Περιβάλλον

Η σημασία των ζώων στη ζωή μας

Από την αρχή της ανθρωπότητας τα ζώα έπαιξαν σημαντικό ρόλο
Μπήκαν στην υπηρεσία του ανθρώπου και προσέφεραν πολλές και μεγάλες υπηρεσίες, στον τομέα της τροφής και της ενδυμασίας

Τα ζώα στη ζωή μας έπαιξαν και παίζουν σπουδαίο ρόλο. Αυτά έδωσαν στον άνθρωπο μεγάλες δυνατότητες από την απαρχή του πολιτισμού. Με τη δύναμή τους και με τη νοημοσύνη τους βοήθησαν στο να αξιοποιήσουμε όλες τις κατακτήσεις του πνεύματός μας. Τα ζώα υπήρξαν τα πρώτα συγκοινωνιακά μέσα είτε φέροντα το φορτίο στη ράχη τους είτε σύροντα τα πρώτα βαριά αμάξια. Και από εκεί και ύστερα στην καθημερινή ζωή ποτέ δεν έλειψαν από κοντά μας.
Ο σκύλος προσέφερε ανεκτίμητη υπηρεσία, γιατί εστάθη ο πιστός φύλακας του κυρίου του από τα άγρια θηρία. Ο ίδιος βοήθησε πολύ στην εξεύρεση τροφής. Αυτός στο κυνήγι χάρισε στον άνθρωπο το θήραμα.
Γάλα, κρέας, δέρμα, μαλλί
Και τα άλλα ζώα, το ένα μετά το άλλο, μπαίνοντας στην υπηρεσία του ανθρώπου, προσέφεραν πολλές και μεγάλες υπηρεσίες, στον τομέα της τροφής και της ενδυμασίας. Έδωσαν χωρίς βαρυγκόμηση το γάλα τους, το κρέας, το δέρμα, το μαλλί. Και δεν είναι μόνο η υλική προσφορά των ζώων. Είναι πολύ μεγάλη η προσφορά τους σε πολλές περιπτώσεις άλλης μορφής. Η αφοσίωση των ζώων στους κυρίους τους παρουσιάζει πολύ συγκινητική εικόνα.
Ζώα βοήθησαν και διέφυγαν πολλοί άνθρωποι μεγάλους κινδύνους. Σκύλοι ανέσυραν από τα χιόνια ανθρώπους, που εθεωρούντο χαμένοι. Πόσα άλογα δεν έσωσαν τους αναβάτες τους κατά την ώρα μεγάλου κινδύνου. Δεν θα λησμονήσω ποτέ το άλογο εκείνο, που εγονάτισε και βοήθησε τον βαρύτατα τραυματισμένο αναβάτη του να καθίσει στη ράχη του και να τον μεταφέρει άθικτο και με ασφάλεια εκεί που έπρεπε. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ζώων, σκυλιών, αλόγων κλπ, που οδήγησαν στο σημείο που κινδύνευε ο κύριός τους άλλους ανθρώπους, για να του προσφερθεί βοήθεια.
Οδηγοί
Χωμένοι στο βάθος του δάσους πόσοι δεν εξήλθαν έχοντας ως οδηγούς τα ζώα. Είναι πολύ συγκινητική η συμπεριφορά των ζώων απέναντί μας. Χωρίς να ζητούν τίποτε, μας προσφέρουν πολλά. Δεν είναι μικρή η προσφορά τους στον τομέα της διατροφής μας. Δεν έχουμε πάρα να μετρήσουμε τα είδη, που παρασκευάζονται από το γάλα και το κρέας των διαφόρων ζώων.
Μα και στο ζήτημα της ενδυμασίας δεν υστερούν, όπως και της υπόδησης και της εμφάνισής μας. Μάλλινο θέλουμε το ύφασμα, για να είναι εγγυημένο.
Ο ψυχικός τους κόσμος
Εκτός όμως από αυτά, είναι άξιος ιδιαίτερης προσοχής ο ψυχικός τους κόσμος. Η αγάπη τους προς τους ανθρώπους, όπως εκδηλώνεται από κάθε ζώο. Πολλά από αυτά κυλιούνται χάμω από τη χαρά τους και περιμένουν να πάμε κοντά τους να νιώσουν το χάδι μας. Πόση χαρά δε νιώθουμε όταν τα περιστέρια πετούν στους ώμους μας και ύστερα στα χέρια μας, για να πάρουν την τροφή τους. Και τα χαριτωμένα αρνάκια και κατσικάκια μάς χαρίζουν λίγα πράγματα και λίγη χαρά όταν έρχονται κοντά μας; Αλήθεια, πόση χάρη έχουν όταν μας κοιτάζουν στα μάτια, σαν να μας λένε ότι είναι έτοιμα για καθετί προς χάριν μας!
Σκέψεις...
Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ τσίρκο. Εάν, όμως, είδατε, θα πρέπει να σας έχουν μείνει αλησμόνητα τα διάφορα νούμερα, που κάνουν τα ζώα, αρχίζοντας από τα μικροσκοπικά σκυλάκια ώς τους ογκώδεις ελέφαντες και τ’ άγρια λιοντάρια και τίγρεις. Τι να γράψω για τα εξαίσια κελαδήματα των ωδικών πτηνών; Και έρχεται στιγμή που, κρίνοντας ή συγκρίνοντας τη διαγωγή των ζώων και των ανθρώπων, βλέπεις την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος των ζώων. Και τότε κάνεις σκέψεις πολλές υπέρ των ανεκτίμητων αυτών φίλων και καταλήγεις πως τους οφείλουμε μεγάλη χάρη. Γι’ αυτό και βρίσκουμε πολύ δικαιολογημένους όλους εκείνους που αγαπούν και προστατεύουν τα ζώα από αληθινή διάθεση και όχι επίδειξη, όπως κι εμείς. Νιώθουμε υποχρέωση απέναντί τους! Εσείς;
ΑΝΔΡΕΑΣ Φ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας