Στον… αέρα οι Κυπριακές Αερογραμμές
Τετάρτη 12 Νοέ 2014

Δυσοίωνο, πλέον, το μέλλον του κρατικού αερομεταφορέα
Η Κυβέρνηση γι' άλλη μια φορά προετοίμασε το έδαφος για το χειρότερο σενάριο, αυτό του κλεισίματος της εταιρείας
Χωρίς φτερά και με τον έναν κινητήρα σβηστό φαίνεται πως πετάνε πλέον οι Κυπριακές Αερογραμμές, αφού, όπως όλα δείχνουν, έχουν στενέψει τα περιθώρια για τη βιωσιμότητά τους, όπως επίσης και οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές για πώληση της εταιρείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η διαδικασία επιλογής ενός από τους δύο επίδοξους επενδυτές γι' αγορά των κυπριακών αερογραμμών, Ryan Air και Aegean, φαίνεται στο παρόν στάδιο να παγώνει, αφού οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέτουν όρους προς την Κυβέρνηση, που δεν γίνονται αποδεκτοί. Ο Χάρης Γεωργιάδης κατέστησε την ίδια ώρα σαφές πως τυχόν συνέχεια των Κυπριακών Αερογραμμών θα προϋποθέτει επιπρόσθετες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν και νέες περικοπές, ενώ Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών καλούν όσους έχουν τα χρήματα να αγοράσουν τον κρατικό αερομεταφορέα, να το πράξουν.
Μαραθώνια συνεδρία
Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση του θέματος των Κυπριακών Αερογραμμών στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για επιβίωση της εταιρείας», ξεκαθαρίζοντας πως «οι σχεδιασμοί μας περιλαμβάνουν και το χειρότερο σενάριο, μια προτεραιότητα που σχετίζεται με τη διασφάλιση σε κάθε περίπτωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με βασικούς προορισμούς». Τόνισε, παράλληλα, πως σε περίπτωση κλεισίματος του κρατικού αερομεταφορέα, το κράτος θα αποζημιώσει τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, γι' αποζημιώσεις στο προσωπικό.
Δεν θέλουμε τσαρλατάνους
Σε σχέση με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τις ΚΑ, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «ψάχνουμε για έναν υπαρκτό επενδυτή και όχι τσαρλατάνο στη βάση φημολογίας. Είμαστε έτοιμοι να πωλήσουμε την εταιρεία σε επενδυτή ή στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε. Υπέδειξε, ακόμη, πως πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η συνέχεια των ΚΑ προϋποθέτει επιπρόσθετες κινήσεις, που περιλαμβάνουν και νέες περικοπές. «Οι επιπρόσθετες κινήσεις που ίσως έπρεπε να γίνουν σχετίζονται με πάρα πέρα μείωση του προσωπικού και των ωφελημάτων του προσωπικού. Ελπίζω όλοι να το συνειδητοποιήσουμε», είπε.
Δημοπράτηση διακρατικών συμφωνιών
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης είπε ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη δημοπράτηση των δικαιωμάτων πτήσεων που ρυθμίζονται από διακρατικές συμφωνίες με τρίτα κράτη (εκτός ΕΕ) και ότι γίνονται διαβουλεύσεις με εταιρείες για την ανάληψη των πτήσεων που έχουν αποκλειστικά οι ΚΑ, αλλά δεν εκτελούνται δρομολόγια λόγω οικονομικής στενότητας. Διευκρίνισε ότι τα διακρατικά δικαιώματα για τις πτήσεις με τρίτα κράτη - μέλη θα πωληθούν μόνο αν ένας επενδυτής αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία και όχι περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Για να εγκριθούν οι κρατικές ενισχύσεις
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Κρατικών Ενισχύσεων είπε ότι μοναδική προϋπόθεση για έγκριση των κρατικών ενισχύσεων από την Κομισιόν είναι να κριθεί ως βιώσιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η κρατική ενίσχυση, δεν θα βρεθεί επενδυτής. Είπε ότι το 2012 η εταιρεία είχε ζημιές 55 εκατομμυρίων, 29,5 εκ. το 2013 και προβλεπόμενη ζημιά 10 εκ. το τρέχον έτος, προσθέτοντας πως αν λογιστούν στα έσοδα η πώληση των χρονοθυρίδων, τότε η εταιρεία θα καταγράψει κέρδος.
Έχει πρόταση, λέει ο Τώνης
Ο τέως Πρόεδρος των ΚΑ Τώνης Αντωνίου υποστήριξε πως έχει ενώπιόν του πρόταση επενδυτή, ο οποίος αφαιρέθηκε από τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας. «Έχω μπροστά μου την πρόταση και οι άνθρωποι έχουν τα χρήματα να τα βάλουν και διατηρούν το μοντέλο που θέλουμε», είπε, προσθέτοντας ότι του ζητήθηκε όπως μεσολαβήσει, προκειμένου ο συγκεκριμένος επενδυτής περιληφθεί εκ νέου στη διαδικασία.
