Περιβάλλον

Το σεξ συνέβη για πρώτη φορά σε ψάρια

Έγινε πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια στα πλακόδερμα
Σύμφωνα με τον Δρα Λονγκ, λόγω της ανατομίας των ψαριών, η αρχική πράξη συνουσίας έγινε σε πλαϊνή στάση, ενώ υπογραμμίζει ότι το ανδρικό όργανο σχήματος «L» ήταν δυσανάλογα μακρύ σε σχέση με το μήκος του ζώου
ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ τα ψάρια την πρακτική της συνουσίας για να επιστρέψουν στην πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης, κατά την οποία τα σπερματοζωάρια γονιμοποιούν τα αβγά που έχει αφήσει το θηλυκό ψάρι στη θάλασσα

Την πρώτη συνουσία που έλαβε χώρα μεταξύ δύο οργανισμών υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Τζον Λονγκ του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αδελαΐδας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αρχαιότερη γνωστή συνουσία, δηλαδή διείσδυση αρσενικού μορίου στο θηλυκό, έλαβε χώρα πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια μεταξύ δύο ψαριών (πλακόδερμα).
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», το αρσενικό ψάρι έφερε ένα γεννητικό όργανο σε σχήμα «L», ενώ το θηλυκό ψάρι διέθετε δύο μικρά οστά στο πίσω μέρος του, ανάμεσα στα οποία εισερχόταν το αρσενικό μόριο.


Τα πλακόδερμα είναι αρχαϊκά ψάρια που ήκμασαν πριν από 435 ως 360 εκατομμύρια χρόνια πριν και αναγνωρίζονται εύκολα από τους σκελετούς τους και από τα σαγόνια. Μάλιστα, σημερινά ανατομικά χαρακτηριστικά όπως η γνάθος, τα δόντια και τα δύο ζεύγη άκρων για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε αυτούς τους οργανισμούς, που έλαβαν την ονομασία τους από την εξωτερική οστέινη «πανοπλία» που τα προστάτευε από τους εχθρούς.


Το 1938, ο παλαιοντολόγος D.M.S Watson δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το πλακόδερμο Rhamphodopsis που φαίνεται να έχει ειδικά γεννητικά όργανα που μοιάζουν με άγκιστρα, τα οποία παρατηρούνται σε άρρενες καρχαρίες και σαλάχια.


Στην πρόσφατη έρευνα, η ανακάλυψη της πρώτης ερωτικής πράξης έγινε τυχαία, μελετώντας απολιθώματα ξεχασμένα σε διάφορα παλαιοντολογικά μουσεία ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το ψάρι Microbrachius dicki, μήκους οκτώ εκατοστών, το οποίο ζούσε σε αρχαίες λίμνες στη σημερινή Σκοτία, στην Εσθονία και στην Κίνα, είναι το πρώτο γνωστό ζώο που εγκατέλειψε την έως τότε πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης για να υιοθετήσει την πρακτική της εσωτερικής γονιμοποίησης μέσω διείσδυσης του ενός γεννητικού οργάνου στο άλλο.


Σύμφωνα με τον Δρα Λονγκ, λόγω της ανατομίας των ψαριών, η αρχική πράξη συνουσίας έγινε σε πλαϊνή στάση, ενώ υπογραμμίζει ότι το ανδρικό όργανο σχήματος «L» ήταν δυσανάλογα μακρύ σε σχέση με το μήκος του ζώου. Επισημαίνεται δε ότι τα ψάρια εγκατέλειψαν την πρακτική της συνουσίας για να επιστρέψουν στην πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης, όπου τα σπερματοζωάρια γονιμοποιούν τα αβγά που έχει αφήσει το θηλυκό ψάρι στη θάλασσα. Η πρακτική της συνουσίας εμφανίστηκε εκ νέου 20 ως 40 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των πλακόδερμων από τους προγόνους των καρχαριών και των σαλαχιών.