Αναλύσεις

Η Εκκλησία των φλογερών ρασοφόρων και ηρώων αντιστέκεται σε σκάνδαλα και σε όψιμους τιμητές

Στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος ορκίζονταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Με τις ευλογίες ένθεων, πατριωτών ρασοφόρων, όπως ο Παπάσταυρος, ανέβαιναν στο ικρίωμα ή μάχονταν στις πόλεις και στα βουνά για την ελευθερία της Κύπρου και την Ένωση με τη Μάνα Ελλάδα. Μέσα από την τραγικότητα της νέας κρίσης, ηχηρό μήνυμα βεβαιότητας και πίστης στέλνεται προς όλους: Η Εκκλησία και το ποίμνιο αντιστέκονται στον σκανδαλισμό και σε όψιμους τιμητές ή πονηρούς αμύντορες

Με αφορμή όσα σκανδαλώδη και ανίερα αποκαλύπτονται ή και δημοσιοποιούνται για τη μονή Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, ξαναδιάβασα εκτενή αποσπάσματα από μια παλιά συνέντευξη, που ο καλός συνάδελφος, Θανάσης Φωτίου, είχε πάρει από τον αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Φάρο (Πάσχα 2015 - «Φιλελεύθερος»). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συναδέλφου, ο αρχιμανδρίτης υπογράμμισε: «Οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος που δεν έχει την ποιότητα της αµφιβολίας είναι επικίνδυνο. Είναι εκτροπή. Το αληθινό πρέπει να έχει την ποιότητα της αµφιβολίας. Και σ’ όσους µιλάνε για πίστη χωρίς την ποιότητα της αµφιβολίας, δεν έχω καµιά εµπιστοσύνη». Χιλιάδες Χριστιανοί πίστεψαν ότι στη μονή Οσίου Αββακούμ γίνονταν θαύματα. Δεν είχαν αμφιβολίες. Δεν αμφισβήτησαν. Αίφνης, το μικρό χωριό έγινε τόπος επίσκεψης και προσκυνήματος. Κατά χιλιάδες οι πιστοί συνέρρεαν καθημερινά για να λάβουν τη χάρη του Οσίου.

Πολλοί εισέφεραν χρηματικά ποσά, τα οποία υποτίθεται ότι οι μοναχοί διαχειρίζονταν επ’ αγαθώ της μονής και χριστιανικού έργου. Κανείς δεν αμφέβαλλε ότι όλα γίνονταν όπως προστάζει η χριστιανική ηθική και οι κανόνες. Κανένας, εμφανώς, δεν πίστεψε ότι άγιοι άνθρωποι θα γίνονταν υποχείριο του έξω από δω και θα συμπεριφέρονταν κατ’ ισχυρισμόν ως παράνομοι, βιάζοντες και παραβαίνοντες και τους ηθικούς και τους ανθρώπινους νόμους. Πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα της βεβαιότητας ότι εκεί ιερουργούσε η ταπεινότητα, η αγαθοεργία και η πραότητα και προσγειώθηκαν ανώμαλα σε κατ΄ ισχυρισμόν απάτες, ηθικές εκπτώσεις, ανίερες πράξεις και οικονομικές αρπαχτές. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, γνήσια ή ψεύτικα, οι εκατέρωθεν καταγγελίες και κατηγορίες, τα υπονοούμενα και τα αποκαλυπτόμενα δεν περιποιούν τιμήν σε κανέναν και ειδικά στους πρωταγωνιστές αυτής της ηθικής έκπτωσης και εκκλησιαστικής παρακμής. Ταυτόχρονα εκθέτουν το σύνολο της Εκκλησίας και την ιεραρχία, η οποία καλείται να αποκαθάρει τάχιστα και αποφασιστικά το σώμα της Εκκλησίας από τα μιαρά και ανίερα.

Αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται, κατά τρόπο θλιβερό και τραγικό, ότι: Όσα συμβαίνουν και στην περίπτωση της μονής Οσίου Αββακούμ είναι μια ακόμα αποκαρδιωτική πτυχή του καταντήματος της σημερινής κυπριακής κοινωνίας, που έχει θεοποιήσει το χρήμα, αναγάγει τη διαφθορά σε υψηλή τέχνη και πρακτική μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ατιμωρησίας, θράσους, παρανομίας, απάτης και εγωισμού. Αυτά και άλλα έχουν κατερειπώσει ηθικούς φραγμούς και πλήξει αρχές και αξίες, που διαχρονικά στηρίζουν και θωρακίζουν τον κυπριακό Ελληνισμό. Θα πει κάποιος: Επειδή κάποιοι μοναχοί ή ιερωμένοι φαίνεται να έχουν εκπέσει της αποστολής και του ρόλου τους, σημαίνει ότι όλη η ιεραρχία και η Εκκλησία είναι μέσα στον βόρβορο και στη λάσπη; Όχι, βέβαια! Το ίδιο μπορεί να διερωτηθεί κανείς για όλα τα επαγγέλματα, ημών των δημοσιογράφων περιλαμβανομένων. Παντού υπάρχουν σάπια μήλα. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.

