Ειδήσεις

Νόμιμη η απαγόρευση στον «Διόνυσο»

Απορρίφθηκε η προσφυγή του αθλητικού συλλόγου
Ο Α.Σ. Διόνυσος είχε προσφύγει στο Ανώτατο κατά της απόφασης για απαγόρευση της συμμετοχής του στα πρωταθλήματα πετόσφαιρας τη χρονιά 2011-12

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του «Αθλητικού Συλλόγου Διόνυσος Στρουμπίου» (Α.Σ. Διόνυσος) ενάντια στην απόφαση απαγόρευσης της συμμετοχής του συλλόγου στις διοργανώσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ), για την αγωνιστική περίοδο 2011-2012. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απορριπτική απόφασή του την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα ομάδα με την ονομασία «Α.Ο. Διόνυσος» η οποία από την αγωνιστική περίοδο 2012 - 2014 συμμετέχει στη δεύτερη και χαμηλότερη κατηγορία του πρωταθλήματος της ΚΟΠΕ.
Οφειλές προς παίκτες
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης, οι αιτητές (Α.Σ. Διόνυσος) ως αθλητικός σύλλογος είχαν διάφορες οφειλές προς αριθμό πετοσφαιριστών που συμμετείχαν σε διοργανώσεις της ΚΟΠΕ και οι οποίοι παραπονέθηκαν στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της Ομοσπονδίας. Η Επιτροπή αυτή, δικαιώνοντας τους πετοσφαιριστές, απαγόρευσε τη συμμετοχή των αιτητών σε οποιεσδήποτε διοργανώσεις της Ομοσπονδίας για την αγωνιστική περίοδο 2011-2012, απόφαση που ανεστάλη μετά από παραστάσεις των αιτητών και τη σύμφωνη γνώμη των παραπονουμένων πετοσφαιριστών. Λόγω μη συμμόρφωσης των αιτητών, οι πετοσφαιριστές επανήλθαν με παράπονα και η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών στις 21.3.2011 αποφάσισε την οριστική απαγόρευση της συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα 2011-2012.
Οι αιτητές προσέφυγαν στην Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού, (ΑΔΕΑ), η οποία απέρριψε την προσφυγή στις 21.10.2011.
Προσφυγή στην ΑΔΕΑ
Η ΑΔΕΑ σημείωσε ότι η προσφυγή ενώπιόν της δεν στρεφόταν εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, αλλά μόνο εναντίον της απόφασης του Διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΠΕ, ημερομηνίας 21.7.2011. «Η ΑΔΕΑ εν τέλει, απορρίπτοντας την προσφυγή, συμφώνησε με τη θέση της ΚΟΠΕ ότι η απόφαση της ΚΟΠΕ αποτελούσε ουσιαστικά πράξη εκτέλεσης, υπό το φως της δεδομένης και αδιαμφισβήτητης εκ μέρους των αιτητών απόφασης της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών».
Δύο λόγοι ακύρωσης
Οι αιτητές προσέφυγαν εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο, προβάλλοντας δύο λόγους ακύρωσης της απόφασης της ΑΔΕΑ. Ο πρώτος αναφέρεται «στην έλλειψη δέουσας έρευνας και πλάνης περί τα πράγματα και το νόμο». Συγκεκριμένα, οι αιτητές υποστήριξαν ότι με βάση τους εσωτερικούς Κανονισμούς της ΚΟΠΕ, η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών δεν μπορεί να επιβάλλει ποινές αποκλεισμού στις ομάδες, αλλά μόνο ποινές απαγόρευσης μετεγγραφών αθλητών.
Ο δεύτερος λόγος των αιτητών αφορά την έλλειψη αιτιολογίας στην απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών. «Καμία αιτιολογία δεν δίδεται στην προσβαλλόμενη εδώ απόφαση, αναφορικά με τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών», υποστήριξαν συγκεκριμένα οι αιτητές.
Η απόφαση του δικαστηρίου
ΑΦΟΥ εξέτασε όλα τα δεδομένα ενώπιόν του το Ανώτατο αποφάσισε όπως απορρίψει την αίτηση του συλλόγου. Εξηγώντας την απόφαση το δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ΚΟΠΕ απλώς εφάρμοσε την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, ως πράξη εκτελέσεως.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠΕ εφάρμοσε την απόφαση της Επιτροπής, η οποία ήταν για σκοπούς του καταστατικού της, τελεσίδικη, όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών».