Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Φταίει… μονάχα ο άνθρωπος

Υποστηρίζουν 92 επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο «ανθρώπινος παράγοντας» επηρέασε την εμφάνιση των ακραίων κλιματικών φαινόμενων
Η ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι οι εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων

Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας το 2013 στην Αυστραλία, ενδεχομένως να συνδέονται με την οικονομική οργάνωση της κοινωνίας, του «ανθρώπινου παράγοντα» όπως λέγεται, σύμφωνα με έκθεση για την κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS). Την έκθεση έχουν συντάξει 92 επιστήμονες από 14 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν 16 ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το 2013.


Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο «ανθρώπινος παράγοντας» επηρέασε την εμφάνιση αυτών των φαινομένων και οι μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν στο να διαπιστώσουν «πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή και σε ποια κατεύθυνση», λέει ο Μάρτι Χέρλινγκ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. Ο στόχος των επιστημόνων είναι να προσδιορίσουν ποσοτικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρότι αυτό είναι δύσκολο ακόμη και με τη χρήση των σημερινών τεχνολογικών μέσων.
Με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία, είναι πολύ ευκολότερος ο συσχετισμός του φαινομένου του καύσωνα με την «ανθρώπινη παρέμβαση» από τον συσχετισμό άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων -όπως είναι οι τροπικές καταιγίδες- με την ανθρώπινη δραστηριότητα, εξήγησαν οι ειδικοί σε χθεσινή τηλεφωνική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
Η έκθεση απηχεί τα ευρήματα της διεθνούς κοινότητας των κλιματολόγων τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο χρόνο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι η «ανθρώπινη δραστηριότητα» -με τη μορφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων- είναι η κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα
Οι πέντε ανεξάρτητες ομάδες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο του καύσωνα στην Αυστραλία πέτυχαν να παρουσιάσουν περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ανθρώπινη επίδραση στα ακραία καιρικά φαινόμενα σε σχέση με τις τρεις ανεξάρτητες ομάδες που ανέλυσαν το φαινόμενο της ξηρασίας στην Καλιφόρνια.
Το 2013 ήταν ο θερμότερος χρόνος που έχει καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα στην Αυστραλία και, όπως προκύπτει από τις μελέτες, η συχνότητα εμφάνισης του καύσωνα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το 1984 εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι τρεις τελευταίοι χειμώνες ήταν ασυνήθιστα ξηροί και το 2013 ήταν το έτος με τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί από το 1895. Οι εμπειρογνώμονες απέδωσαν το φαινόμενο στην ασυνήθιστα υψηλή πίεση στον Βόρειο Ειρηνικό, η οποία εμποδίζει τις καταιγίδες που φυσιολογικά θα προκαλούσαν βροχοπτώσεις στις ακτές της Καλιφόρνιας. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι τα μοντέλα ατμοσφαιρικής πίεσης προκύπτουν από αιτίες που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά αυτό δεν συνδέεται άμεσα με την απουσία βροχοπτώσεων.
«Η ξηρασία είναι ένα πολύ σύνθετο μετεωρολογικό φαινόμενο», υποστηρίζει η Στέφανι Χέρινγκ, η επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της έκθεσης.

Υποστηρίξτε τη