Αθλητισμός

Από την Αθήνα μέχρι το Σουρινάμ - Ιδού ο χάρτης και οι χώρες προέλευσης των ξένων ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα 1ης κατηγορίας

Αυτήν τη στιγμή αλλοδαποί παίκτες από 59 χώρες (οι 30 από την Ευρώπη) βρίσκονται στα ρόστερ των 14 ομάδων

Δεν είναι 100, δεν είναι 200. Είναι πάνω από 250, συνολικά 264. Οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται ή και αγωνίστηκαν μέχρι πρόσφατα στο πρωτάθλημά μας. Προέρχονται από πολλές γωνιές του πλανήτη, από συνολικά 59 χώρες και εννοείται αποτελούν πλειοψηφία στο πρωτάθλημά μας. Ιδού, λοιπόν, ο χάρτης των αλλοδαπών παικτών στη Cyprus League σήμερα. Να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε σε παίκτες που είναι στο ρόστερ από την αρχή της σεζόν και νεοφερμένους μέχρι και τη διεξαγωγή της 17ης αγωνιστικής το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου. Η Ευρώπη έχει φυσικά τη μερίδα του λέοντος με 164 παίκτες, ένα ποσοστό της τάξεως του 62% και ουσιαστικά παίρνει το 50% (30/59) από τις χώρες. Είναι φυσιολογικό για πολλούς λόγους, από αγωνιστικούς μέχρι γεωγραφικούς. Η Αφρική έρχεται δεύτερη με 53 παίκτες, κερδίζοντας κατά εφτά την Αμερική. Από τη στιγμή που ποδοσφαιρικά το Ισραήλ τοποθετείται στην Ευρώπη, ένας και μόνο ξένος παίκτης προέρχεται από την Ασία και πιο συγκεκριμένα από τον Λίβανο. O Kαρίμ Μεκαουί της Ομόνοιας Αραδίππου εκπροσωπεί ολόκληρη ήπειρο στο πρωτάθλημα. Η Βραζιλία έχει την πρωτιά κερδίζοντας με ασφαλή διαφορά την Ελλάδα, που είναι 2η. Πορτογαλία και Ισπανία φέρνουν ισοπαλία στην ιβηρική αναμέτρηση, ενώ ακολουθεί άλλη μια ισοπαλία Σερβίας και Αργεντινής

AEK ANO.jpg

Ευρώπη

Ξένοι παίκτες από 30 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αγωνίζονται στην 1η κατηγορία. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη και μετρά 18 ποδοσφαιριστές. Είναι φυσιολογικό από κάθε άποψη. Η Ισπανία, που συνήθως κέρδιζε τη μάχη των Ευρωπαίων ξένων παικτών, έχει μεν καλή εκπροσώπηση, αλλά οι 15 είναι συγκριτικά με άλλες χρονιές χαμηλό νούμερο. Υπάρχει μάλλον εξήγηση, αφού π.χ. η ΑΕΚ, που σε άλλες χρονιές έφτανε μέχρι και σε διψήφιο αριθμό Ισπανών, περιορίστηκε στους πέντε παίκτες. Ούτε και οι 15 Πορτογάλοι είναι υψηλό νούμερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αν θυμηθούμε αριθμούς πριν από 7-8 περιόδους. Η σέρβικη «αποικία» είναι σε υψηλά επίπεδα, από τα υψηλότερα τα τελευταία χρόνια, από την πρώην Γιουγκοσλαβία ακολουθεί η Κροατία. Είναι αξιοσημείωτο το «12άρι» της Γαλλίας. Από τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπάρχει μικρή εκπροσώπηση από Αγγλία και Γερμανία. Επίσης προκαλεί εντύπωση η σχεδόν απουσία Σλοβένων και Σλοβάκων. Μόλις ένας από κάθε χώρα. Στη σκανδιναβική περίπτωση, η Σουηδία παίζει σχεδόν μόνη στο πολύ μικρό (7 παίκτες συνολικά) κλαμπ. Πολύ καλό νούμερο από Πολωνία στο 10 μείον ένα, μία αγορά που κέρδισε έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Αμερική

Είπαμε η Βραζιλία είναι το Νο1. Με 25 παίκτες στην 1η κατηγορία, κερδίζει άνετα το «χρυσό μετάλλιο». Έχει 7 παίκτες παραπάνω από την αμέσως επόμενη χώρα γενικώς και σχεδόν τους διπλάσιους από την 2η αμερικανική χώρα. Οι 25 παίκτες είναι οι μισοί συν ένας που κατάγονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο φετινό πρωτάθλημα καταγράφουμε επίσης 13 Αργεντινούς. Ας σταθούμε σε αυτό το νούμερο, γιατί είναι από τις υψηλότερες εκπροσωπήσεις σε όλες τις χρονιές. Αν θα σταθούμε σε κάποια άλλη χώρα, σημειώνουμε τη μία, αλλά σπάνια παρουσία Μεξικανού στο νησί μας

AIONIO.jpg

Αφρική

Η Γκάνα άγγιξε το διψήφιο νούμερο με 9 παίκτες, απέχει μάλιστα αρκετά από τη 2η χώρα, που είναι η Σενεγάλη. Εντύπωση προκαλεί η ολιγάριθμη συγκριτικά παρουσία των Νιγηριανών. Είναι μόλις τρεις, είμαστε βέβαιοι πως είναι οι λιγότεροι τουλάχιστον στην τελευταία δεκαετία.

Οι «διψήφιες»

Εφτά χώρες έχουν διψήφιο αριθμό παικτών στο πρωτάθλημά μας. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σερβία, Γαλλία, Βραζιλία και Αργεντινή. Δύο είναι στο παρά ένα, η Πολωνία και η Γκάνα.

«Μονοεδρικές»

Συνολικά 17 ποδοσφαιριστές δεν έχουν συμπατριώτη τους στο πρωτάθλημα. Η πλειοψηφία είναι από Αφρική με 6, ακολουθούν σε ισοπαλία Ευρώπη και Αμερική με πέντε και φυσικά ο μοναδικός Ασιάτης.

«Απουσίες»

Ούτε ένας Ιταλός (υπάρχουν 1-2 περιπτώσεις που έχουν διαβατήριο λόγω καταγωγής) δεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημά μας. Συμβαίνει συχνά. Από τις ευρωπαϊκές χώρες που κάθε τόσο «έστελναν» αλλοδαπούς παίκτες στην Κύπρο, απουσιάζουν οι Δανία, Σκωτία, Αρμενία, Λευκορωσία. Η Λατινική Αμερική δεν εκπροσωπείται από τις Κολομβία, Περού, Ουρουγουάη, Παραγουάη (χώρες που σπάνια έχουν παίκτες στο νησί μας)\, εντύπωση προκαλεί η απουσία Αλγερινών ποδοσφαιριστών.

PAFOS ARIS.jpg

ΕΥΡΩΠΗ (30 / 165)

Ελλάδα 18

Πορτογαλία 15

Ισπανία 15

Σερβία 13

Γαλλία 12

Πολωνία 9

Κροατία 8

Ολλανδία 7

Μαυροβούνιο 6

Σουηδία 5

Βοσνία 5

Τσεχία 5

Ισραήλ 5

Αγγλία 5

Γεωργία 5

Βέλγιο 4

Αυστρία 3

Γερμανία 3

Ρωσία 3

Ουγγαρία 3

Ρουμανία 3

Βουλγαρία 2

Βόρεια Μακεδονία 2

Μολδαβία 2

Ελβετία 2

Ουκρανία 1

Σλοβενία 1

Σλοβακία 1

Φινλανδία 1

Νορβηγία 1

ΑΜΕΡΙΚΗ (9 / 47)

Βραζιλία 25

Αργεντινή 13

Βενεζουέλα 2

Σουρινάμ 2

Βολιβία 1

Χιλή 1

Μαρτινίκα 1

Μεξικό 1

Κόστα Ρίκα 1

ΑΦΡΙΚΗ (19 / 53)

Γκάνα 9

Σενεγάλη 6

Μαρόκο 5

Καμερούν 4

Γουινέα Μπισάου 4

Πράσινο Ακρωτήρι 3

Νιγηρία 3

Ανγκόλα 3

Λ.Δ. Κονγκό 2

Γουϊνέα 2

Ακτή Ελεφαντοστού 2

Μπουρκίνα Φάσο 2

Νότιος Αφρική 2

Τυνησία 1

Ρουάντα 1

Γκαμπόν 1

Μάλι 1

Μπενίν 1

Ουγκάντα 1

ΑΣΙΑ (1 / 1)

Λίβανος 1