Περιβάλλον

Η Ευρώπη εκτός κλιματικών στόχων

Τα συμπεράσματα έδωσαν λαβή στους επενδυτές αιολικών πάρκων
Η εκτίμηση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνεται στην έκθεση ‘Trends to 2050’ που δημοσιοποιήθηκε κατά την εορταστική περίοδο
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αναφέρει ότι, υπό τις παρούσες τάσεις και πολιτικές, θα πρέπει να αυξηθεί το μερίδιο αιολικής ενέργειας στην ενεργειακή «πίτα» μέσα στα επόμενα 20 χρόνια...

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιχείρηση απεξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα οδηγεί στο ήμισυ μόλις της απαιτούμενης μείωσης των εκπομπών ρύπων ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ώς το 2050 να διατηρηθεί στα επίπεδα των δύο βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο. Η εκτίμηση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνεται στην έκθεση ‘Trends to 2050’ που δημοσιοποιήθηκε κατά την εορταστική περίοδο. Επιστήμονες και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει δυναμικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή του ενεργειακού της τομέα προς καθαρές πηγές ώστε να μειώσει δραστικά κατά 80-95% τις εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 εάν θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά ένα τρίτο ώς το 2030 και κατά 44% ώς το 2050.
Η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα ισχύοντα προγράμματα μείωσης των εκπομπών διοξιδίου του άνθρακα χωρίς να υπολογίζει το ενδεχόμενο νέων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών ώς το 2020.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης έδωσαν λαβή για σχόλια από τους εκπροσώπους των ΑΠΕ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA), Τζάστιν Γουίλκς, να επισημαίνει την ανάγκη θέσπισης ενός φιλόδοξου κλιματικού και ενεργειακού πλαισίου για το 2030.
«Χωρίς τέτοιους στόχους η ενεργειακή ασφάλεια και η απομάκρυνση του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα από τον άνθρακα θα είναι αδύνατες», πρόσθεσε.
Μια μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ώς το 2030, η οποία είναι πιθανό να συμφωνηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζει την ήπειρο σε τροχιά μείωσής τους κατά 80% ώς το 2050. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι ο εν λόγω στόχος συμβαδίζει με εκείνον της διατήρησης των συγκεντρώσεων διοξιδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα 450 μέρη ανά εκατομμύριο. Ωστόσο, αυτό μεταφράζεται σε πιθανότητα 50/50 για διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των δύο βαθμών Κελσίου σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι, υπό τις παρούσες τάσεις και πολιτικές, θα πρέπει να αυξηθεί το μερίδιο αιολικής ενέργειας στην ενεργειακή «πίτα» μέσα στα επόμενα 20 χρόνια -σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ- αντιπροσωπεύοντας το 37% των νέων εγκαταστάσεων. Απώτερος στόχος είναι ώς το 2040 τα αιολικά να αποτελούν την κορυφαία τεχνολογία στην παραγωγή ενέργειας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σενάριο της ΕΕ, αιολικά και άλλες ΑΠΕ -για τα επόμενα 20 χρόνια- θα αντιπροσωπεύσουν από κοινού το 59% των νέων ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων.
Πηγή: econews