Περιβάλλον

5+1 λόγοι για να πεις όχι στα αμπελοπούλια!

Μύθοι και πραγματικότητες για τα αμπελοπούλια
Τα αμπελοπούλια μάς τα έχει απαγορεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Terra Cypria, η αρνητική εικόνα που δημιουργείται για την Κύπρο εξαιτίας της παγίδευσης πουλιών, έχει εκτιμηθεί σε 40-100 εκατομμύρια/χρόνο

Μύθος: Η παγίδευση αμπελοπουλιών με δίκτυα και ξόβεργα απαγορεύεται με βάση εθνική νομοθεσία από το 1974. Ακόμη, η κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή ή/και την εμπορία παγιδευμένων πουλιών, τόσο σε εστιατόρια όσο και σπίτια. Επίσης, η παγίδευση αμπελοπουλιών απαγορεύεται όχι μόνο από την κυπριακή νομοθεσία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις.
Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη συγκεκριμένη Οδηγία μπορεί να δοθεί μόνο με βάση στοιχειοθετημένη αιτιολόγηση και μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας κ.λπ. Σύμφωνα με νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η αιτιολόγηση ότι είναι παραδοσιακό κυνήγι δεν αποτελεί λόγο για παρέκκλιση. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ισπανία, γιατί επιχείρησε να επιτρέψει τη χρήση ξόβεργων στην επαρχία της Βαλένθια με το πρόσχημα της παραδοσιακής μεθόδου παγίδευσης συγκεκριμένων ειδών πουλιών (υπόθεση C-79/03 Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά Ισπανίας). Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εφαρμόζονται για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τα δίκτυα και ξόβεργα είναι μη επιλεκτική μέθοδος παγίδευσης πουλιών
Πραγματικότητα: Η σύλληψη αμπελοπουλιών με δίκτυα και ξόβεργα είναι μη επιλεκτική μέθοδος παγίδευσης πουλιών, δηλ. από πολύ κοινά ώς πολύ σπάνια είδη μπορούν να παγιδευτούν πάνω σε αυτά και να πεθάνουν οδυνηρά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Παγιδεύονται πάρα πολλά είδη πουλιών, αρκετά από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή δεν τρώγονται. Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 152 διαφορετικά είδη πουλιών πάνω σε δίκτυα και ξόβεργα, όπως για παράδειγμα τα ενδημικά είδη σκαλιφούρτα και θουπί, ο κοκκινολαίμης και ο συκοφάγος.
Πλήττει τον τουρισμό μας
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος Terra Cypria με τίτλο: «Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου από την παράνομη παγίδευση μεταναστευτικών πουλιών, Μάιος 2011», η αρνητική εικόνα που δημιουργείται για την Κύπρο από την παγίδευση πουλιών, έχει εκτιμηθεί σε 40-100 εκατομμύρια/χρόνο.


Η έρευνα στηρίχθηκε στα μηνύματα διαμαρτυρίας που έστειλαν το 2010 περισσότερα από 5.000 άτομα προς τους αρμόδιους Υπουργούς της Κύπρου, ζητώντας την άμεση πάταξη του φαινομένου, τονίζοντας ότι θα μποϊκοτάρουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα πουλιά. Η παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο προσέλκυσε την προσοχή των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2013, στο Sheffield Documentary Festival προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικά με την παράνομη παγίδευση πουλιών στη Μεσόγειο με τίτλο «Emptying the Skies» («Αδειάζοντας τον ουρανό»). Η ταινία είναι βασισμένη στο άρθρο με τον ίδιο τίτλο, που έγραψε ο γνωστός συγγραφέας Jonathan Franzen για το περιοδικό «New Yorker» τον Ιούλιο του 2010, στο οποίο περιέγραψε την εμπειρία του σχετικά με την παράνομη θανάτωση πουλιών στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα της επίσκεψής του στην Κύπρο.
Στα δίκτυα και ξόβεργα παγιδεύονται μόνο λίγα πουλιά
Μύθος: Η παγίδευση πουλιών με δίκτυα και ξόβεργα στο νησί μας προκαλεί μαζική θανάτωση - εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά παγιδεύονται κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, τα τελευταία χρόνια πάνω από 2,5 εκατομμύρια πουλιά παγιδεύονται παράνομα κάθε χρόνο.
Η Κύπρος είναι σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός για τα πουλιά
Πραγματικότητα: Στο νησί μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 είδη πουλιών, ενώ η γεωγραφική της θέση την καθιστά εξαιρετικό πέρασμα για τα πουλιά, κυρίως κατά τις μεταναστευτικές περιόδους. Η χώρα μας βρίσκεται σ' έναν από τους 8 κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους των πουλιών μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Μεταξύ άλλων, μας επισκέπτονται ερωδιοί, φλαμίνγκο, πελαργοί, γερανοί, γλάροι, μικροπούλια κ.ά. Το φαινόμενο της παράνομης παγίδευσης μεταναστευτικών πουλιών με δίκτυα και ξόβεργα είναι σοβαρή απειλή για τα είδη αυτά.
Την ευθύνη για πάταξη του φαινομένου την έχουν μόνο οι αρμόδιες Αρχές
Μύθος: Μεγάλη ευθύνη για πάταξη του φαινομένου έχουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές! Ως πολίτες πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατανάλωση αμπελοπουλιών είναι στην ουσία ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουν οι παράνομοι να σκοτώνουν τόσες χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο. Λέμε ΟΧΙ στην κατανάλωση αμπελοπουλιών, προστατεύοντας την πλούσια φυσική μας κληρονομιά και συμβάλλοντας στην εξάλειψη του φαινομένου.
Γράφει το Ίδρυμα Terra Cypria
στο πλαίσιο του έργου BIOforLIFE