Ειδήσεις

Επιβεβαίωση «Σημερινής»: Κτίζουν τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα

Η «Σ» προανήγγειλε από το 2019 την ανέγερση μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους στον Απόστολο Ανδρέα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση για την ανέγερση μουσουλμανικού θρησκευτικού τεμένους δίπλα από τον Απόστολο Ανδρέα, την οποία προβάλλει σήμερα ο τ/κ τύπος.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη), με τίτλο «Τώρα τζαμί και στον Απόστολο Ανδρέα» γράφει ότι με την οικονομική στήριξη και της Τουρκίας άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση μουσουλμανικού θρησκευτικού τεμένους κοντά στο κατεχόμενη Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση της «αντιπολίτευσης».

Η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs (26.07.23, bugunkibris.com) γράφει ότι με μια αμφισβητήσιμη απόφαση μετατράπηκαν σε μικρό τζαμί δύο δωμάτια που κτίστηκαν για τους πλανοδιοπώλες κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά έμειναν άδεια επειδή αυτοί αρνήθηκαν να μετακομίσουν εκεί.

Ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, Χαμίτ Μπακιρτζί δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι το μικρό τζαμί ήταν απαίτηση των «πολιτών».

«Το μέρος εκείνο είναι ένα κτήριο που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, δεν είναι στη δομή της εκκλησίας. Το ΕΒΚΑΦ έδωσε έγκριση. Θα το χρησιμοποιεί η μουσουλμανική κοινότητα που επισκέπτεται την περιοχή. Κοιτάξτε σήμερα το Ισραήλ, εκκλησίες και τζαμιά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, δεν καταλαβαίνω γιατί νιώθει κανείς ντροπή γι’ αυτό. Το μέρος εκείνο δεν είναι τζαμί. Είναι ένα δωμάτιο. Ούτε προσευχή θα γίνεται, ούτε λειτουργία». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ είπε τα εξής:

«Κάναμε τα δωμάτια. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε εκεί τους πωλητές με επιθυμία και της εκκλησίας. Μπήκαν στη μέση οι πολιτικοί και κάπως δεν μπορέσαμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους εκεί. Το δώσαμε όταν το ζήτησε ο δήμος, αλλιώς τι δουλειά έχω εγώ να πάω να ανοίξω μικρό τζαμί στην άκρη της Καρπασίας. Επιπλέον, συναντιέμαι συνεχώς με αξιωματούχους της εκκλησίας και δεν μου έκαναν κάποιο παράπονο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, ο Μπεντέρ ισχυρίστηκε:

«Αυτό που μας ενοχλεί είναι να το κάνουν σε ένα κοντινό μέρος, φυσικά δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Σε εμάς, η διοίκηση της εκκλησίας ανήκει στον ιερέα. Έχει κλειδί, την ανοίγει και την κλείνει την ώρα που θέλει, μένει εκεί. Όμως, το Χαλά Σουλτάν υπάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στον νότο. Κάποιος έρχεται και το ανοίγει κάθε πρωί στις 9, όπως ένα κρατικό τμήμα, και το κλείνει στις 5.  Η διοίκησή του δεν είναι σε εμάς. Πηγαινοερχόμαστε σαν φιλοξενούμενοι. Δίπλα στο τζαμί υπάρχουν δωμάτια και δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούμε. Η πραγματική ελευθερία είναι εδώ σε εμάς».      

Ντεριά: «Τι θα λέγατε αν επιχειρούσαν να κτίσουν εκκλησία στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν;»

Αντίδραση για το θέμα υπήρξε εκ μέρους της «βουλευτού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά, η οποία ανέφερε ότι «η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει τζαμί στο Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για πολιτική πρόκληση».