Απαντώντας τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Υπουργός Συγκοινωνιών κατέστησαν σαφές ότι αποδέχθηκαν μετά από πολλές παρεμβάσεις όπως ο συγκεκριμένος επενδυτής περιληφθεί στη διαδικασία, νοουμένου ότι τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον διαγωνισμό. «Αν κάποιος έχει 200, 300 εκατομμύρια, ακόμα και 7 δις, ας έρθει να φέρει πρόταση και να τη δει η KPMG», είπε ο κ. Δημητριάδης. Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για ενδιαφέρον της Etihad, ο κ. Δημητριάδης είπε πως μεσολαβητής ζητούσε από την Κυβέρνηση €1 εκ., προκειμένου να φέρει την Κυβέρνηση σε επαφή με την Etihad.
Προσοχή στην αλλαγή των όρων του παιγνιδιού
Ο Πόλυς Πολυβίου, εκ μέρους του γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου, νομικών συμβούλων των ΚΑ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κρατική ενίσχυση είναι κατά 99% βέβαιο ότι θα απορριφθεί και πρόσθεσε πως γι' αυτόν τον σκοπό προχώρησε η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. «Σε περίπτωση που προστίθενται άλλοι ενδιαφερόμενοι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Κομισιόν να πει ότι δεν ακολουθούνται οι κανόνες του παιγνιδιού. Εντοπίζω μια πιθανή νομική επίπτωση, σε περίπτωση που μπουν άλλοι στους δύο και η διαδικασία κριθεί νομικά άκυρη», εξήγησε. Παράλληλα, είπε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχίσει και να γίνουν κινήσεις που να επισπεύδουν την όποια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Προσπαθεί το ΔΣ
Ο νυν Πρόεδρος των ΚΑ Μάκης Κωνσταντινίδης είπε ότι το ΔΣ έχει μιλήσει και με τις δύο εταιρείες, οι οποίες του ανέφεραν ότι τους ενδιαφέρει όχι μόνο το λογότυπο, αλλά και κάποια περιουσιακά στοιχεία, όπως ο τομέας των εμπορευμάτων, το engineering, ανταλλακτικά, το ποσοστό συμμετοχής μας στη Swissport. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Πέτρου είπε ότι αγνοούσε τα περισσότερα πράγματα που λέχθηκαν από την Επιτροπή. Λέγοντας ότι έχει αποφασιστεί να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Πέτρου είπε «στο τέλος της ημέρας δεν ξέρουμε τι πωλείται».
Ζητεί διαφάνεια η Βουλή
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στην όλη διαδικασία, αλλά και το πάγωμα της διαδικασίας, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν παρατηρητές όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Μη θεωρείτε δεδομένο ότι η Βουλή θα εγκρίνει τις οποιεσδήποτε αποζημιώσεις στην εταιρεία», είπε. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε αν διερευνήθηκε νομικά το ότι η KPMG είναι ελεγκτής και της Ryanair.
Ανησυχίες εκφράζουν οι συντεχνίες
Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία τόνισε ότι με τα όσα έχουν ακουστεί, οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα πρέπει να αγωνιούν, αλλά πρέπει να είναι σε πλήρη απόγνωση. Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ο Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι κανείς δεν κάλεσε τις συντεχνίες για συζήτηση, ακόμη και στην περίπτωση κλεισίματος της εταιρείας. Ο ΓΓ ΑΣΥΣΕΚΑ Ανταίος Μιχαηλίδης είπε πως η Aegean προσπαθεί να πωλήσει το 40% της εταιρείας στις τουρκικές αερογραμμές.
Εκ μέρους της ΣΥΠΚΑ, ο Σταύρος Κυριακίδης είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαπατηθεί. «Γιατί βάλαμε στο short list μια εταιρεία που μας αποκάλεσε σκουπίδι», είπε, προσθέτοντας πως είχε τράπεζα που πήρε 1,2 δις και έκλεισε σε μια νύχτα. Η ΠΑΣΥΠΙ επιστράτευσε κατά τη συνεδρία εμπειρογνώμονα, τον Ιγκνάθιο Πλάζα, ο οποίος εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή συντεχνία πιλότων, κι ο οποίος αναφέρθηκε στην εξέταση των κρατικών ενισχύσεων. Είπε δε, ότι μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις στην πάροδο δέκα ετών από το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης με επίκληση της οικονομικής κρίσης, το κούρεμα των καταθέσεων ακόμα και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Εκ μέρους του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ο Ντίνος Κάκκουρας είπε πως συνεργάτες του Συνδέσμου από το εξωτερικό ζητούν πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ΚΑ.
«Ο τόπος χρειάζεται εθνικό αερομεταφορέα»
ΤΗΝ ώρα που εντός του Κοινοβουλίου συνεδρίαζαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, εργαζόμενοι στον κρατικό αερομεταφορέα πραγματοποιούσαν ειρηνικά εκδήλωση διαμαρτυρίας με κύριο σύνθημα «Ο τόπος χρειάζεται εθνικό αερομεταφορέα».
Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Ο τόπος χρειάζεται εθνικό αερομεταφορέα», «Απαιτούμε διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών», «Όχι άλλοι εργαζόμενοι στην ανεργία», «Απαιτούμε διασφάλιση του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων», «Κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών = 1.000 Νέοι Άνεργοι».