Ειδήσεις

Το Crystal Ice ήρθε κι έμεινε στην Κύπρο

Αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους της χρήσης
Ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, κοντά στο σημείο επιδημίας, για χρήστες ουσιών στο νησί
Η ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ προκαλεί μεταξύ άλλων σοβαρές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου

Κοντά στο σημείο επιδημίας είναι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χρήση και κατάχρηση στην Κύπρο ενός από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, της μεθαμφεταμίνης ή Crystal Ice, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) νευρολόγο-ψυχίατρο Δρα Κυριάκο Βερεσιέ. Επεσήμανε ότι η ουσία αυτή άρχισε να εμφανίζεται στο νησί από το 2009, κυρίως ανάμεσα σε πολυ-χρήστες, ενώ εστίασε την ανησυχία του στους χρήστες κάνναβης.
«Προηγουμένως», είπε, «αν ένας μακροχρόνιος χρήστης κάνναβης προσπαθούσε να δοκιμάσει κάτι νέο, αυτό θα ήταν η κοκαΐνη - ενώ τώρα είναι το Crystal Ice. Και δεδομένου ότι οι καθημερινοί χρήστες κάνναβης στον τόπο μας είναι περίπου 15-20 χιλιάδες, με βάση τις στατιστικές του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, φοβόμαστε ότι ένας αριθμός από αυτούς θα προχωρήσουν στη χρήση μεθαμφεταμίνης, που είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.


Το Crystal Ice, όπως και το αλκοόλ, είναι δυστυχώς η εναλλακτική επιλογή και πολλών χρηστών ηρωίνης, που το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν κατά 80%, λόγω της χρήσης των υποκατάστατων φαρμάκων κι ελπίζαμε ότι θ’ απαλλαγούν από την εξάρτηση».
Εκστρατεία ενημέρωσης χρηστών
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ μας πληροφόρησε ότι η οργάνωση θα αρχίσει σύντομα εκστρατεία ενημέρωσης των χρηστών για τους κινδύνους της χρήσης Crystal Ice, που όχι μόνο καπνίζεται, αλλά καταναλώνεται και σε υγρή μορφή, ή με ενδοφλέβια ένεση. «Η ουσία δημιουργεί αφυδάτωση, έτσι που το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα συρρικνώνονται και οι χρήστες παραμορφώνονται σιγά σιγά, λόγω της αφυδάτωσης και της απώλειας όρεξης για φαγητό», σημείωσε.


Εξήγησε ότι η μεθαμφεταμίνη είναι άσπρη, άοσμη, πικρή, κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται εύκολα στο νερό ή στο οινόπνευμα και ανήκει στις διεγερτικές εξαρτησιογόνες ουσίες. Άλλες ονομασίες της είναι: μεθ, πάγος (ice), σπιντάκι, γυαλί, κρύσταλλο, κ.ά.
Η μεθαμφεταμίνη είτε καπνίζεται, είτε εισπνέεται από τη μύτη, είτε διαλύεται και γίνεται ενέσιμη, είτε λαμβάνεται από το στόμα. Όταν καπνίζεται, που είναι και ο πιο κοινός τρόπος χρήσης τα τελευταία χρόνια, η απορρόφησή της από τον εγκέφαλο γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο εθίζεται πολύ πιο εύκολα στην ουσία και ταυτόχρονα ενισχύονται οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία του.
Οι επιπτώσεις στον οργανισμό
Σύμφωνα με τον Δρα Βερεσιέ, η διάρκεια των ευχάριστων συναισθημάτων της ουσίας εξαρτάται από το πώς θα χορηγηθεί στο άτομο. Συγκεκριμένα, αν η λήψη γίνει με ένεση ή μέσω καπνίσματος, τότε το άτομο νιώθει μια έντονη ενεργητικότητα και ευφορία, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ευχάριστα συναισθήματα, αλλά διαρκούν μόνο 3-5 λεπτά. Αν γίνει εισπνοή της ουσίας από τη μύτη ή ληφθεί από το στόμα, τότε ο χρήστης νιώθει μια υψηλή, αλλά όχι έντονη, ενεργητικότητα και του δημιουργείται μεγάλη ευφορία που διαρκεί 15-20 λεπτά.
Σωματικές επιδράσεις: Όταν το άτομο κάνει χρήση της μεθαμφεταμίνης, αρχικά νιώθει ευφορία, δεν νιώθει κούραση και έχει αυξημένη προσοχή. Μετά το τέλος όμως των εύφορων συναισθημάτων, προκαλείται στο άτομο:
• ανορεξία, που έχει σαν αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τον υποσιτισμό,
• καρδιοαγγειακά προβλήματα, καθώς αυξάνεται ακανόνιστα ο καρδιακός ρυθμός,
• αύξηση της αρτηριακής πίεσης,
• υπερθερμία,
• έντονη εφίδρωση,
• κρυάδες,
• λογόρροια,
• επιθετικότητα.
Ακόμα, η εκτεταμένη χρήση της ουσίας μπορεί να προκαλέσει:
• σοβαρές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου,
• απώλεια μνήμης,
• ανησυχία,
• αϋπνία,
• σοβαρά οδοντικά προβλήματα,
• σπασμούς, που αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε θάνατο.
Σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιδράσεις, με τη μακροχρόνια χρήση της μεθαμφεταμίνης, ο χρήστης είναι πιθανό να παρουσιάσει διάφορα ψυχωσικά συμπτώματα όπως παρανοειδή σκέψη, διωκτικό παραλήρημα, ακουστικές, οπτικές και απτικές ψευδαισθήσεις (π.χ. αίσθηση εντόμων που προχωράνε κάτω από το δέρμα) και αλλαγές στην αντίληψη του σώματος.
Εξάλλου, η χρόνια χρήση προκαλεί σημαντικές οργανικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Μελέτες σε χρόνιους χρήστες μεθαμφεταμίνης έχουν δείξει ότι υπόκεινται σε σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη συγκίνηση και τη μνήμη. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε πολλούς χρήστες παρατηρούνται διάφορα συναισθηματικά, γνωστικά και μαθησιακά προβλήματα.
Σωματικός και ψυχικός εθισμός
Η συστηματική χρήση προκαλεί ανοχή και ψυχική εξάρτηση, με συμπτώματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας και έντονο άγχος μετά τη διακοπή της. Τα ψυχωσικά συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή και για χρόνια στο άτομο, αφού σταματήσει η χρήση της μεθαμφεταμίνης. Οι χρήστες, εξαιτίας της σταδιακής τους ανοχής στην ουσία, προκειμένου να εντείνουν τα ευχάριστα επιθυμητά αποτελέσματα, συχνά παίρνουν υψηλότερες δόσεις σε πιο λίγο χρονικό διάστημα ή αλλάζουν τον τρόπο χορήγησης της ουσίας.


Λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας του συναισθήματος ευφορίας, «αναγκάζονται» να κάνουν πιο συχνή χρήση, παρόλο που δεν έχει φύγει ακόμα η ουσία από το αίμα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εθισμό τους. Ο εθισμός αυτός είναι τόσο σωματικός όσο και ψυχικός, με τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Όταν ένας χρήστης απέχει από τη μεθαμφεταμίνη, τότε του προκαλείται σύνδρομο στέρησης με συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας, κούρασης, αϋπνίας, καθώς και ακόμα πιο έντονη επιθυμία για χρήση.
«Βήμα με Βήμα» για την απεξάρτηση
Οι ψυχικές επιπτώσεις αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, με αντιψυχωσικά/ αντιμελαγχολικά/αγχολυτικά και υπνωτικά φάρμακα. Αυτό μπορεί να γίνει με εσωτερική διαμονή σε κλινική για ολιγοήμερη (μέχρι 7 μέρες) θεραπεία, ή με εξωτερική διαμονή και χορήγηση φαρμάκων, για λήψη στο σπίτι.
Η χρήση/κατάχρηση της μεθαμφεταμίνης μπορεί να οδηγήσει ορισμένα άτομα στην ανάπτυξη ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων, τα οποία αρκετές φορές είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικά μέσα.
Η ψυχολογική απεξάρτηση και η συνεχής αποχή από τη χρήση απαιτούν συμμετοχή σε πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης.
Το πρόγραμμα «Βήμα με Βήμα», στην κλινική Βερεσιέ, είναι ένα δομημένο ατομικό πρόγραμμα απεξάρτησης και βασίζεται στη λογική-συναισθηματική και συμπεριφερική θεραπεία. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της χρήσης.
Εφαρμόζεται σε πολύ τακτικές ατομικές συναντήσεις (με βάση τις ανάγκες του θεραπευόμενου), από εκπαιδευμένο ψυχολόγο, που διαρκούν μιάμιση ώρα.
Το πρόγραμμα, με την επιτυχή αφομοίωση του προηγούμενου βήματος, εφαρμόζεται σταδιακά και καλύπτει βήμα με βήμα τις ακόλουθες κυριότερες πτυχές.
* Αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος
* Η σχέση του ατόμου με τις ουσίες και συμπεριφορές εξάρτησης.
* Η ψυχολογική κατάσταση του θεραπευομένου. Ψυχομετρικά τεστ.
* Ψυχοεκπαίδευση.
* Ύπαρξη, αναζήτηση και ενίσχυση κινήτρων.
* Αλλαγή στάσεων/πιστεύω απέναντι στο φαινόμενο της χρήσης.
* Δραστήρια συμμετοχή/σχεδιασμός/εφαρμογή αλλαγών συμπεριφοράς σε σχέση με τη χρήση.
* Οριοθέτηση στις σχέσεις/χώρους/χρόνο.
* Τοποθέτηση στόχων.
* Το πρόβλημα της χρήσης και η οικογένεια του θεραπευόμενου/συνεξάρτηση/σύμμαχοι.
* Αποτροπή της υποτροπής
* Σχεδιασμός προγράμματος κοινωνικής επανένταξης.
Επίσης, στα εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους προτείνεται συμμετοχή σε προγράμματα απεξάρτησης εσωτερικής διαμονής, καθώς και σε ομαδικά προγράμματα ψυχολογικής απεξάρτησης.
Η τακτική συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας για 5-10 χρόνια μετά τη θεραπευτική παρέμβαση, κρατεί τον εξαρτημένο μακριά από υποτροπές.
«Το πρόγραμμα “Βήμα με Βήμα” γίνεται και μέσω Skype και πρωτοπορεί στον ελλαδικό χώρο», μας ανέφερε ο Δρ Βερεσιές. «Προηγείται βέβαια η προσωπική επαφή για διάγνωση, αλλά το πρόγραμμα απεξάρτησης σε ατομικό επίπεδο μπορεί να γίνει και μέσω Skype καθημερινά, αν αποφασιστεί ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Έχουμε τώρα δύο πελάτες από την Ελλάδα και έναν από την Κύπρο, από την Πάφο, που δύο φορές τη βδομάδα επικοινωνούν με τον υπεύθυνο ψυχολόγο, μέσω Skype. Το ότι διαμένουν μακριά από την κλινική στη Λάρνακα, δεν εμποδίζει τις θεραπευτικές συναντήσεις».