Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Αποκαλυπτικές οι εκλογές
«Σύμφωνα με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ - Η ΑΠΟΧΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ Ο ΔΗΣΥ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 18/10/1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της αναπληρωματικής εκλογής για την βουλευτική έδρα, που είχε κενωθεί στην περιφέρεια Λευκωσίας, ο υποψήφιος των τριών συνασπισμένων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ) κ. Γεώργιος Λαδάς πήρε 45.436 ψήφους, δηλαδή το 64,3% και εξελέγη βουλευτής, ενώ ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γιαννάκης Μάτσης εξασφάλισε 25.225 ψήφους, δηλαδή το 35,7%.
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 5ης Σεπτεμβρίου 1976, το ποσοστό του Δημοκρατικού Συναγερμού, που ήταν πέρσι 27%, αυξήθηκε σημαντικά.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού είχε χθες στην Αθήνα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Καραμανλή. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά. Μετά το πέρας της, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών του κ. Κυπριανού στη Νέα Υόρκη πρέπει να είναι αισιόδοξο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να καταληφθούμε από υπέρμετρη αισιοδοξία.
Διαγραφή από το ΔΗΚΟ
Ο διαγραφείς από το ΔΗΚΟ βουλευτής Λάρνακος κ. Χριστόφορος Χριστοφίδης απέστειλε προσκλήσεις προς τους πολιτικούς του φίλους, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Κινηματοθέατρο ΑΤΤΙΚΟΝ Λάρνακος, την Κυριακή, 23η Οκτωβρίου και ώραν 10 π.μ.
Απλή αναλογική
Το εκλογικό σύστημα του πλειοψηφικού σ' ευρυτάτη περιφέρεια ευνοεί την πορεία προς την πόλωση, με την ευρύτερη παραμόρφωση της πολιτικής μας ζωής. Οι χθεσινές επαναληπτικές εκλογές αποτελούν ένα ακόμη επιχείρημα για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
Κρίση στο ΑΚΕΛ
Συμπληρωματικά με τα όσα δημοσίευσε η «Σημερινή» στην έκδοσή της προχθές Κυριακή σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν προκύψει στους κόλπους του ΑΚΕΛ, από πηγές προσκείμενες προς το ΑΚΕΛ πληροφορούμαστε:
Για να θέσει κάτω από τον άμεσο έλεγχό της την «Χαραυγή», η «σκληρή ηγεσία του ΑΚΕΛ απεφάσισε να φέρει από το Λονδίνο τον Στέλιο Ιακωβίδη, πρώην αρχισυντάκτη του "Δημοκράτη" που θεωρείται πιστός στους "σκληρούς" του Πολιτικού Γραφείου».
Ο κ. Ιακωβίδης, κατά τις πληροφορίες μας, θ' αναλάβει σαν αρχισυντάκτης της «Χαραυγής», ενώ Διευθυντής θα παραμείνει ο κ. Γιώργος Σαββίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο μεταξύ, πληροφορούμαστε ότι διαφωνίες σχετικά με την πολιτική της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έχουν διατυπωθεί και μέσα στην ίδια την κεντρική Επιτροπή, κυρίως στο θέμα του Ευρωκομμουνισμού και της δουλικής προσήλωσης της σκληρής ομάδας του Πολιτικού Γραφείου προς τη Μόσχα.