμακεία. «Κάποιοι δυσκολεύονται γιατί τα φαρμακεία είναι στο κέντρο της πόλης».

Ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι είναι λανθασμένο που υπάρχουν απειλές για απεργία. «Στον τομέα της υγείας δεν χωρούν απεργίες. Πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Δεν γίνεται να τιμωρείς τον πελάτη σου και τον ασθενή για ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά».

Υπογράμμισε ότι «αν δεν έχουμε φαρμακεία τη νύχτα και τις αργίες σημαίνει ότι η υγεία τίθεται σε κίνδυνο. Οι συνάνθρωποι μας θα τρέχουν στις πρώτες βοήθειες αν χρειαστούν κάποιο φάρμακο έκτακτα».

Τόνισε ότι έτσι ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. «Δεν καταλαμβάνω γιατί οι επαγγελματίες υγείας τόσο ευκολά αποφασίζουν να κάνουν απεργία τιμωρώντας τους πελάτες τους».

Ακόμη, ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να κινδυνεύει ο ασθενής επειδή αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το αγαθό της υγείας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ανοίξει το φαρμακείο του όποιος θέλει. «Ελέγχεται με διάταγμα και είναι συμφωνίες μεταξύ των φαρμακοποιών και του Υπουργείου. Ήρθε ο καιρός να τις αναθεωρήσουμε». Επεσήμανε ότι μέσα από το ΓεΣΥ, τα φαρμακεία έχουν αυξήσει τις δουλείες τους.

«Ο κόσμος να μην ανησυχεί»

Η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου μιλώντας στην εκπομπή ανέφερε ότι έχει συγκληθεί έκτακτα το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ώστε να δει πως θα χειριστεί καλύτερα το όλο θέμα. «Έχει εξαντληθεί η ανοχή του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου ως προς την απόφαση που εκκρεμεί από το δικαστήριο εδώ και δύο χρόνια».

Η κα. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. «Εκείνο που ενδιαφέρει την Πολιτεία είναι να διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν ανοικτά φαρμακεία έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Ο κόσμος να μην ανησυχεί γιατί οι επαγγελματίες υγείας είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι».

«Έχει εξαντληθεί η ανοχή μας»

Από πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φαρμακοποιών, Πλούταρχος Γεωργιάδης ανέφερε ότι ήταν μια απόφαση που δεν την πήραν με ελαφρά την καρδία. «Είναι μια απόφαση που μας στενάχωροί γιατί είμαστε υπεύθυνοί λειτουργοί υγείας».

Σημείωσε ότι η ανοχή τους έχει εξαντληθεί. «Έχει δύο χρόνια περιμένουμε από το δικαστήριο να βγάλει μια απόφαση για το διάταγμα που αφορά 7 συναδέλφους οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα ωράρια».

Τόνισε ότι τα εξειδικευμένα επαγγέλματα όπως οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί τα οποία απαιτούν άμεση παρέμβαση, τότε θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. «Έτσι γίνεται σε όλες τις χώρες».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί μια λύση για το καλό του κόσμου και των φαρμακοποιών».

Επεσήμανε ότι υπάρχει κλιμάκιο το οποίο επισκέπτεται τα διανυχτερεύοντα και βλέπει πόσους ασθενείς έχει το κάθε φαρμακείο. «Αν πρέπει να υπάρχει και δεύτερο φαρμακείο τότε το παίρνουν στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής. Να μην λέμε ότι δεν εξυπηρετείται ο κόσμος. Μέσα στο φαρμακείο δεν περιμένει ο ασθενής πάνω από 7 λεπτά».

Επιπλέον απάντησε ότι στην Πόλη Χρυσοχούς λειτουργεί άλλο καθεστώς και συνεννοούνται μεταξύ τους οι φαρμακοποιοί για το ποιος θα μείνει το βράδυ. «Εμείς αγαπούμε τον ασθενή, από αυτούς ζούμε».

Τέλος, ανέφερε ότι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν συνεδρία και θα λάβουν τις αποφάσεις τους.