Παραπολιτικά

ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ

Ο Ακιντζί πότε θα αποποιηθεί τις εγγυήσεις;
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στη Σμύρνη, την περ. Παρασκευή, είπε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα παραμείνουν όσο τις θέλουν οι Τ/κύπριοι. Δεν γνωρίζουμε αν είναι αλλαγή της τουρκικής πολιτικής αλλά θεωρούμε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε να αδράξει την ευκαιρία και να υποβάλει στον φίλο και συγχωριανό του, Ακιντζί, μιαν απλή αλλά καίρια ερώτηση: Πότε θα προβεί σε μια δική του δήλωση διά της οποίας να αποποιείται τις τουρκικές εγγυήσεις; Ο νέος Τ/κ ηγέτης έχει πλείονες λόγους να το κάνει.
Πρώτον, λέγει ότι θέλει ειρήνη. Οι εγγυήσεις είναι αναχρονισμός. Δεύτερον, λέει ότι θέλει λύση. Αυτή δεν μπορεί να είναι συμβατή και δεν μπορεί να λειτουργήσει με τουρκικές εγγυήσεις. Τρίτον, ο Ν. Αναστασιάδης κανοναρχεί ότι με τον Μουσταφά έχουν ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για την ενωμένη Κύπρο. Οι τουρκικές εγγυήσεις δεν γωνιάζουν με τα ιδεώδη της Ευρώπης. Τέταρτον, Αναστασιάδης και Ακιντζί μιλάνε για ασφάλεια. Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη ασφάλεια όπου δεν χωρούν τουρκικές εγγυήσεις. Πέμπτον και σπουδαιότερον, αν ο Ακιντζί θέλει να απογαλακτιστεί από την κατοχική Τουρκία οφείλει να αποποιηθεί και να απορρίψει... προχτές τις τουρκικές εγγυήσεις, γιατί δεν το έκανε μέχρι σήμερα; Γιατί ο Αναστασιάδης δεν το ζήτησε ακόμα;
Σ.Ι.
Ο Παυλόπουλος, ο Κοτζιάς και ο σκασμός
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για ακόμα μια φορά, υπερτονίζει: «Δεν είναι νοητό να ησυχάσουμε ως Έλληνες εάν το Κυπριακό δεν λυθεί πριν απ’ όλα με την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και την αποχώρηση και του τελευταίου εποίκου». Για να υπογραμμίσει: «Η λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι λύση που είναι αποδεκτή μόνον εφόσον εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτές είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές για μας, τους Έλληνες».
Και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Κοτζιάς, υπερακοντίζει: «Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό αν δεν αποκατασταθεί με τις εγγυήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία, αυτή που αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να γίνει αν δεν φύγει και η τελευταία μπότα που θυμίζει ότι περάσανε οι Τούρκοι στρατιώτες από το νησί».
Κάθε Έλληνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανέμενε πως ο Ν. Αναστασιάδης, ο Ι. Κασουλίδης, ο Αβ. Νεοφύτου, ο Κυβ. Εκπρόσωπος θα στοιχίζονταν σε αυτές τις ορθότατες θέσεις. Ακούσατε τίποτε; Ο απόλυτος αλλ’ ευεξήγητος πολιτικός σκασμός! Είπαμε: Ο Ν. Αναστασιάδης δεν ενδιαφέρεται για παιγνίδι επίρριψης ευθυνών για να μη χαλάσει το κλίμα, καλέ!
Σ.Ι.
Ερντογάν ο... Πορθητής Β ́
Όσοι δεν είδατε στην τηλεόραση το σούπερ σόου του σουλτάνου για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, χάσατε. Επιστράτευσε μια ολόκληρη μονάδα στρατού, με στολές γενιτσάρων, με τύμπανα και εμβατήρια και διάφορα άλλα παναϋρκώτικα, σε ένα σκηνικό που θύμιζε περισσότερο Οθωμανική Αυτοκρατορία και λιγότερο μια σύγχρονη Τουρκία. Ο δε εκφωνητής της εκδήλωσης υμνούσε τον Ερντογάν αποκαλώντας τον «Σουλτάνο του Βοσπόρου» και παρομοιάζοντάς τον με τον Μωάμεθ τον Πορθητή. «Έρχεται αυτός που έκανε τα τρένα να περνούν κάτω από τη θάλασσα», βροντοφώναξε ο εκφωνητής, κατ’ αναλογία με τον Μωάμεθ τον Πορθητή, που έκανε τα καράβια να περάσουν από τη στεριά πριν από την άλωση της Πόλης.


Ο Ερντογάν, που κάνει ό,τι μπορεί για να αναβιώσει το οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας, είχε προ καιρού γίνει στόχος λοιδορίας και καυστικών σχολίων, όταν εμφανίστηκε στο υπερπολυτελές «λευκό παλάτι» του με μια φρουρά που τα μέλη της ήταν ντυμένα με στολές εμπνευσμένες από τους στρατούς των 16 κρατών, που ίδρυσαν οι Τούρκοι ανά τους αιώνες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκραξαν τότε τον σουλτάνο, με σχόλια όπως «Κάποιος ας ενημερώσει τον Ερντογάν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε». Εάν μάλιστα στις εκλογές της Κυριακής καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται και αλλάξει το Σύνταγμα για να αποκτήσει εξουσίες υπερπροέδρου, τότε δεν θα μαζεύεται με τίποτε. Κι άντε ύστερα να μπορέσει να συνεννοηθεί κάποιος με τον... Μωάμεθ τον νεότερο για το Κυπριακό.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Αστρολόγος... ο Άγγλος ΥΠΕΞ;
«Δεν έχουμε ξαναδεί -σίγουρα όχι στον δικό μου πολιτικό βίο- τα άστρα τόσο αισιόδοξα ευθυγραμμισμένα όσο είναι τώρα για την Κύπρο», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. Σόρι, μίστερ Φίλιπ, για να καταλάβουμε, το Κυπριακό είναι θέμα... αστρολογίας; Άστρα ευθυγραμμισμένα, ανάδρομοι Πλανήτες, ζωδιακός κύκλος; Σιγά μη μας πείτε και... «άστρον λαμπρόν τούς οδηγεί» τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί να βρουν τη λύση. Κάποιοι πρέπει να συγκρατήσουν την υπέρμετρα αισιόδοξη εικόνα που άρχισαν να καλλιεργούν, ανάμεσά τους και οι Βρετανοί. Διότι και άλλες φορές προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι έρχεται η λύση, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι όλες οι προσπάθειες χάνονταν σαν... διάττοντες αστέρες.


Γι’ αυτό αν δεν δούμε στην πράξη αλλαγή της στάσης της Τουρκίας (όχι του Ακιντζί, της Τουρκίας) δεν θα πεισθούμε από τις... αστρολογικές προβλέψεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, ούτε και από τις διαβεβαιώσεις για εμπλοκή των... αστεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Διότι δεν έχει σημασία τι λένε τα άστρα, ευθυγραμμισμένα ή μη. Σημασία έχει ότι όσο πέφτει βαριά η σκιά του... μισοφέγγαρου πάνω στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν υπάρχουν προοπτικές λύσης.
ΜΠΟΞΕΡ
Ποια εισβολή; Οι... Πρωτόπλαστοι φταίνε
Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Κόνιγκ που θεωρεί ότι το Κυπριακό δεν είναι κυρίως θέμα εισβολής και κατοχής. Είναι και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μπορεί να μην το διατύπωσε ακριβώς όπως ο Κόνιγκ, αλλά το νόημα αυτών που είπε είναι παρόμοιο. Ο κ. Έιντε έχει δηλώσει ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί με την επίρριψη ευθυνών και μάλιστα έκανε και ένα σχόλιο ότι «εξαρτάται από πού ξεκινάς να διηγείσαι ένα πρόβλημα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί κάποιος να φθάσει ακόμα και στον Αδάμ και την Εύα»! Με άλλα λόγια, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε άκρη στο κουβάρι του Κυπριακού, που πάει πολύ πίσω στον χρόνο και όχι μόνο στην τουρκική εισβολή.


Κι έφερε πονηρά ως παράδειγμα τον Αδάμ και την Εύα, διότι ο μεν Αδάμ έριχνε την ευθύνη στην Εύα, η δε Εύα έριχνε την ευθύνη στον όφι που την «ηπάτησε». Λοιπόν, τόσο ο μίστερ Κόνιγκ όσο και ο μίστερ Έιντε πρέπει να κατανοήσουν την απλή ιστορική πραγματικότητα και να μην τη διαστρεβλώνουν για χάρη σκοπιμοτήτων. Και η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα είχαμε δύο εισβολές των Τούρκων στην Κύπρο. Το 1570 και το 1974 (η τελευταία συνεχίζεται ακόμα). Δεν θα βρούνε πουθενά ότι εμείς κάναμε εισβολή στην Τουρκία και κρατάμε εδάφη της...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