Διεθνή

Ευεργετικό το πρωτόγαλα για το γαστρεντερικό σύστημα

Τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει το πρωτόγαλα κατά την άσκηση σε θερμό περιβάλλον αναδεικνύουν έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, σε ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερo διεθνές επίπεδο.
Την περίοδο αυτή, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης υλοποιεί ένα συναφές ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τίτλο «Επιπτώσεις των λειτουργικών τροφίμων με βάση το πρωτόγαλα στις γαστρεντερικές διαταραχές» (GI-Neu: Impact of Colostrum-Based Neutraceuticals on Functional Gastrointestinal Disorders).
Στόχος του είναι η δημιουργία ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων γύρω από το θέμα των λειτουργικών τροφίμων με βάση το πρωτόγαλα και των επιπτώσεων που έχουν αυτά τα τρόφιμα στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.
Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Η ερευνητική ομάδα που συντονίζει το έργο εδρεύει στα Τρίκαλα και αποτελείται από το Δρ Ανδρέα Φλουρή, τον Δρα Γεώργιο Σακκά, και τον καθηγητή Γιάννη Κουτεντάκη.
Γαστρεντερικές διαταραχές
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταίροι του έργου από διάφορες χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, και Τουρκία), οι οποίοι είναι ειδικοί στην έρευνα για τη δημιουργία, την ασφάλεια, και την εμπορευματοποίηση τροφίμων.
Οι γαστρεντερικές διαταραχές, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Φλουρής, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αποτελούν γνωστά ζητήματα τα οποία κοστίζουν ακριβά στο σύστημα υγείας της κάθε χώρας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπισή τους μέχρι σήμερα δεν έχουν καρποφορήσει.
Το πρόγραμμα GI-Neu θα προτείνει καινοτόμες μεθόδους βασιζόμενο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των επιχειρηματικών και των ερευνητικών φορέων που συμμετέχουν σε αυτό μέσω της δημιουργία ενός Δικτύου Αριστείας.
Στο πλαίσιο του δικτύου αυτού θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές προσωπικού και πρόσληψη νέων ερευνητών με στόχο τη δικτύωση, την κατάρτιση, και την από κοινού έρευνα μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων γύρω από το θέμα των λειτουργικών τροφίμων με βάση το πρωτόγαλα.
Βέλτιστα προϊόντα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα που έχουν δημοσιοποιηθεί για το πρωτόγαλα, τα ερευνητικά παραδοτέα του έργου, καθώς και οι διαχειριστικές διαδικασίες που θα τηρηθούν. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω, από κοινού, έρευνα στο συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο. Οι συζητήσεις, παράλληλα, επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τεχνικών λύσεων στον τομέα της παραγωγής και συντήρησης λειτουργικών τροφίμων για τη δημιουργία βέλτιστων προϊόντων με βάση το πρωτόγαλα και στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στους σχετικούς τομείς.