Ειδήσεις

Το είπε και το έκανε ο Μ. Παρασκευάς

Προσφεύγει στη Νομική Υπηρεσία για βρετανικές Βάσεις
Ζητά συνάντηση με Γ. Εισαγγελέα, για να αμφισβητήσουν από κοινού τη νομιμότητα του δικαστηρίου της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ τροπή στη δίκη του Χαμπή Χειμώνα
Το είπε και το έκανε ο γνωστός δικηγόρος και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μιχάλης Παρασκευάς, σε σχέση με την πρόθεσή του να προσφύγει στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του δικαστηρίου της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, όπως είχε αναφέρει ενώπιον του Βρετανού δικαστή R. H. Naqvi, στη διάρκεια της έναρξης της δίκης του πελάτη του, 59χρονου γεωργού από την Ξυλοφάγου, Χαμπή Χειμώνα, στις 29 Ιουλίου 2014.
Με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 2014 (με κοινοποίηση προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοφάγου), ο Μιχάλης Παρασκευάς τονίζει ότι «η πρόθεσή μου είναι να αμφισβητήσω τη νομιμότητα αυτών των οργάνων που λειτουργούν στις Βάσεις και τα οποία ονομάζονται “δικαστήρια”, τα οποία θεωρώ ότι νοσφίζονται και σφετερίζονται εξουσία που δεν δικαιούνται να ασκούν, και μάλιστα εις βάρος Κυπρίων πολιτών». Επιπρόσθετα, ο 38χρονος δικηγόρος ζητά συνάντηση με τον κ. Κληρίδη, «ούτως ώστε, αν είναι δυνατόν, οι όποιες νομικές ή άλλες κινήσεις, γίνουν σε συνεννόηση και από κοινού μαζί σας».
Οι κατηγορίες κατά Χ. Χειμώνα
Υπενθυμίζουμε ότι στη δίκη του Χαμπή Χειμώνα, την οποία κάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα η «Σ», ενάγοντες είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «Her Brittanic Majesty’s Secretary of State for Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland». Ο κ. Χειμώνας, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών, γνωστός για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.


Οι κατηγορίες εναντίον του προέκυψαν μετά την αντίδρασή του στην καταστροφή, από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για καλλιέργεια πατατών, αλλά θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο», σύμφωνα με την έκθεση απαιτήσεως των βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.
«Ο κύριος εντός της αίθουσας»...
Στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με θέμα «Νομικό καθεστώς Βρετανικών Βάσεων - Αμφισβήτηση νομιμότητας “δικαστηρίων” και “αστυνομίας” στο πλαίσιο διαδικασίας που διεξάγεται εναντίον των πελατών μου Χαράλαμπου Χειμώνα και Χριστόφορου Χειμώνα», ο κ. Παρασκευάς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 29 Ιουλίου 2014, έλαβε χώρα σε χώρο που ευρίσκεται εντός των βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας μια διαδικασία σε αίθουσα, που είχε ταμπέλα με την ένδειξη “δικαστήριο” και πέριξ της οποίας βρίσκονταν δεκάδες άτομα που έφεραν αντιοχλαγωγικές εξαρτύσεις και οπλισμό, φορώντας στολή επί της οποίας αναγραφόταν η λέξη “Police”, χωρίς όμως αυτά τα άτομα να ανήκουν στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου.


