Περιβάλλον

Κίνδυνος θάνατος οι μπαταρίες

Νέα τηλεοπτική καμπάνια της ΑΦΗΣ με στόχο την ενημέρωση του κοινού
Οι μικρές και αθώες στην καθημερινή τους χρήση μπαταρίες είναι πολύ βλαβερές για το περιβάλλον και για την υγεία μας, όταν τις πετάμε είτε απευθείας στο περιβάλλον είτε στις χωματερές
Η ΑΦΗΣ ευελπιστεί ότι η τηλεοπτική αυτή εκστρατεία θα προβληματίσει και θα δραστηριοποιήσει το κοινό στην ανακύκλωση μπαταριών

Ο περισσότερος κόσμος στις μέρες μας γνωρίζει πλέον πως οι μπαταρίες είναι βλαβερές για το περιβάλλον και πως θα πρέπει να τις διαχειριζόμαστε σωστά. Εντούτοις, λίγοι αντιλαμβάνονται πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον μπορούν να τους επηρεάσουν άμεσα. Πιστεύουν πως το πρόβλημα της ρύπανσης είναι μακριά και δεν τους επηρεάζει. Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Οι μικρές και αθώες στην καθημερινή τους χρήση μπαταρίες είναι πολύ βλαβερές για το περιβάλλον και επομένως και για την υγεία μας, όταν τις πετάμε είτε απευθείας στο περιβάλλον είτε στις χωματερές.
Δυστυχώς το πρόβλημα δεν μένει εκεί, αλλά επιστρέφει σ' εμάς! Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν οι μπαταρίες επιστρέφουν σ' εμάς μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα. Τα συνεπακόλουθα της ρύπανσης δεν είναι μακριά μας ούτε χρονικά ούτε χωρικά. Είναι κοντά μας και μας επηρεάζουν καθημερινά!


Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσω της νέας του τηλεοπτικής εκστρατείας ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ΑΦΗΣ, ο οποίος ασχολείται με τη συλλογή και διαχείριση των φορητών μπαταριών στην Κύπρο. Οι μπαταρίες, αν και αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων μας, περιέχουν το 20% των τοξικών τους ουσιών.


Οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στους ιστούς μας και όσα χρόνια και εάν περάσουν παραμένουν στον Οργανισμό μας και αυξάνονται. Όσο αυξάνεται η ποσότητά τους στον Οργανισμό μας αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση πολύ σοβαρών προβλημάτων στην υγεία μας, τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμων.


Μέχρι σήμερα, η ΑΦΗΣ έχει καταφέρει να συλλέξει και να ανακυκλώσει 153 τόνους μπαταριών, οι οποίες διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές. Παρόλ' αυτά, μεγάλη ποσότητα μπαταριών καταλήγει ακόμα και σήμερα στο περιβάλλον και στις χωματερές. Αυτήν την πορεία πρέπει να την αναστρέψουμε το συντομότερον, για το καλό όλων μας, ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες.


Για τον σκοπό αυτόν και για την εξυπηρέτηση του κοινού, υπάρχουν πέραν των 2.700 κάδων για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών σε δημόσιους χώρους σε όλη την Κύπρο. Κάδους μπορεί το κοινό να βρει σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών ειδών, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε πως οι μπαταρίες θα πρέπει να αφαιρούνται και από τις ηλεκτρονικές συσκευές, όταν οι συσκευές χαλάσουν και πως οι μπαταρίες θα πρέπει να τοποθετούνται στους κάδους της ΑΦΗΣ.


Η ΑΦΗΣ ευελπιστεί ότι η τηλεοπτική αυτή εκστρατεία θα προβληματίσει και θα δραστηριοποιήσει το κοινό στην ανακύκλωση μπαταριών, έτσι ώστε να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου, που είναι ένα πιο υγιές και καθαρό περιβάλλον για όλους μας.


Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Οργανισμό ΑΦΗΣ στο 70002347, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης στο www.afiscyprus.com.cy, ή κατεβάζοντας την εφαρμογή «ReCycling» στο κινητό σας, για να βρείτε τους πιο κοντινούς σ' εσάς κάδους της ΑΦΗΣ. Ευχαριστούμε τις εταιρείες Orangeapple Creative Solutions Ltd και Green Olive Films, που ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τηλεοπτικής διαφήμισης, αντίστοιχα.