Με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντέρια ανέφερε τα εξής:

«Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι μόνο ένας ιερός τόπος λατρείας για τους Ελληνοκύπριους και τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και μια από τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως ακριβώς και το τζαμί Χαλά Σουλτάν στο νότο. Η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα ‘τζαμί’ σε αυτό το μοναστήρι είναι ξεκάθαρα μια νοοτροπία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για μια πολιτική πρόκληση. Αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, αν υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να χτίσει εκκλησία στο Τέμενος Χάλα Σουλτάν;

Καταβάλλεται προσπάθεια να εξομαλυνθεί αυτό το αίσχος με μια νέα θρησκευτική κακοποίηση κάθε μέρα. Κάποιοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών στο όνομα ενός θρησκευτικού μαθήματος και υπογράφει πρωτόκολλο με τον ξεδιάντροπο Αχμέτ Ουνσέλ [Σημείωση μεταφραστή: «Επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»]. Δεν διστάζουν να παραβιάσουν τον νόμο. Αντί να πουν ‘μάθετε τα όριά σας’ στους φανατικούς που μιλούν από το εξωτερικό και λένε ‘η τυραννία της κοσμικότητας στην ΤΔΒΚ πρέπει να τελειώσει πλέον’, προσπαθούν να επωφεληθούν από τη θρησκευτική εκμετάλλευση. Θεωρούν παραγκούπολη την άλλη πολιτιστική κληρονομιά και προσπαθούν να προκαλέσουν τους Ελληνοκύπριους χτίζοντας τζαμί. Συγχωρέστε με, ούτε η κοσμική και δημοκρατική δομή, ούτε η πολιτιστική κληρονομιά αυτής της χώρας είναι παιχνίδι σας. Να ξέρετε τα όριά σας! Η κοινωνία ψυχορραγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και δική σας έγνοια είναι το πώς θα δημιουργήσετε νέες πολιτικές κρίσεις!».

Την είδηση μετέδωσε η «Σ» από τον Φεβρουάριο του 2019.

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο το σχετικό ρεπορτάζ της «Σημερινής» ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2019:

Πλίνθοι και κέραμοι η Κληρονομιά - Σχεδιάζουν την ανέγερση του μεγάλου τεμένους στον Απόστολο Αντρέα

26.7 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ.jpg

Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας τις οποίες επιβεβαίωνε ο Βυζαντινολόγος Ανδρέας Φούλιας, ήθελαν τις κατοχικές «αρχές» να σχεδιάζουν την ανέγερση μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους στον Απόστολο Ανδρέα στην Καρπασία, κάτι που -όπως σημείωνε το σχετικό ρεπορτάζ- αν γίνει, θα συνιστούσε πρωτοφανή καταπάτηση του ιστορικού μνημείου και μία ακραία προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των Ελλήνων Κυπρίων.

26.7 ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ.jpg

Το ρεπορτάζ της «Σ» είχε προκαλέσει τότε έντονη αναστάτωση και ανησυχία μεταξύ των Καρπασιτών. Μέσω ανακοίνωσής του το «Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πολιτεία όπως «ξεκινήσουν σταυροφορία ανά την οικουμένη για να σταματήσει η βεβήλωση και η αλλαγή σε οιανδήποτε γη που ανήκει στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα».

26.7 ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.jpg

Το θέμα της προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, με προεξάρχοντα το ζήτημα του Αποστόλου Ανδρέα και τους σχεδιασμούς των Τούρκων για ανέγερση μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους στον χώρο της Μονής, που αποκάλυψε η «Σημερινή», έθεσε τότε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

26.7 ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.jpg

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο το σχετικό ρεπορτάζ:

«Μουσταφά, τον πολιτισμό και τα μάτια μας»! - Το θέμα του Απ. Ανδρέα και της προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα ήγειρε ο Ν. Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Ακιντζί

