Αρχίζει η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών
Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την έναρξη της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το έτος 2025, η οποία διεξάγεται σε δειγματοληπτική βάση και θα καλύψει 5.000 νοικοκυριά στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου.
Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας που μεταδίδει το ΓΤΠ, διευκρινίζεται ότι η ενημέρωση των νοικοκυριών και η συλλογή των στοιχείων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025 και στο πλαίσιο της εκπαιδευμένοι απογραφείς, οι οποίοι θα φέρουν ειδική ταυτότητα της Στατιστικής Υπηρεσίας, θα επικοινωνήσουν μαζί με τα νοικοκυριά του δείγματος με προσωπική επίσκεψη ή τηλεφωνικώς –από σταθερό ή κινητό– για σχετική ενημέρωση και διευθέτηση ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
Η Υπηρεσία διευκρινίζει ότι σκοπός της έρευνας είναι η συγκέντρωση διαχρονικών στοιχείων από νοικοκυριά, με στόχο τη μελέτη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών σε σχέση κυρίως με το εισόδημά τους.
Προσθέτει ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα χρησιμοποιούνται στον καταρτισμό διαφόρων κοινωνικό-οικονομικών δεικτών, όπως ο καθορισμός του «Χρηματικού Ορίου Κινδύνου Φτώχιας», των «Εισοδηματικών Τάξεων», οι δείκτες «Κινδύνου Φτώχιας και Κοινωνικού Αποκλεισμού» και «Σοβαρής Υλικής και Κοινωνικής Στέρησης». Επιπρόσθετα, αναφέρει, οι δείκτες και τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας υποβοηθούν στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
Η Υπηρεσία αποσαφηνίζει ότι η έρευνα, η οποία διενεργείται πάνω σε ετήσια βάση από το 2005, διεξάγεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1700 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τον οποίο όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν.
Τέλος σημειώνει ότι η παροχή πληροφοριών από μέρους των ερωτώμενων είναι, σύμφωνα με τον Νόμο, υποχρεωτική και πως η άρνηση, παράλειψη ή αμέλεια παροχής στοιχείων, η μη συμμόρφωση με το χρονικό πλαίσιο που θέτει η Στατιστική Υπηρεσία και η παροχή ψευδών, ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριών αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται και συμπληρώνει ότι τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν θα είναι σε τέτοια μορφή που δεν θα καθίσταται δυνατή η αναγνώριση των προσωπικών δεδομένων των ερωτώμενων.
Σε περίπτωση που τα νοικοκυριά επιθυμούν να ελέγξουν ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που τους έχει καλέσει ανήκει σε προσωπικό της Στατιστικής Υπηρεσίας, μπορούν να καταχωρίσουν τον αριθμό στον ειδικό εργαλείο, που είναι διαθέσιμο στη διαδικτυακή πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας για επιβεβαίωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