Συνεντεύξεις

Είμαστε έτοιμοι για συγκλίσεις

Ήλθε η ώρα για μια εθνική συμφωνία, με συνευθύνη όλων
Η ΕΔΕΚ προτείνει τη σύσταση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης έναντι της Τρόικας, επισημαίνει ο Γιαννάκης Ομήρου
ΠΡΑΞΑΜΕ το θεσμικά ορθό, χωρίς να αλλοιώνουμε επ’ ουδενί τη θέση μας επί της ουσίας του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις

Την αναγκαιότητα επίτευξης πανεθνικής συνεννόησης όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, προτείνοντας τη συγκρότηση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας Κυβέρνησης και κομμάτων, τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τρόικας.
Διασαφηνίζει, παράλληλα, τη στάση της ΕΔΕΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, καταγγέλλοντας πως εξυφάνθηκε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν ευθύνες άλλων, που ψήφισαν το «ατελές και επικίνδυνο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις».
Διακηρύσσει, τέλος, την ετοιμότητα του κόμματός του να αναζητήσει συγκλίσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και κοινωνικά κινήματα, για έξοδο από την κρίση και αναμόρφωση της πολιτικής ζωής.
Άλλοι επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους
Εμφανίστηκε ένας εσωτερικός διαφορισμός στην ΕΔΕΚ όσον αφορά τη μία εκ των δύο αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό αντανακλά, ενδεχομένως, κάποιες υπάρχουσες, απλώς, διαβαθμίσεις προσεγγίσεων όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου, ή αποτυπώνει διαφορετικές σχολές σκέψης όσον αφορά το μνημόνιο και την αντιπολιτευτική στάση έναντι της Κυβέρνησης;

Δυστυχώς, έγινε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν ευθύνες άλλων που ψήφισαν το ατελές και επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Σας υπενθυμίζω ότι η ΕΔΕΚ κατά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις είχε προτείνει τη διασύνδεση του νόμου με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.


Είχαμε προειδοποιήσει ότι υπήρχε ο κίνδυνος οι υπόλοιπες προτάσεις νόμου να αναπεμφθούν ή να σταλούν με τη διαδικασία της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ καταψήφισαν την πρότασή μας. Μόνον η ΕΔΕΚ και τα μικρότερα μονοεδρικά κόμματα καταψήφισαν τον νόμο των εκποιήσεων. Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας.
Γιατί τότε άλλαξε στάση η ΕΔΕΚ στη συζήτηση για τις αναπομπές;
Η ΕΔΕΚ είχε να τοποθετηθεί επί των δύο αναπεμφθέντων νομοθετημάτων, τα οποία ήταν ήσσονος σημασίας. Απορρίψαμε την πρώτη αναπομπή αποδεχόμενοι μια περιθωριακή τροποποίηση που δεν αλλοιώνει την ουσία. Για το δεύτερο νομοθέτημα υπήρχε η επιτακτική υποχρέωση, με βάση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο που υπερέχει και του Κυπριακού Συντάγματος, να παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμάτευση. Για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε ορθώς την αποχή.
Στάση ευθύνης
Εφόσον υπήρχε θεσμικό ζήτημα, δεν θα ήταν ορθότερο η ΕΔΕΚ να υπερψηφίσει την αναπομπή και όχι να τηρήσει αποχή;

Όχι. Υπερψήφιση της αναπομπής θα σήμαινε αποδοχή της πρότασης του Προέδρου για ακύρωση της νομοθεσίας. Κάτι με το οποίο διαφωνούσαμε. Από την άλλη, τυχόν καταψήφιση της αναπομπής θα σήμαινε άρνησή μας να εκπληρώσουμε ρητή υποχρέωσή μας προς κανόνα αναγκαστικού δικαίου της ΕΕ, κάτι που οδηγεί στον υπαρκτό κίνδυνο η Κυπριακή Δημοκρατία να καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ. Σε θέματα προσήλωσης προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός ή αμφιταλάντευση.


Η ΕΔΕΚ έπραξε το θεσμικά ορθό. Χωρίς να αλλοιώνει επ’ ουδενί τη θέση της επί της ουσίας του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι. Γι’ αυτό επανακαταθέσαμε την ίδια πρόταση νόμου με ταυτόχρονη αποστολή της από τη Βουλή προς την ΕΚΤ για γνωμάτευση.
Ώρα για εθνική συμφωνία
Ποια είναι, τελικά, η θέση των Σοσιαλδημοκρατών για την οικονομική κρίση και το μνημόνιο; Μπορείτε να αναφερθείτε σε ενδεχόμενες, νέες πρωτοβουλίες σας για το θέμα;

Ήλθε η ώρα για μια εθνική συμφωνία. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει δημόσια την πρότασή της για διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος.