Είναι μόνο η αρχή – Βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους

Σε σημερινές δηλώσεις του ο τέως Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας, Αντρέας Φούλιας, εξήγησε πως, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, θα πάρουν κάποια δωμάτια στη δυτική πλευρά εκτός του ναού του Αποστόλου Ανδρέα και θα τα μετατρέψουν σε ένα μικρό τέμενος χωρίς μιναρέ - mescit ονομάζεται - δηλαδή σε έναν χώρο προσευχής. Πρόκειται για τμήμα του μοναστηριακού συμπλέγματος, όχι όμως της εκκλησίας. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να υλοποιήσουν το μεγαλύτερό τους σχέδιο, του οποίου σχέδια μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει και τα είχαμε δημοσιεύσει τότε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φούλια, «η όλη ιστορία άρχισε το 2010, όταν δύο Τούρκοι καθηγητές από δύο «πανεπιστήμια» των κατεχομένων ισχυρίστηκαν ότι στον χώρο εκεί είναι θαμμένος ένας Άραβας πολεμιστής, ο οποίος σκοτώθηκε εκεί στην πρώτη αραβική επιδρομή. Συγκεκριμένα ισχυρίζονταν ότι η τιμή που αποδίδεται από τους μουσουλμάνους της Κύπρου στο συγκεκριμένο χριστιανικό μοναστήρι οφείλεται τάχα σε παράδοση περί ταφής εκεί ενός Sahabe, δηλαδή συνοδού του προφήτη Μωάμεθ, και όχι στη χριστιανική παράδοση για τον Απόστολο Ανδρέα. Αυτό στηρίζεται σε μιαν αναφορά ενός μεσαιωνικού συγγραφέα Άραβα, του al-Harawī,του 12ου-13ου αιώνα, ο οποίος επισκέφτηκε την Κύπρο και, μιλώντας και γράφοντας για το τέμενος της Ουμ Χαράμ στη Λάρνακα, στο τέλος λέει ότι στην ανατολική εκκλησία είδαν μία ταφική επιγραφή ενός Άραβα πολεμιστή που πέθανε εκεί και γράφει πάνω η χρονολογία Έτος Εγίρας 29, το οποίο μεταφράζεται στο 649-650 μ.Χ., όταν έγινε η πρώτη αραβική επιδρομή».

Η πρώτη αραβική επιδρομή, όμως, πρόσθεσε, έφτασε και παρέμεινε μόνο στη Σαλαμίνα, την οποία και κατέστρεψε και δεν προχώρησε στην ενδοχώρα της Κύπρου. «Τώρα ο όρος ανατολική εκκλησία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι αφορά τον Απόστολο Ανδρέα. Πρώτα απ’ όλα ο al-Harawī δεν επισκέφτηκε καθόλου τον Απόστολο Ανδρέα ή την Καρπασία. Άρα δεν έχει καμία σχέση η ανατολική εκκλησία με τον Απόστολο Ανδρέα. Μπορεί να ήταν προς τη Σαλαμίνα η ανατολική εκκλησία. Δύο εξέχοντες αραβολόγοι ερμηνεύουν το εν λόγω κείμενο και υποστηρίζουν ότι εάν δεν είναι στην Ουμ Χαράμ ίσως να είναι στη Σαλαμίνα, όπου έγιναν οι μάχες και ίσως σκοτώθηκε εκεί», συμπλήρωσε ο κ. Φούλιας.

Τουρκοκύπριοι αρχαιολόγοι και απλός κόσμος αντιδρούν έντονα σε τούτη την απόφαση και είναι προφανές ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και στη δική μας την πλευρά, είπε. Άλλωστε, συνέχισε, εδώ και αιώνες ο Απόστολος Ανδρέας αποτελούσε σύμβολο ειρηνικής συμβίωσης των δύο θρησκειών.

«Ποτέ δεν αναφέρθηκε σε κανένα κείμενο, ούτε τούρκικο ούτε ξένο, οποιαδήποτε σχέση της περιοχής με τη μουσουλμανική θρησκεία», τόνισε. Αντιθέτως, ανέφερε, «τα στοιχεία τα αρχαιολογικά δείχνουν ότι η μονή ως χριστιανικός χώρος υπάρχει από την Παλαιοχριστιανική περίοδο, που ορίζεται από τον 4ον έως τον 7ον αιώνα μ.Χ. Και εκεί έχει βρεθεί ένας τάφος στα τρία-τέσσερα χιλιόμετρα από το μοναστήρι, ο οποίος ήταν ασκητήριο. Άρα ο χώρος εκεί ήταν ένας χώρος ασκητικός. Εξ ου και το ασκητήριο που είναι από κάτω από το μεσαιωνικό παρεκκλήσιο του 15ου αιώνα, η αρχή του οποίου ήταν ένα σπήλαιο, άρα ένα ασκητήριο το οποίο εξελίχθηκε σε μοναστήρι όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο».