Αναλύσεις

Οι δασμοί, οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη και πώς επηρεάζεται η Κύπρος

«Ημέρα απελευθέρωσης» ή παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος;

«Ημέρα απελευθέρωσης» χαρακτήρισε την 2α Απριλίου ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου εξήγγειλε το μπαράζ των δασμών σε 185 χώρες, με ελάχιστο συντελεστή το 10%, αποσκοπώντας στον προστατευτισμό των ΗΠΑ και τον επαναπατρισμό εργοστασίων. «Η 2α Απριλίου θα μείνει για πάντα στη μνήμα μας, ως η ημέρα που αρχίσαμε να κάνουμε ξανά την Αμερική πλούσια», είχε αναφέρει, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Κίνα επέβαλε δασμούς ύψους 34%. Επίσης, επέβαλε, μεταξύ άλλων, εισαγωγικούς δασμούς 20% στην Ε.Ε., 24% στην Ιαπωνία, στην Ινδία 26%, στη Νότιο Κορέα και τον Καναδά 25%, 46% στο Βιετνάμ και 49% στην Καμπότζη. Σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, οι δασμοί ανέρχονται στο 25% σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. Τον ελάχιστο δασμό 10%, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Αργεντινή, ενώ από τη λίστα δασμών εξαίρεσε τη Ρωσία.

«Ένα από τα μηνύματα που θα ήθελα να στείλω απόψε, είναι να καθίσετε όλοι αναπαυτικά, να πάρετε μία βαθιά ανάσα, να μην προχωρήσετε άμεσα σε αντίποινα. Ας δούμε πώς θα πάει αυτό. Αν προχωρήσετε σε αντίποινα, με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση», ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, την ημέρα επιβολής των δασμών.

Πώς απαντούν Ε.Ε. και Κίνα

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, δήλωσε ότι η Ε.Ε., παρόλο που δεν το επιθυμεί, είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί. «Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», είπε συγκεκριμένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ζυγίζει» την αντίδρασή της και ετοιμάζεται να απαντήσει, με μερικά κράτη μέλη να εμφανίζονται πιο επιφυλακτικά όσον αφορά τα αντίποινα. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν ενωμένοι, να αντισταθούν στον πειρασμό να «βαδίσουν μόνοι». Κάλεσε, επίσης, τις εταιρείες με έδρα την Ε.Ε. να σταματήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Απριλίου, δηλαδή μια μέρα αφότου τεθούν σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ. Επίσης, η Κίνα γνωστοποίησε ότι κατέθεσε επίσημη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον στις κινεζικές εξαγωγές.

Φόβοι για ύφεση στην Ε.Ε.

Οι δασμοί Τραμπ ταρακουνούν την ευρωπαϊκή οικονομία, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονική ανάπτυξη.

«Η Ε.Ε. έχει θορυβηθεί από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αφού γνωρίζει ότι πιθανόν να οδηγήσει σε ύφεση. Το εμπορικό πλεόνασμα είναι υπέρ της Αμερικής, δηλαδή η Ευρώπη εξάγει πολύ περισσότερα από αυτά που εισάγει, και γι’ αυτόν τον λόγο οι δασμοί θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης δεν έχουν την ανάπτυξη που θα θέλαμε και έρχεται η απόφαση Τραμπ να επιβαρύνει τα οικονομικά δεδομένα σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής, Γιάγκος Χατζηγιάννης, στο ΣΙΓΜΑ (03/04).

Ο εμπορικός πόλεμος δημιουργεί τον φόβο ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί, με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνη Κληρίδη, να αναφέρει στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι (04/04), ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μία ισορροπία. «Μπαίνουμε σε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της εξόδου από την πανδημία, που οι εφοδιαστικές αλυσίδες δημιούργησαν αυξήσεις στις τιμές και πληθωρισμό», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κληρίδης.

Η αστάθεια και η αβεβαιότητα που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών, κάτι που θα επιβαρύνει τον Ευρωπαίο πολίτη.

«Αυτό ενδεχομένως να μας βάζει σε μία κατάσταση οικονομικής ύφεσης, την οποία προτιμούμε να μην προδιαγράψουμε από τώρα. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η οποία είναι ανησυχητική», πρόσθεσε, ο κ. Ρουσουνίδης.

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Όσον αφορά τις εξαγωγές της Κύπρου στις ΗΠΑ, είναι περιορισμένες, περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. «Το άμεσο εμπόριο είναι γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, και το τριγωνικό είναι τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές μας είναι στα 200 εκατ. ευρώ. Άμεσα μπορεί να μην υπάρξουν επιπτώσεις, όμως θα υπάρξουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια που ανήκουμε», διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Η Κύπρος αναμένεται να επηρεαστεί μέσω της Ε.Ε., με τον κίνδυνο ύφεσης να απειλεί ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. «Η κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Ε.Ε. και κατ’ επέκτασιν και την Κύπρο, που είναι μεικτή οικονομία, η οποία βασίζεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και στον τουρισμό», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, στο κρατικό ραδιόφωνο (04/04).

Ειδικότερα, η οικονομική αστάθεια και οι αρνητικές εξελίξεις απειλούν να μειώσουν τις τουριστικές αφίξεις στο νησί, ή να περιορίσουν τις δαπάνες των τουριστών. «Μια πιθανή ύφεση στην Ευρώπη και αλλαγή διάθεσης των καταναλωτών θα επηρεάσει τον τουρισμό μας, που είναι η κύρια πηγή εσόδων», ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ (03/04) ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης.

Ταυτόχρονα, ο οικονομικός αναλυτής Γιάγκος Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι η ανησυχία που επικρατεί στην οικονομία δημιουργεί και μία στασιμότητα στις επενδύσεις. «Κανείς δεν θέλει να κάνει επενδύσεις εν καιρώ αβεβαιότητας. Από την άλλη είναι νωρίς να πούμε σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Κύπρος, όμως σίγουρα είναι μία δυσμενής εξέλιξη», κατέληξε.