Εάν η Κυβέρνηση εγκαταλείψει την πολιτική της παθητικής αποδοχής των απαιτήσεων της Τρόικας και συμφωνήσει σε μια πραγματική -και όχι εικονική- διεκδικητική διαπραγμάτευση, τότε μπορεί να υπάρξει προσπάθεια μιας εθνικής συμφωνίας για τη διαχείριση του μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων και διεκδικητική διαπραγμάτευση των μείζονος σημασίας ζητημάτων, όπως είναι το ΓΕΣΥ και οι αποκρατικοποιήσεις.


Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΔΕΚ προτείνει τη σύσταση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων -τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων- με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης έναντι της Τρόικας.
Συλλογική διαβούλευση
Πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, από τη στιγμή που υπάρχει διάσταση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;

Πρέπει να θεσμοθετηθεί συλλογική διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης, με στόχο μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Εμείς προτείνουμε την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης. Η Κυβέρνηση ασφαλώς έχει την πρώτη και βασική ευθύνη να ανταποκριθεί.
Πρόταση εξουσίας
Έχετε, με διάφορες ευκαιρίες, επισημάνει την αναγκαιότητα επιλογής του σοσιαλδημοκρατικού δρόμου για την αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος και για έξοδο από την κρίση. Δεν θεωρείτε ότι, αυτή η προσέγγιση, για να έχει ρεαλιστικό πρόσημο υλοποίησης, θα πρέπει να εκφραστεί και σε συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας;

Η ΕΔΕΚ έχει πρόταση εξουσίας. Η ΕΔΕΚ μέσα από την καθημερινή πολιτική της πρακτική καταθέτει διαρκώς ενώπιον του κυπριακού λαού συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος. Σας υπενθυμίζω ότι προεκλογικά ήμαστε οι μόνοι που είχαμε καταθέσει πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και την οικονομική ανασυγκρότηση.


Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς και χαιρόμαστε που κάποιες από τις προτάσεις μας τις υιοθετεί και ο Γενικός Ελεγκτής, όπως είναι το πόθεν έσχες των ανώτερων αξιωματούχων του κράτους και μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής. Έχουμε καταθέσει πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με συγκεκριμένα κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ημικρατικών οργανισμών. Δεν κάνουμε προτάσεις που μπορεί να ακούγονται ωραίες, αλλά να μην μπορούν να εφαρμοστούν. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει αταλάντευτα να αγωνίζεται μέσα και έξω από τη Βουλή για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Εκφράζουμε την εργατική και τη μεσαία τάξη και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να καταθέτουμε προτάσεις για το καλό του τόπου.
Ανοικτοί στον παλμό των κινημάτων
Πώς αντιλαμβάνεστε το διαμορφούμενο πλέγμα συνεργασιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί διαφόρων θεμάτων, ιδία όσον αφορά τα θέματα της οικονομικής πολιτικής; Σ’ αυτό το πλαίσιο, πού και πώς εντάσσεται η ήδη συγκροτημένη συμμαχία σας με το Κίνημα Οικολόγων; Θα υπάρξει προσπάθεια και για περαιτέρω εμβάθυνσή της;

Με το Κίνημα Οικολόγων υπάρχει μια ειλικρινής και εις βάθος συνεργασία σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Αποδείξαμε ότι αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ισχύει. Ότι δηλαδή δεν ήταν μια περιστασιακή συνεργασία απλώς και μόνο για τις Ευρωεκλογές. Με το Κίνημα Οικολόγων έχουμε μια ειλικρινή συνεργασία που συνεχίζεται, με στόχο την εμβάθυνση και την ενίσχυσή της. Είμαστε έτοιμοι για αναζήτηση συγκλίσεων και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό
Σας ακούμε συχνά-πυκνά να μιλάτε για αλλαγή στρατηγικής. Τι εννοείτε, ακριβώς;

Από τον Γενάρη έχουμε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο πολυσέλιδο έγγραφο για αλλαγή στρατηγικής. Απαιτείται άμεσα συλλογική διαβούλευση για αναδιαμόρφωση στρατηγικής. Να απεγκλωβιστούμε επιτέλους από την επικίνδυνη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου και την ολέθρια συμφωνία των λεγόμενων χιαστί συναντήσεων. Να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και πώς θα το πετύχουμε. Εμείς προτείνουμε:
•Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη σωστή σύνθεση που θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του προβλήματος.
•Ετοιμασία περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.
•Άμεσο τερματισμό της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αν συνεχίζει να αρνείται τη συμμόρφωση προς τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
•Αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιτέλους, 40 χρόνια αδιέξοδων, στείρων χειρισμών δεν μας έχουν διδάξει; Θα συνεχίσουμε ως να μη συνέβη τίποτα; Θα παραγνωρίσουμε τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας; Την αναβάθμιση της στρατηγικής μας θέσης στην περιοχή; Μια τέτοια στάση οδηγεί σε εθνική χρεοκοπία.