Παραπολιτικά

Η Βουλή δεν είναι θεατρική σκηνή

Κάποια από τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου μας φαίνεται να έχουν λανθασμένη αντίληψη ως προς τον ρόλο, τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και γενικά τη συμπεριφορά ενός βουλευτή εντός του «Ναού της Δημοκρατίας».

Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι η Βουλή δεν είναι χώρος προσωπικής προβολής, ούτε μέσο προσωπικών αντιπαραθέσεων με άλλους θεσμούς, ούτε πεδίο βολής, ούτε πασαρέλα, ούτε λαϊκό δικαστήριο, ούτε εφαρμογή για επικοινωνιακές προβολές.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν έντονα τελευταίως ήταν και ο έλεγχος που μπορεί ή έχει δικαίωμα να ασκεί η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στην ανεξάρτητη Ελεγκτική Υπηρεσία τής Δημοκρατίας. Το θέμα έθεσε ο τέως Γενικός Ελεγκτής και βουλευτής, πλέον, με το «Άλμα», Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ως μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από τον νυν Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, που ήταν παρών στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής, να καταθέσει υπηρεσιακά έγγραφα και συγκεκριμένα πρακτικά της διευθυντικής ομάδας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι δεν πρόκειται να δώσει εσωτερικά έγγραφα της Υπηρεσίας και δέχθηκε ομαδική επίθεση από παλαιά και νέα μέλη της Επιτροπής, που θεώρησαν ότι έχουν το ελεύθερο να ελέγχουν τον Ελεγκτή, κάτι που όμως δεν έκαναν ποτέ όταν Γενικός Ελεγκτής ήταν ο Οδυσσέας. Κάποιοι ερμήνευσαν τις ενέργειες του κ. Μιχαηλίδη ως εκδήλωση προσωπικής βεντέτας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Θυμίζω ότι στενή συνεργάτιδα του Οδυσσέα, η κ. Νικολέττα Τσικκίνη, είχε αποκαλέσει πρόσφατα τον νέο Γενικό Ελεγκτή «πελλομαλού» (από τον κωμικό ρόλο της αείμνηστης Δώρας Κακουράτου στην «Αίγια Φούξια»), χωρίς ο κ. Μιχαηλίδης να διαχωρίσει δημοσίως τη θέση του. Εν πάση περιπτώσει, είναι καλά να κατανοήσει ο τέως Γενικός Ελεγκτής ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σε ένα είδος δικής του… «Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής του «Άλματος», ο Μιχάλης Παρασκευάς, αυτοχαρακτηριζόμενος και ως «πολιτικός ακτιβιστής» (ενίοτε και υβριστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), προκάλεσε μια μικρή θύελλα στην Επιτροπή Νομικών, όταν ζήτησε την απομάκρυνση του παριστάμενου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, κάτι που, βεβαίως, δεν είχε δικαίωμα να πράξει, αλλά μάλλον το έκανε για να εισπράξει κάποια likes.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι κατά πόσον τα πρώτα αυτά δείγματα από νέους βουλευτές προδιαγράφουν και το θέαμα που θα παρακολουθούμε από τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν οι απευθείας μεταδόσεις των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών Επιτροπών! Ή μήπως θα έπρεπε να γράψω… των θεατρικών παραστάσεων;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