Εντός της αίθουσας του χώρου που είχε ταμπέλα με την ένδειξη “δικαστήριο”, ενώπιον του κυρίου που αυτοσυστήθηκε ως “δικαστής”, τηρώντας τον δέοντα σεβασμό στο πρόσωπό του, παρατηρώντας ότι δεν έχω οτιδήποτε με τον ίδιο ως άτομο, του ανέφερα εκ μέρους των πελατών μου, άμεσα και χωρίς περιστροφές, ότι αμφισβητώ ότι αυτό είναι “δικαστήριο”. Έγινε συνομιλία με τον κύριο που βρισκόταν εντός της αίθουσας, στον οποίο για χάρη διευκόλυνσης της φορτισμένης διαδικασίας, την οποία παρακολουθούσαν δεκάδες αλληλέγγυοι των πελατών μου, ανέφερα πού βασίζω αυτή μου τη θέση, την οποία σας επαναλαμβάνω και εδώ».
Καταφυγή στο ΕΔΑΔ κατά Αγγλίας
Στη συνέχεια, ο δικηγόρος επικαλείται απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πολιτική έφεση ημερομηνίας 27 Ιουνίου 1991, σύμφωνα με την οποία, «το Δικαστήριο παρατηρεί ότι υπάρχει μια ανωμαλία, η οποία προξενεί αδικία στον εφεσείοντα. Παρόμοια ανωμαλία μπορεί να υπάρξει και σε περιπτώσεις άλλων αποφάσεων των Δικαστηρίων της Δημοκρατίας, εναντίον προσώπων που κατοικούν, έστω και προσωρινά, στις Βάσεις. Δεν υπάρχει τρόπος αμοιβαιότητας εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών. Το θέμα χρειάζεται κάποια ρύθμιση. Οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν το βάρος για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης προς αμοιβαίο όφελος».
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Παρασκευά, «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτά τα όργανα, που λειτουργούν στις στρατιωτικές βρετανικές Βάσεις και τα οποία φυλακίζουν Κύπριους πολίτες και στερούν μια σειρά από βασικά ανθρώπινά τους δικαιώματα, δεν είναι ''δικαστήρια'', καθότι δεν πληρούται καμιά απολύτως προϋπόθεση. Το μόνο νομικό ένδικο μέσο που έχω στη διάθεσή μου για την προστασία της ελευθερίας και εν γένει των δικαιωμάτων των πελατών μου είναι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος Quo Warranto. Σε κάθε περίπτωση, οι εντολές που έχω από τους πελάτες μου είναι να προασπίσω τα δικαιώματά τους με όλα τα νομικά όπλα που διαθέτουν ως Κύπριοι πολίτες και πρόθεσή μου είναι, ως τελευταίο οχυρό προστασίας τους, η καταφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Αγγλίας, ή αναλόγως και πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και κατά των δύο κρατών μαζί».
«Δεν μπορούν να είναι κυρίαρχες»
Αναφέρει και τα εξής στην επιστολή του προς τον Κ. Κληρίδη ο Μ. Παρασκευάς: «Είναι η θέση μου ότι εφόσον οι βρετανικές Βάσεις, όπως ξεκάθαρα αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν είναι κράτος, ως εκ τούτου εξυπακούεται ότι δεν μπορούν να είναι ''κυρίαρχες'', έστω και αν ονομάζονται ως τέτοιες.
Κυριαρχία μπορεί να έχει μόνο ένα κράτος, που για να θεωρηθεί ως τέτοιο θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια: Θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη κρατική οντότητα με πολίτες, οι οποίοι εκλέγουν δημοκρατικά τις δύο εξουσίες που θα ψηφίσουν και θα εκτελέσουν/εφαρμόσουν την εφαρμοστέα νομοθεσία, ήτοι τη Νομοθετική και την Εκτελεστική, και βάσει αυτής της Νομοθεσίας εγκαθιδρύονται και λειτουργούν Δικαστήρια, που θα ερμηνεύσουν και θα δικάσουν βάσει αυτής της νομοθεσίας. Ως εκ τούτου και μόνο εξ αυτής της ερμηνείας, καταρρίπτεται η όποια θέση ότι στις βρετανικές Βάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ''δικαστήρια''.


Εν πάση περιπτώσει, είναι καλά γνωστή η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το τι είναι Δικαστήριο και ποια είναι τα εκ των ων ουκ άνευ κριτήρια και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να θεωρείται ως τέτοιο. Βασικότατη προϋπόθεση είναι η ανεξαρτησία και αμεροληψία που θα πρέπει να υπάρχει. Μια πολύ πρόσφατη (3 Ιουλίου 2012) και απολύτως σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ, είναι η καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση ότι “υπάρχουν προϋποθέσεις και κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα όργανο για να θεωρείται ως νόμιμο δικαστήριο. Η πλέον σημαντική προϋπόθεση, είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του”».
«Κατακλυσμιαίες συνέπειες» για Βάσεις
Μιχάλης Παρασκευάς: «Έντιμε κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα πρέπει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης, καθότι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενδεχομένως να έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες για το καθεστώς των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο και εν γένει θα επηρεάσει ανάμεσα σε άλλα πολύ σοβαρά πολιτικά ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Το βάρος μιας τέτοιας απόφασης δεν μπορεί να τίθεται στους ώμους ενός πολίτη ή του δικηγόρου του και δεν είναι αρμόζον, τουλάχιστον, να ασκείται εξωτερική πολιτική σε τόσο σοβαρά ζητήματα από μεμονωμένα άτομα».