Μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο αμφιταλαντεύσεων, αμφισημιών και οργιώδους παρασκηνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Από αυτό απουσιάζουν, τελικά, τα τρία από τα τέσσερα ονόματα των υπουργών που διορίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, ως προτεινόμενοι από την τότε ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, η παραμονή του Γιώργου Λακκοτρύππη στο Υπουργείο Ενέργειας, καθώς και ο διορισμός του Μάριου Δημητριάδη στη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών, κρίνεται από το ΔΗΚΟ -όπως προκύπτει μέσα τη χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος- ως προκλητική περιφρόνηση του κόσμου του Δημοκρατικού Κόμματος. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη αποδεικνύει τη συνειδητή προσπάθειά του για κάθετη ρήξη με το ΔΗΚΟ.
Το πώς, όμως, θα εξελιχθεί η σχέση οργής, πλέον, ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και το ΔΗΚΟ, είναι η μια πτυχή της όλης ιστορίας που έχει να κάνει με την επόμενη μέρα του περιβόητου ανασχηματισμού. Η άλλη πτυχή αφορά στο κυβερνητικό σχήμα αυτό καθαυτό, και συγκεκριμένα στο κατά πόσον οι τελευταίες αλλαγές που επήλθαν μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας σελίδας για την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Μιας νέας αρχής, μέσω της οποίας, έστω και μ’ ένα χρόνο καθυστέρηση, να μπορέσει να κινηθεί επιτέλους η Κυβέρνηση στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών της, χωρίς φυσικά να ισχυριζόμαστε πως για το μέχρι σήμερα μαύρο της χάλι ευθύνονται οι τρεις υπουργοί που ανασχηματίστηκαν.
Αντιθέτως, η απόλυτη ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απλώς τώρα μπορεί, αν το θελήσει και έχει πραγματικά μια τέτοια διάθεση, να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης της Κυβέρνησης, που εδώ και ένα χρόνο δείχνει και βρίσκεται γενικά χαμένη κάπου στο διάστημα· της Κυβέρνησης που, όπως γράφαμε και χθες, έχει απολέσει προ πολλού μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας και κάθε ίχνος σοβαρότητας. Στο τέλος της ημέρας, όπως είθισται να λέγεται σε ανάλογες καταστάσεις, οι νέοι υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους.
Στην προκειμένη περίπτωση, και με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, θα κριθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης ως προς το κατά πόσο θα επιτύχει το restart της Κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενος αυτήν την πρώτης τάξεως ευκαιρία που του παρέχεται... ploutarchoug@simerini.com