Περιβάλλον

Καταστροφή σε όλα τα επίπεδα

Πολύ ακριβές αποδεικνύονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
«Κατρίνα» ή «Σάντι» είναι αθώα ονόματα κυκλώνων, που κρύβουν πίσω τους τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές και οικονομικές ζημιές
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ που πλήρωσαν με τη ζωή τους τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και την ξηρασία, ζουν στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη

Σχεδόν 1,5 εκ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 30 χρόνια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το 60% εκείνων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και την ξηρασία ζουν στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη. Όμως μόνο το 10% των οικονομικών ζημιών τους αφορούσε, μιας και η περιουσία που διέθεταν ήταν μηδαμινή. Κάθε δεύτερη οικονομική ζημιά αφορά ανθρώπους που ζουν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.


Εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος πυκνώνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες ή υψηλές θερμοκρασίες. Οι συνέπειες είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Η Munich RE, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην αντασφάλιση και την ανάληψη κινδύνων, δηλώνει ότι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων τις τελευταίες τρεις δεκαετείες, το συνολικό ύψος των ζημιών ανήλθε στα 2,6 δισ. δολάρια. Το ένα τρίτο των καταστροφών σχετίζονταν με καταστροφές που προέρχονταν από το νερό. Το 17% των ζημιών σχετίζονταν με την ξηρασία και την υψηλή θερμοκρασία. Στις περιπτώσεις αυτές καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το ολοένα όμως αυξανόμενο κόστος θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών
Οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα και εταιρείες ανατασφάλισης προχωράνε σε έρευνες σχετικά με τα αίτια των κλιματικών αλλαγών. Για παράδειγμα η εταιρεία Munich RE ασχολείται με τις συγκεκριμένες έρευνες από τη δεκαετία του 1970. Από το 1980 έχει συγκεντρώσει σε μια τράπεζα πληροφοριών περίπου 30.000 λήμματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων στο είδος της. «Στην αρχή ήταν μια υποψία, με τον καιρό όμως διαπιστώσαμε ότι πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι κλιματικές αλλαγές αυξάνουν τις ζημιές», λέει ο καθηγητής Πέτερ Χέπε από τη Munich RE.
Απρόβλεπτες
Δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις βέβαια για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, αλλά, σύμφωνα με τον ερευνητή Φρίντριχ Βίλχελμ Γκέστενγκαμπε, από το Ινστιτούτο Κλιματικών Αλλαγών στο Πότσνταμ, μπορεί να επεξεργαστεί κανείς διάφορα σενάρια αναφορικά με το ερώτημα «πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος, όταν ασφαλίζω ένα σπίτι δίπλα στο ποτάμι» και ανάλογα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Για παράδειγμα στη Νότια Αφρική, η οικονομική εκμετάλλευση του ποταμού Orange έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα νερού του ποταμού.


«Εάν λόγω των κλιματικών αλλαγών μειωθεί ακόμα περισσότερο το νερό, τότε υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», λέει ο Φρίντριχ Βίλχελμ Γκέστενγκαμπε. Για τον λόγο αυτόν το Ινστιτούτο στο οποίο εργάζεται έχει επεξεργαστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα σε συνεργασία και με τους ντόπιους, οι οποίοι μπορούν να αποφασίσουν εάν το νερό θα πρέπει να αποθηκευθεί σε δεξαμενές ή να γίνει κάτι άλλο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάθε λόγο να περιοριστούν οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, αφού θίγονται άμεσα τα συμφέροντά τους.
Πηγή: Deutsche Welle