Όμως, εδώ μιλάμε για μια μοναστική κοινότητα, μέλη της οποίας φαίνεται να υπέπεσαν σε πράξεις, ενέργειες και δράσεις που δεν συνάδουν με την ιεροσύνη και τον μοναχισμό και απάδουν προς το λειτούργημά τους ως αντιπροσώπων του Θεού και της Εκκλησίας. Γίνεται λόγος για εξόφθαλμη απάτη σε σχέση με μυροβλυσία. Αναφέρονται ανεκδιήγητες συμπεριφορές ηθικών παραπτωμάτων. Για ακολασίες και χρηματολατρεία. Για βιαιότητες και ποταπότητες. Για αδίστακτη εκμετάλλευση του θρησκευτικού φρονήματος και εμπορικοποίηση της πίστης των Χριστιανών. Από ποιους; Από μοναχούς που ο οικείος μητροπολίτης εμπιστεύθηκε, διόρισε και ανήγαγε σε «κάστρα πίστεως και πατρίδας» και σε «μαχητές του πνεύματος και του Ελληνισμού». Κάλεσε τους πιστούς να τους εμπιστευθούν και να τους στηρίξουν «για να μουσκομυρίσει ο τόπος». Χιλιάδες Χριστιανοί τούς εμπιστεύθηκαν, τους υποστήριξαν παντοιοτρόπως, τους συμβουλεύτηκαν, εξομολογήθηκαν. Αναζήτησαν κοντά τους παρηγοριά και ανακούφιση, κυρίως ελπίδα στα προβλήματα, στις δυσκολίες και στον πόνο τους.

Τώρα; Ενεοί και εμβρόντητοι παρακολουθούμε όσα ανείπωτα και εν πολλοίς ξετσίπωτα αποκαλύπτονται ή αφήνονται επιτηδείως και παμπόνηρα να αποκαλυφθούν. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου και ειδικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος διαβεβαιώνουν ότι θα διερευνηθούν όσα σκανδαλίζουν Εκκλησία και ποίμνιο. Ο Μακαριότατος, αφού κάλεσε τους φορείς της Πολιτείας να εξιχνιάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση, επισήμανε: «Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν με κανέναν τρόπο και από κανέναν αποδεκτά. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μπορείτε να διακρίνετε τον θεσμό της Εκκλησίας από πρόσωπα ανάξια της αποστολής τους. Στην Εκκλησία υπάρχουν πάρα πολλοί κληρικοί που τιμούν την αποστολή τους. Η Εκκλησία, είμαι σίγουρος, θα εξέλθει ενδυναμωμένη από τη σημερινή κρίση». Οι ανάξιοι, όπου και αν ευρίσκονται, πρέπει να απομακρυνθούν ή και να αποσχηματιστούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου ταλανίζεται και συγκλονίζεται από σκάνδαλα, ηθικές απρέπειες, αθλιότητες ιεραρχών και ιερωμένων, απάτες, ατασθαλίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος έχει μια δύσκολη αποστολή, την οποία καλείται να επιτελέσει γρήγορα, πειστικά και αποτελεσματικά. Πρώτον, να καθαρίσει σύντομα το δυσώδες και βορβορώδες πύον, που εκβάλλεται από όσα ανεπίτρεπτα συμβαίνουν στη μονή Οσίου Αββακούμ, ώστε να εισέλθει οξυγόνο θεραπείας και ηρεμίας στο σώμα της Εκκλησίας. Δεύτερον, να τονώσει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Χριστιανών και να θωρακίσει την πίστη τους στην Ορθοδοξία και στην Εκκλησία. Τρίτον, να ελέγξει αυστηρά την οικονομική διαχείριση όλων των μονών και εκκλησιών. Όσοι πιστεύουμε, συνιστούμε την Εκκλησία, δηλαδή το σύνολο των Χριστιανών. Καλούμαστε να ενεργούμε με μιαν αγαπητική, συγχωρητική στάση επειδή η πίστη του καθενός από εμάς είναι το βαθύτερο βίωμα μιας υγιούς, αληθινής θρησκευτικότητας και κανονικότητας, απαλλαγμένης από εμπορικοποιήσεις, «θαύματα», πονηρές μυροβλυσίες, ηθικές εκπτώσεις, κουκουλοφόρους, χρηματολατρείες και παθολατρείες.

Η χιλιόχρονη Ιστορία και οι αγώνες της Εκκλησίας της Κύπρου δεν ταυτίζονται με όσα άθλια συμβαίνουν ή συνέβησαν στους κόλπους της στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Υπάρχουν πολλά φωτεινά παραδείγματα θρησκευτικής, κοινωνικής προσφοράς, αγώνων, θυσιών από ιερωμένους που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την Ορθοδοξία και την υπεράσπιση του Ελληνισμού της Κύπρου. Φλογεροί ρασοφόροι, ιερομάρτυρες και άγιοι συνδαύλισαν και στήριξαν το φρόνημα και την πίστη ηρώων των απελευθερωτικών αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού. Στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος ορκίζονταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Με τις ευλογίες ένθεων, πατριωτών ρασοφόρων, όπως ο Παπάσταυρος, ανέβαιναν στο ικρίωμα ή μάχονταν στις πόλεις και στα βουνά για την ελευθερία της Κύπρου και την Ένωση με τη Μάνα Ελλάδα. Μέσα από την τραγικότητα της νέας κρίσης, ηχηρό μήνυμα βεβαιότητας και πίστης στέλνεται προς όλους: Η Εκκλησία και το ποίμνιο αντιστέκονται στον σκανδαλισμό και σε όψιμους τιμητές ή πονηρούς αμύντορες.