Έξυπνοι Μετρητές: Το χρονοδιάγραμμα, τα προβλήματα και οι ενέργειες αντιμετώπισης
Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ

Το ζήτημα της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών απασχόλησε την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, η οποία εξέτασε το θέμα μετά από παράπονα που δέχθηκε για καταστροφές σε οικίες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι με την εφαρμογή των έξυπνων μετρητών προκλήθηκαν βλάβες και ζημιές σε κατοικίες.
«Λάβαμε πολλά παράπονα», σημείωσε. Όπως είπε, νοικοκυριό υπέστη ζημιές άνω των 20.000 ευρώ. Συμπλήρωσε ότι δεν καλύπτεται όλη η ζημιά, αλλά αποζημιώνεται ανάλογα με την αξία της οικιακής συσκευής.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι η εγκατάσταση γίνεται από άτομα που δεν έχουν τη στοιχειώδη κατάρτιση. Η Βουλή ζήτησε τα ονόματα όλων όσων έχουν εμπλακεί στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε σπίτια.
«Η ΑΗΚ να παραδεχθεί τη λανθασμένη τακτική»
Ο Πρόεδρος των Ηλεκτρολόγων, Γιώργος Κυριάκου, δήλωσε ότι «εγώ σκέφτομαι το συμφέρον του κόσμου. Η ΑΗΚ πρέπει να παραδεχθεί ότι τα άτομα και η τακτική που επέλεξε είναι λανθασμένα».
Συμπλήρωσε ότι τα άτομα αυτά θα έπρεπε να είναι καθηγητές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι απλώς κάτοχοι ενός πιστοποιητικού. Τόνισε ότι το ζήτημα με τις τριφασικές συνδέσεις είναι πολύ σοβαρό και ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είναι διαφορετική. «Φταίμε και εμείς οι ηλεκτρολόγοι», παραδέχτηκε.
Έτσι θα αντικαθίστανται οι συσκευές των πολιτών
Από την πλευρά της, η ΑΗΚ ανέφερε ότι προσήλθε στη Βουλή για να επιλύσει τα προβλήματα. «Είμαστε κοντά στον κόσμο. Η εργασία γίνεται με κάθε λεπτομέρεια ώστε να αποφεύγονται τα συμβάντα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΑΗΚ.
Τόνισε ότι η ΑΗΚ ακολουθεί διαφορετική πολιτική στις αποζημιώσεις: από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί πρόβλημα σε κάποια συσκευή, ο πολίτης θα καταγράφεται, θα πηγαίνει στον πωλητή για αντικατάσταση της συσκευής στην ίδια τιμή και το τιμολόγιο θα αποστέλλεται στην ΑΗΚ. «Έτσι, οι πολίτες δεν θα μένουν χωρίς συσκευές».
«Οι αυτόματοι διακόπτες είναι προβληματικοί και πεπαλαιωμένοι»
Ο συντονιστής του έργου ανέφερε ότι υπάρχει πρωτόκολλο που ακολουθεί το προσωπικό, το οποίο περιλαμβάνει βήμα προς βήμα την εγκατάσταση του μετρητή.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει γραπτή μελέτη για την ασφάλεια και τους κινδύνους και ότι το προσωπικό έχει ενημερωθεί σε όλα τα κέντρα της ΑΗΚ. Τόνισε ότι για λόγους ασφαλείας απομονώνεται το σημείο εργασίας.
Ως κύρια αιτία του προβλήματος αναφέρθηκε ότι οι αυτόματοι διακόπτες των πελατών είναι προβληματικοί, πεπαλαιωμένοι και κακής ποιότητας. «Οι επαφές του διακόπτη μπορεί να μην κλείνουν σωστά. Ο μετρητής είναι πλήρως ασφαλής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα αυτόματα των πελατών».
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν γνώριζαν πόσοι είναι οι προβληματικοί διακόπτες. «Το πρόβλημα προέκυψε μέσα από ένα έργο 400.000 μετρητών. Αυτός είναι ο στόχος μέχρι τον Ιανουάριο του 2027. Πηγαίνουμε σε 15.000 υποστατικά τον μήνα».
«Είναι χειρότεροι από τους Takata»
Ο διαχειριστής του έργου εξήγησε ότι ο πολίτης ενδέχεται να μην γνωρίζει ότι ο αυτόματος διακόπτης του είναι προβληματικός. «Αν εντοπιστεί πρόβλημα, υιοθετούμε αυξημένα μέτρα προστασίας για το προσωπικό με γάντια και μονωτικά εργαλεία».
Τόνισε ότι υπήρχε αρχικό πρωτόκολλο, το οποίο τροποποιήθηκε μετά τα πρώτα περιστατικά.
Σε παρέμβασή του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε να θεσπιστεί νόμος ώστε η Βουλή να μπορεί να παρεμβαίνει στους προβληματικούς αυτόματους διακόπτες. «Κάθε πρόβλημα είναι και μία ευκαιρία. Μπορούμε να το λύσουμε». Τόνισε επίσης ότι μαζί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, η ΑΗΚ μπορεί να επιλύσει και το πρόβλημα με τους διακόπτες. «Μέχρι το 2027, η ΑΗΚ σε συνεργασία με τους ηλεκτρολόγους μπορεί να το λύσει προς όφελος του κόσμου».
Καταληκτικά, ο διαχειριστής του έργου υποστήριξε ότι «οι αυτόματοι διακόπτες είναι χειρότεροι και από τους Takata».