Σημαιοφόροι της Ανάστασης!
Το φετινό Πάσχα είναι ιδιαίτερο. Πολύ πιο συναισθηματικό και ανθρώπινο. Ο Γολγοθάς που περνά η παγκόσμια κοινότητα δεν είναι θεωρητικός. Τον διάγουμε στην πράξη. Τον ζούμε όλοι καθημερινά. Δίνουμε πραγματικό αγώνα επιβίωσης από την απειλή του κορωνοϊού, που προκύπτει, κατά πολλούς και δη επιστήμονες, είτε από τις μολύνσεις της φύσης είτε από τα πειράματα βιολογικού πολέμου. Ό,τι και αν ισχυριστεί κάποιος, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: Υπάρχει ανθρώπινος δάκτυλος. Πληρώνουμε δικές μας επιπολαιότητες, λάθη και αμαρτίες. Δεν μπορούμε να στρεφόμαστε εναντίον της νομοτέλειας του συστήματος. Όποιος επιχειρεί να την ανατρέψει, τιμωρείται.
Αύριο, θα έχουμε την Ανάσταση. Και συμβολικά και ουσιαστικά, αφού συνιστά τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Όπως συμβαίνει καθημερινά στα νοσοκομεία όλου του κόσμου. Χωρίς την πίστη, τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Τίποτε δεν μπορούμε να πετύχουμε. Και η δύναμη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, γιατρών, νοσηλευτών και άλλων, αντλείται από το Θεό. Χωρίς αυτήν την πίστη, τα πάντα θα είχαν ήδη γκρεμιστεί. Θα είχαν διαλυθεί. Και η κοινωνική συνοχή, αλλά και τα ίδια τα κράτη. Σήμερα κατανοούμε γιατί η υγεία και η ζωή είναι τα σημαντικότερα αγαθά. Χρήματα και περιουσίες, ξαναγίνονται. Οι ανθρώπινες ζωές, όταν χαθούν, δεν επιστρέφουν.
Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί, που απαρνιούνται τον ιδεαλισμό και τον χριστιανικό ανθρωπισμό. Και εξακολουθούν να υπηρετούν με τρόπο αδίστακτο και απόλυτο τα συμφέροντα. Είτε αυτά είναι ιερά είτε αυτά είναι ανίερα. Και επιμένουν να κυβερνούν το κοσμικό σύστημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκλητικά και απάνθρωπα. Ακόμη και τώρα. Εν καιρώ κρίσης. Ανεξαρτήτως αν μας αρέσει ή όχι, αποτελούν μέρος της πραγματικότητας. Όταν, δε, τους αγνοείς ή τους υποτιμάς ή όταν εθελοτυφλείς, τότε είναι που τελείς κάτω από την απειλή νέων κινδύνων. Ενδεχομένως χειρότερων από τους προηγούμενους. Στο πλαίσιο αυτής της σκληρής πραγματικότητας, η αλληλεγγύη, για παράδειγμα, δεν είναι δεδομένη. Η εφαρμογή της είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση με τα σκληρά συμφέροντα, τον τυχοδιωκτισμό και το ασύδοτο κέρδος. Δείτε τι συμβαίνει με τα πιο απλά. Από τις μάσκες, ώς τα γάντια και τα φάρμακα. Και να είστε έτοιμοι να δείτε τι κερδοσκοπία θα υπάρξει, όταν θα βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Πικρές αλήθειες, που πρέπει να λέγονται και να γίνονται αντιληπτές. Για να μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε. Για να μη γινόμαστε θύματα του κάθε επιτήδειου. Εάν η κατάσταση δεν ήταν έτσι και ήταν αλλιώς, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε και δεν θα ήταν ο κόσμος υπό καθεστώς τρόμου. Τη μια ένεκα της τρομοκρατίας, την άλλη λόγω της οικονομική κρίσης, την επομένη ένεκα του ιού των χοίρων ή των πτηνών και τώρα λόγω του κορωνοϊού, καθώς και του βρόμικου πολέμου της τιμής του πετρελαίου.
Ο φόβος του κορωνοϊού και του θανάτου δημιουργεί την προσδοκία ότι η κοινωνία και οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Μακάρι! Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έχει κτυπηθεί από πανδημίες, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Προς στιγμήν, προκαλείται κρίση συνειδήσεων. Μετά, όμως, με την επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα, δημιουργούνται νέα πάθη και προκύπτουν νέες τιμωρίες, νέοι Γολγοθάδες. Φαύλος κύκλος. Τραγωδία χωρίς κάθαρση. Χωρίς πραγματική Ανάσταση.
Σήμερα δίνουμε άλλη μια μάχη, από την οποία ξεπηδά η ανθρωπιά και η αυταπάρνηση. Όλοι αυτοί που πολεμούν καθημερινά με τον κορωνοϊό σε κάθε επίπεδο, και ειδικότερα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αποδεικνύουν ότι δεν είναι όλα σάπια. Το αντίθετο. Μέσα από τη μάχη με τον ιό και τον θάνατο βγαίνουν νικητές. Ενσαρκώνουν τον θρίαμβο του καλού επί του κακού. Και της ανθρωπιάς επί της αδιαφορίας και της παλιανθρωπιάς. Είναι παραδείγματα προς μίμηση σε μέρες δύσκολες. Δίνουν νόημα, ουσία και φως στη ζωή. Και το μήνυμα ότι μπορούμε να καθαρίσουμε από τον κορωνοϊό, αλλά και ότι μπορούμε να καθαρίσουμε τις ψυχές μας. Είναι σημαιοφόροι της πίστης, και της ελπίδας, μα πάνω από όλα της πραγματικής Ανάστασης!