Μειώνουν τις κλίνες ως «απάντηση» στην υποστελέχωση
Σε κρίσιμη καμπή τα δημόσια νοσηλευτήρια. 155 νοσηλευτές «φαντάσματα»

Τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωπα με το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης, που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της φροντίδας και την αντοχή του Συστήματος Υγείας. Μεγάλος αριθμός θέσεων του προσωπικού παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτό φαίνεται και μέσα από τις υπερωρίες των επαγγελματιών υγείας. Την ίδια ώρα, οι μακροχρόνιες άδειες του προσωπικού περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι το 5% των νοσηλευτών απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια ασθενείας. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των συντεχνιών, η λήψη ουσιαστικών μέτρων παραμένει ανεπαρκής. Ως προσωρινή λύση, ο ΟΚΥπΥ προχωρεί σταδιακά στο κλείσιμο κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Συντεχνιών με τον νέο Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, όπου συζήτησαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης αλλά και για τα μέτρα επίλυσης του προβλήματος. Ωστόσο, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στις 9 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο και τις διευθυντικές ομάδες του Οργανισμού.
«Δεν είμαστε αισιόδοξοι»
Για την όλη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και για το ζήτημα της υποστελέχωσης μίλησε στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης. Αρχικά ανέφερε ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα ξεκίνησαν κάποιες συναντήσεις με τον Οργανισμό γι’ ακόμη μια φορά. «Γίνονται προσπάθειες, ώστε να συμφωνηθεί ένας αριθμός υποστελέχωσης αλλά και της ορθής στελέχωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια και ταυτόχρονα να διαφανούν οι υπάρχουσες ανάγκες του νοσηλευτικού προσωπικού σε κάθε νοσηλευτήριο». Περαιτέρω, συμπλήρωσε ότι, αφότου διαπιστωθούν οι ανάγκες, θα οριστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης.
Σημείωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των Συντεχνιών, στην παρουσία και του προϊστάμενου ιατρικού λειτουργού του κάθε νοσοκομείου, όπου ανέφεραν τις δικές τους θέσεις αναφορικά με την υποστελέχωση και τις ανάγκες που υπάρχουν στο εκάστοτε νοσηλευτήριο. «Σε αυτήν τη φάση έχει τελειώσει η συζήτηση για κάθε Νοσοκομείο ξεχωριστά», είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχουν σταλεί οι λίστες των θαλάμων των νοσοκομείων με τη φόρμουλα η οποία έχει δοθεί από τον ΟΚΥπΥ. «Αυτό που εκκρεμεί είναι μια τελική συνάντηση, η οποία έχει οριστεί για τις 9 Μαΐου. Εκεί θα συμφωνηθούν και θα επικαιροποιηθούν οι αριθμοί και τα προβλήματα που υπάρχουν. Αναμένουμε ν’ ακούσουμε τους τρόπους επίλυσης της υποστελέχωσης», ανέφερε.
Ο κ. Πετέλης υπογράμμισε ότι υπάρχει υποστελέχωση στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Οργανισμός. Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι ότι η οποιαδήποτε φόρμουλα που θα συμφωνηθεί, θα γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες από τον Οργανισμό για να επιλύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης».
Εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2025, σε σχέση με τις προσλήψεις νοσηλευτών, του δίνει τη δυνατότητα να προσλάβει μέχρι 30 νοσηλευτές. «Εντός του 2025 θα αφυπηρετήσουν 39 νοσηλευτές. Αν ο Οργανισμός προσλάβει τον μέγιστο αριθμό νοσηλευτών, δεν θα καλύψει ούτε τις αφυπηρετήσεις», είπε.
Πετέλης: «Η υποστελέχωση φαίνεται και από τις πολλές υπερωρίες του προσωπικού. Ό,τι και αν γίνει, δεν νομίζω να καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα»
«Με μακροχρόνια άδεια 155 νοσηλευτές»
Ακόμη είπε ότι, πριν από τη δημιουργία του ΟΚΥΠΥ, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας υπήρχε δυνατότητα πρόσληψης 134 νοσηλευτών, μέσων των οποίων καλύπτονταν οι μακροχρόνιες άδειες ασθενείας, μητρότητας και πατρότητας νοσηλευτών. «Πριν τον Οργανισμό, υπήρχε η αντικατάσταση μέσα από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτήν τη στιγμή οι 134 θέσεις έχουν καταργηθεί», σημείωσε.
Εξήγησε ότι, αν κάποιος νοσηλευτής πάρει άδεια, τότε δεν αντικαθίσταται. «Παραμένει πάνω στις λίστες του προσωπικού. Πρόκειται για νοσηλευτές ‘‘φαντάσματα’’. Τώρα απουσιάζουν 155 νοσηλευτές παγκύπρια». Ανέφερε, επίσης, ότι ο αριθμός υποστελέχωσης περιλαμβάνει τους 155 νοσηλευτές που ήδη απουσιάζουν και δεν αντικαθίστανται. «Ξεκινάμε με μια υποστελέχωση, μείον 155 νοσηλευτές», τόνισε.
Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έθιξε, είναι ότι εδώ και 6 χρόνια ζητούν από τον Οργανισμό την εισαγωγή ενός μηχανισμού άμεσης αντικατάστασης αφυπηρετήσεων και παραιτήσεων, κάτι το οποίο δεν υπάρχει και επιδεινώνει την κατάσταση υποστελέχωσης των Τμημάτων. «Μπορεί κάποιος να φύγει και να τον αντικαταστήσουν μετά από 6 μήνες. Η υποστελέχωση φαίνεται και από τις πολλές υπερωρίες που βγάζει το προσωπικό και, δυστυχώς, θα αυξηθούν με την καλοκαιρινή περίοδο. Ό,τι και αν γίνει, δεν νομίζω να καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε.
«Κλείσιμο κλινών ως αντιμετώπιση της υποστελέχωσης»
Επίσης ανάφερε ότι, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υποστελέχωσης, ο ΟΚΥΠΥ προχωρεί με το κλείσιμο των κλινών, ώστε να υπάρχει ορθή αναλογία μεταξύ νοσηλευτών και ασθενών. «Εμείς αυτό που λέμε στον Οργανισμό είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον και σωστή φροντίδα στους ασθενείς».
Συμπλήρωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 35 κλειστές κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, και περισσότερες από 40 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της υποστελέχωσης και ότι έτσι συρρικνώνονται τα δημόσια νοσηλευτήρια. «Αυτά είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια που θέλουμε; Με μειωμένες κλίνες επειδή ο Οργανισμός αρνείται να καλύψει τα κενά; Αυτή είναι η ραχοκοκκαλιά την οποία είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο; Δυστυχώς, εδώ καταλήγουμε με τις αποφάσεις που παίρνει ο Οργανισμός», σημείωσε.
Ερωτηθείς ποιο είναι το νοσηλευτήριο που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή, απάντησε ότι είναι το Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, με τον μεγαλύτερο αριθμό υποστελέχωσης. Τέλος, ανέφερε ότι δύσκολα θα επιλυθεί φέτος το πρόβλημα της υποστελέχωσης.