Στα ύψη η αντιπαράθεση

Ξιφασκία Βγενόπουλου - Ειρήνης για τη Μαρφίν και τα δάνεια
Ο πρώην ισχυρός της Μαρφίν λέει πως επένδυσε εκατομμύρια στην τράπεζα το 2011 και η Ειρήνη απαντά πως τα εκατομμύρια προέρχονταν από δάνεια, που πήρε ο ίδιος και οι συνεργάτες του από τη Μαρφίν

Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες μεταξύ του πρώην ισχυρού άνδρα της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέα Βγενόπουλου και της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Πρώτος άνοιξε πυρ ο Α. Βγενόπουλος, ο οποίος με δήλωσή του απάντησε σε όσα η βουλευτής είπε την περασμένη εβδομάδα.
«Από νεότερες και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της κ. Χαραλαμπίδου υπονοείται ότι τα παρανόμως κτηθέντα στοιχεία που προσκόμισε στον Γενικό Εισαγγελέα με ενόχλησαν επί της ουσίας διότι είναι δήθεν σημαντικά, ενοχοποιητικά, κ.λ.π.», ανέφερε στη δήλωσή του ο Α. Βγενόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ψεύδος.
«Με ενόχλησε», σημείωσε, «η παράνομη διαδικασία που πλήττει το κράτος δικαίου και η προκατάληψη εναντίον των Ελλήνων και εμού προσωπικώς, που επιτρέπει στους παρανομούντες να εμφανίζονται ως κατήγοροι ενώ κανονικά πρέπει να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενοι. Επί της ουσίας κανένα στοιχείο, είτε νομίμως είτε παρανόμως κτηθέν δεν με ενοχλεί, διότι δεν έχω κάνει ποτέ καμία παράνομη πράξη και δεν είναι τυχαίο ότι μετά από έρευνες 2,5 ετών δεν έχει "αποκαλυφθεί" κανένα στοιχείο δόλου ή παράνομου οφέλους που να με αφορά. Δεν έχει "αποκαλυφθεί" διότι απλώς δεν υπάρχει. Ειδικά ως προς τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από το ΑΚΕΛ υποτίθεται ότι αφορούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2011 και κάποια υποτιθέμενη ανάμειξη μιας γερμανικής τράπεζας και ενός πελάτου της Λαϊκής. Ουδεμία ανάμειξη, ούτε καν γνώση έχω αυτής της υπόθεσης, συνεπώς τα οποιαδήποτε στοιχεία δεν με αφορούν.


Το μόνο που γνωρίζω για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής του 2011 είναι ότι ήταν επιτυχημένη και είχε σημαντική υπερκάλυψη, σ' αυτήν δε συμμετείχε η MIG με 46,3 εκ.ευρώ, αλλά και εγώ προσωπικά με 2,3 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη μου για τις προοπτικές της Λαϊκής. Την ίδια περίοδο έγιναν και οι εκδόσεις των αξιογράφων, όπου φυσικά όταν το Διοικητικό Συμβούλιο τις αποφάσιζε επίστευε βάσιμα, όπως και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ότι ήταν μια αντικειμενική και τεκμηριωμένη επενδυτική πρόταση σε μια βιώσιμη τράπεζα. Πόσο προκατειλημμένος πρέπει πια να είναι κανείς για να υποψιάζεται ότι δήθεν γνωρίζαμε τη μη βιωσιμότητα της Λαϊκής ή έστω ανησυχούσαμε γι' αυτήν και παρόλα αυτά κάναμε νέα επένδυση ύψους 48,6 εκατομμυρίων ευρώ; Και γιατί σ' αυτήν την αύξηση συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτερων στελεχών της Τράπεζας με πολύ σημαντικά ποσά;».
Τέλος, ανέφερε ότι η αλήθεια είναι οδυνηρή για το ΑΚΕΛ και άλλους.
«Η ΛΑΪΚΗ τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν μια βιώσιμη τράπεζα με καλές προοπτικές και τελικώς καταστράφηκε από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των εκπροσώπων και οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών Διοικήσεων που μας διαδέχθηκαν και αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα στη Διεθνή Διαιτητική Διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει», καταλήγει.
Ειρήνη: Μόνο αυτό γνωρίζεις;
Απαντώντας η Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε «αν είναι δυνατόν ο Α. Βγενόπουλος να μη γνωρίζει πως η εταιρεία ΤΕΡΑ ΣΤΑΜΠΙΛΕ και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες επένδυσαν στη Μαρφίν Λαϊκή εκατομμύρια με δανεικά από την ίδια τη Μαρφίν Λαϊκή; Είναι δυνατόν», ανέφερε, «ο κ. Βγενόπουλος να μιλά ότι στην αύξηση συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ανώτερων στελεχών της Τράπεζας με πολύ σημαντικά ποσά και να μη λέει ποια ήταν αυτά τα στελέχη και εάν δανείστηκαν χρήματα των καταθετών της Τράπεζας για να συμμετέχουν στην έκδοση και εάν εξυπηρετούν αυτά τα δάνεια; Απ' την άλλη δεν μας λέει και τα ονόματα αυτών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν επένδυσαν, υπάρχει μήπως κάποιος λόγος που δε τα δίνει αυτά τα ονόματα;».
Η βουλευτής διερωτήθηκε, τέλος, ποιος διηύθυνε τη Μαρφίν Λαϊκή αφού ο κ. Βγενόπουλος δεν γνωρίζει τόσο σημαντικά στοιχεία.
«Όπως πάμε, θα πιστέψουμε ότι την τράπεζα διοικούσαν Αρειανοί», κατέληξε.