Αναλύσεις

Game of thrones στον ΔΗΣΥ

Κηδεμόνες, συνωμοσίες, εκβιασμοί και χτυπήματα κάτω από τη μέση… στο όνομα της ενότητας

Σε παιγνίδι για την κατάκτηση του θρόνου (Game of Thrones) με συνωμοσίες, κηδεμόνες, εκβιασμούς και χτυπήματα κάτω από τη μέση -και όλα αυτά στο όνομα της ενότητας- εξελίσσεται το σκηνικό στον ΔΗΣΥ μετά από τη διαβόητη συνάντηση της ψαροταβέρνας. Ακολούθησε η συνάντηση της Πινδάρου, με κεντρικό κηδεμόνα, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής Γιώργος Παμπορίδης, τον εκδότη Φρίξο Κουλέρμο -ο οποίος από την πλευρά του χαρακτηρίζει τις σε βάρος του κατηγορίες ως πολιτικές ανηθικότητες και κακοήθειες. Οι δηλώσεις του κυρίου Κουλέρμου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μετέβη στον ΔΗΣΥ κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του κόμματος Αννίτας Δημητρίου, αφορούν εκτός των άλλων και τις πληροφορίες περί εκβιασμών και συνωμοτικών σχεδίων που στόχο είχαν την απόσυρση της υποψηφιότητας τόσο της Αννίτας Δημητρίου, όσο και του Γιώργου Παμπορίδη για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας προς όφελος του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η αποχώρηση Αννίτας και οι καταγγελίες Παμπορίδη

Η μεν Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι δεν εξαναγκάστηκε σε εγκατάλειψη της κούρσας για την Προεδρία, αλλά ότι το έπραξε για την ενότητα του κόμματος. Ο δε Γιώργος Παμπορίδης κατήγγειλε συντονισμένη υπόσκαψη της προέδρου του ΔΗΣΥ με ψιθύρους, προσωπικές επιθέσεις και διάφορα άλλα εκβιαστικά υπονοούμενα, εμφανίζοντας τον Φρίξο Κουλέρμο ως τον «κηδεμόνα» του Αβέρωφ και του ΔΗΣΥ, ο οποίος σε μια προσπάθεια… νουθεσίας τον κάλεσε να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του, για να μην καταστρέψει την πολιτική του σταδιοδρομία. Οι συναφείς πληροφορίες από τη συνάντηση της Πινδάρου στην οποία συμμετείχαν οι Αννίτα Δημητρίου, Γιώργος Παμπορίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Φρίξος Κουλέρμος αναφέρουν ότι τέθηκε -κυρίως από τον τελευταίο- το θέμα της ανάληψης ευθυνών από την πρόεδρο του κόμματος για την ενδεχόμενη αποτυχία στις εκλογές και τη διάσπαση του ΔΗΣΥ.

Το ερώτημα της ενότητας και οι δεσμεύσεις που δεν δόθηκαν

Στελέχη του κόμματος, μιλώντας στη «Σ», έθεσαν το ερώτημα, γιατί το πρόβλημα της διάσπασης θα έπρεπε να αφορά την κυρία Δημητρίου και τον κύριο Παμπορίδη και όχι -και μάλιστα πρωτίστως- τον κύριο Νεοφύτου, ο οποίος εμφάνισε την υποψηφιότητά του με εκβιαστικό τρόπο. Εξέφραζαν, δε, τις ανησυχίες τους ότι, με τις συναντήσεις σε ψαροταβέρνες και μπροστά σε κηδεμόνες, το πρόβλημα της ενότητας δεν επιλύεται. Όπως δημοσίως δήλωσε ο Γιώργος Παμπορίδης, μπορεί μεν να αποσύρθηκε η Αννίτα Δημητρίου, την οποία συνεχάρη για τη στάση της, αλλά καμιά δέσμευση δεν λήφθηκε στη συνάντηση της Πινδάρου ότι ο κύριος Αβέρωφ εξασφάλισε την υποστήριξη των υπολοίπων. Αυτό, όπως άφησε να νοηθεί, αφορούσε κυρίως τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε ότι, αν θα έχανε, είτε από την Αννίτα Δημητρίου, είτε τώρα από τον κύριο Παμπορίδη, θα συνέχιζε τη στήριξη προς την υποψηφιότητά τους.

Στο παρασκήνιο τέσσερα ακόμη ονόματα

Μέσα σε αυτό το κλίμα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευστεί, για την υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων, μεταξύ των οποίων οι Ιωνάς Νικολάου, Χάρης Γεωργιάδης, Λουκάς Φουρλάς και Δημήτρης Δημητρίου. Το γεγονός αυτό ήδη σχολιάζεται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει ότι ο κόσμος του ΔΗΣΥ ανησυχεί και αναζητά εναλλακτικές προτάσεις, θεωρώντας τους εμπλεκομένους ως πρωταγωνιστές προβλημάτων, αντί ως πρόσωπα ενότητας.