Συνεντεύξεις

Να μην μπούμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά στο SigmaLive
O δρόμος της Κύπρου περνά μέσα από τη διεθνή συμπαράσταση - Να μην εγκαταλειφθούν οι διαπραγματεύσεις

Την ώρα που το "Ποτάμι" έρχεται τρίτο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ότι το παλιό σύστημα απειλείται από τη δύναμη του κόμματός του. Στην πρώτη μεγάλη του συνέντευξη στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του "Ποταμιού" παροτρύνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λειτουργήσει με ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις, αποκαλύπτοντας ότι ζήτησε συνάντηση μαζί του.
Πώς ερμηνεύετε τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;
Δεν ξαφνιάστηκα, γιατί πιστεύω ότι η Τουρκία όταν πιέζεται σε ένα σύνορό της απαντά με προκλήσεις σε άλλο σύνορό της, δημιουργεί αντιπερισπασμούς. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και να μην μπούμε εμείς στη «φωτιά». Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να μπούμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία. Με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Η Κύπρος έχει όλα τα δίκαια με το μέρος της όταν αναμειγνύονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να τραβάει η Κύπρος. Δεν είναι μία διαφωνία της Κύπρου με την Τουρκία, δηλαδή μία διένεξη δύο κρατών. Είναι μία παραβίαση διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων από την πλευρά της Τουρκίας.
Πάντως, έχω ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Συμφωνείτε με την αναστολή των διαπραγματεύσεων από την ε/κ πλευρά;
Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται. Καταλαβαίνω το να σταματήσουν για μερικές μέρες μέχρι να αλλάξει τη στάση της η Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη λύση του Κυπριακού στο παιχνίδι που προσπαθεί να παίξει η Άγκυρα.
Να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν
Το Κυπριακό είναι στην ατζέντα του «Ποταμιού»;
Τα εθνικά θέματα είναι υψηλά στην ατζέντα μας, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθει η περηφάνια στην περιοχή.
Την ίδια ώρα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας. Κάποιοι λένε «ας βολευτούμε με αυτό που έχουμε». Η Κύπρος πρέπει να απαιτήσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Πρέπει να κερδίσουμε από τα θετικά σημεία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων και να μην ξεκινάμε κάθε φορά από το μηδέν. Πρέπει, επιτέλους, τα παιδιά μας να βρουν μία καινούρια Κύπρο μπροστά τους και όχι μια διχοτομημένη.
Άλλο αντίπαλοι, άλλο εχθροί;
Βέβαια, και έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε. Άλλωστε, το έχετε αποδείξει κι εσείς στην Κύπρο ότι οι αρχηγοί κομμάτων είμαστε αντίπαλοι, αλλά εχθροί όχι.
Μου δίνεται η εντύπωση ότι το «Ποτάμι» είναι σαν ένα Πανεπιστήμιο, όπου τα μέλη του κινήματος είναι οι καθηγητές και οι (εν δυνάμει) ψηφοφόροι είναι οι φοιτητές.
Δεν θα συμφωνήσω με την παρομοίωση. Στο «Ποτάμι» υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής, αλλά δημιουργοί, οι οποίοι αποφάσισαν να παραμερίσουν τη ζωή τους για κάποιο διάστημα, ούτως ώστε να ασχοληθούν με την πολιτική. Η πολιτική απ’ εδώ και πέρα δεν πρέπει να είναι στα χέρια αυτών που μεγαλώνουν για να γίνουν πολιτικοί, αλλά σ’ αυτούς που έχουν πετύχει στη ζωή τους και μεταπηδούν για κάποιο διάστημα στην πολιτική. Αυτός είναι ο κόσμος του «Ποταμιού». Δεν είναι κάποιοι από ψηλά, οι οποίοι κοιτάνε την κοινωνία, και από κάτω είναι οι μαθητές. Προσπαθούμε να συνεγείρουμε την κοινωνία, να σηκωθεί και να πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια της.
Το «Ποτάμι» απειλεί το σύστημα
Παρατήρησα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην ειδησεογραφία, γενικότερα, ότι συχνά δέχεστε επίθεση από επώνυμους και μη. Πώς το ερμηνεύετε;
Το «Ποτάμι», επειδή δεν έχει πολιτικό παρελθόν, δεν έχει δεσμούς με το παλιό σύστημα. Το παλιό σύστημα νιώθει ότι απειλείται από το «Ποτάμι» γιατί είναι κάτι εντελώς καινούριο, χωρίς εξαρτήσεις από τα συμφέροντα, από τα media, από συντεχνίες κτλ. Αυτό φοβίζει το παλιό σύστημα και με όποιο τρόπο μπορεί βάζει διαφόρους ανθρώπους να επιτίθενται στο «Ποτάμι». Είναι το παλιό σύστημα που σπαρταράει. Μιλώ, βεβαίως, για τις υπερβολές.
Σας ενοχλεί περισσότερο η απάθεια ή η αποδοκιμασία πολιτών απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις;
Στο «Ποτάμι», δεν πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της με τα χαρακώματα. Οι μικροί καθημερινοί εμφύλιοι δεν βοηθούν. Το βασικό είναι να υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας ακόμη και αν διαφωνούμε. Άρα, με ενδιαφέρει να συζητάμε, να είμαστε ξεκάθαροι στις απόψεις μας, να φαίνεται η απόσταση, αλλά να μην έχουμε επιθετική συμπεριφορά ο ένας απέναντι στον άλλον. Είναι μεγάλο πρόβλημα το ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Και το «Ποτάμι» λέει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση.
Πόσο μέσα ή έξω πέσατε τελικά, για το τι θα ακολουθούσε μετά την σύσταση και τη λειτουργία του κόμματος;
Σε μερικά έπεσα μέσα και σε άλλα έπεσα έξω. Είχα προβλέψει την πολεμική που θα δεχθεί το «Ποτάμι», είχα προβλέψει την απήχησή του, είχα προβλέψει ότι θα είμαστε τρίτο κόμμα. Έπεσα έξω σε κάποιες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι το παλιό σύστημα είναι πιο ενωμένο όταν νιώθει ότι πλησιάζει ένας καινούριος. Τα παλιά κόμματα είναι ενωμένα στην αντιμετώπιση του «Ποταμιού».