Παραπολιτικά

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος στον ρόλο Άμλετ
Αυτή δεν ήταν τελετή ορκωμοσίας υπουργών. Ήταν ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με τη Μάρθα Βούρτση. Τόσο δάκρυ, τόση συγκίνηση, τόση φόρτιση είχαμε καιρό να δούμε. Πρωταγωνιστής ο νυν Πρόεδρος, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών. Αποκάλυψε ότι τις τελευταίες μέρες βρέθηκε «μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα». Σαν άλλος Άμλετ βρέθηκε να διερωτάται δραματικά: «Να μπει κανείς, ή να μην μπει (στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ)»; Το είπε, βέβαια, λίγο διαφορετικά: «Διλήμματα που με έφεραν προ του ερωτήματος: Να τραυματίσω τον θεσμό του Προέδρου ή να υποκύψω στο κάλεσμα της συνείδησής μου;» Τελικά πήρε μιαν απόφαση, που ήταν «δύσκολη και εξίσου σκληρή».


Έκρινε πως «ο θεσμός του Προέδρου έπρεπε να υπερισχύσει του ανθρώπου Νίκου Αναστασιάδη, και ως ο θεματοφύλακας της ενότητας αποδέχτηκα με θλίψη την παραίτηση τριών καταξιωμένων και στενών μου συνεργατών». Όλοι βούρκωσαν μπροστά στην αφήγηση των βασανιστικών στιγμών που πέρασε ο Πρόεδρος. Εντάξει, κύριε Νίκο μου. Κατανοούμε ότι νιώθατε την ανάγκη να εξηγήσετε στους τρεις υπουργούς, τους οποίους δεν κρατήσατε στη θέση τους, ότι το κάνατε αυτό με πόνο ψυχής, αλλά δεν χρειαζόταν τόσο πολύ μελό μπροστά στις κάμερες. Εξάλλου κάπου θα τους βολέψετε τους ανθρώπους, αφού ήταν τόσο καταξιωμένοι, για να τους ανταμείψετε. Να χαρείτε, όμως, μην αντιγράψετε και εδώ τον τέως Πρόεδρο και να... κλαμουρίζεστε με το παραμικρό.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Οι συνομιλίες κι ο γάιδαρος στο αλακάτι

Μπορεί οι συνομιλίες να ξεκίνησαν με το κοινό ανακοινωθέν, αλλά κοινό έδαφος γιοκ. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και από διάφορες άλλες ενδείξεις, η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, που στηρίζει τους προεδρικούς χειρισμούς, έδωσε απαισιόδοξη εικόνα, δηλώνοντας ότι «διαπιστώνεται μεγάλο χάσμα στις θέσεις που ε/κ και τ/κ πλευρά καταθέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


Ο δε πιο... αθυρόστομος Γιώργος Περδίκης, τα είπε με πιο ωμό τρόπο: «το κοινό ανακοινωθέν δεν βοήθησε στο να μαζέψουν τον επεκτατισμό τους οι Τούρκοι με τις ακρότητες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, παραμένουν στις ίδιες ακραίες συνομοσπονδιακές και διχοτομικές προτάσεις τους». Από κυβερνητικής πλευράς συστήνεται υπομονή, διότι ακόμα είμαστε στην αρχή μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντάξει, να κάνουμε υπομονή, όπως κάνει και το... υπομονετικό εθνικό μας τετράποδο. Αλλά όταν η άλλη πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάποια κίνηση που να δημιουργεί προοπτικές προόδου, τι να σου κάνει η υπομονή; Είναι σαν να έχεις ένα αλακάτι πάνω από ένα πηγάδι κατάξερο και να έχεις έναν υπομονετικό γάιδαρο να φακκά γυρούς για να βγάλει νερό. Ε, δεν θα τα καταφέρει ποτέ.
ΜΠΟΞΕΡ
Τι είπε ο Αβέρωφ με τον Αναστασιάδη

Αποκαλύπτουμε σήμερα την κρίσιμη συνομιλία Αναστασιάδη - Αβέρωφ που οδήγησε στην αλλαγή στάσης του Προέδρου στο θέμα των υπουργών του ΔΗΚΟ:
*Αβέρωφ: Πρόεδρε, διαφωνώ κάθετα και οριζόντια και χιαστί να κρατήσεις τον Φωτίου, τον Κενεβέζον και τον Πετρίδην στο Υπουργικόν.
*Αναστασιάδης: Μα, ρε Αβέρωφ, εν αντροπή τα γέρημα. Έβαλά τους τζι επαραιτηθήκαν που το ΔΗΚΟ για να μείνουν στην Κυβέρνησιν τζιαι τωρά βάλλεις με να τους πω ότι εν τους χρειάζομαι;
*Αβέρωφ: Πρόεδρε, θα κρατήσεις μόνον τον Λακκοτρύπην. Οι άλλοι τρεις πρέπει να φύουν. Εν πρέπει να προκαλούμεν συνεχώς τον Νικόλαν.
*Αναστασιάδης: Νναι, αλλά ούτε τον Καρογιάν πρέπει να προκαλούμεν. Κρατά το μισόν ΔΗΚΟ τζιαι ελέγχει τους μισούς βουλευτές του.
*Αβέρωφ: Ναι, αλλά με τους μισούς βουλευτές του Καρογιάν, εν θα μπορούμεν να περάσουμεν ούτε μισόν νομοσχέδιον.
*Αναστασιάδης: Ρε Αβέρωφ, βάλλεις μου δύσκολα. Στενοχωρκούμαι. Είνταλως εν να μπορώ να αντικρίζω τζιείνον το Κενεβεζούιν το καημένον;
*Αβέρωφ: Πέψε τον Πρέσβην στην Αθήναν, για να μεν τον αντικρίζεις.
*Αναστασιάδης: Πρέπει να εύρω μιαν καλήν δικαιολογίαν για να πω στους τρεις υπουργούς ότι άλλαξα ιδέαν.
*Αβέρωφ: Εσκέφτηκα κάτι, Πρόεδρε. Είπες τους «δεσμεύομαι» ότι θα σας κρατήσω στην Κυβέρνησιν;
*Αναστασιάδης: Νναι. Είπα τους «δεσμεύομαι».
*Αβέρωφ: Ε, τότε δεν υπάρχει πρόβλημαν!
Αναστασιάδης (πονεμένα): Τζι εσύ τέκνον Φούλλη;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Ο Νίκος δεν είναι αχάριστος

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αχάριστος; Τους φίλους του, όποιοι και όσοι και να είναι, τους τιμά αν αυτοί, φυσικά, του είναι πιστοί και δεν του δημιουργούν προβλήματα. ‘Η δεν αμφισβητούν την πολιτική και τις πρακτικές του. Αφού, λοιπόν, ο Ν. Αναστασιάδης, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, υπέκυψε στις υποδείξεις του Αβέρωφ, και δεν ανανέωσε το υπουργιλίκι στους Κενεβέζο και Φωτίου, αποφάσισε, λένε οι πληροφορίες, να τους ανταμείψει που τους έκανε ρεντίκολο. Ο μεν Κενεβέζος προορίζεται προσεχώς για την πρεσβεία μας στην Αθήνα, ο δε Φωτίου θα ενισχύσει τον προεδρικό περίγυρο. Εμείς οι αφελείς πολίτες ξέρουμε πως όταν ένας διορίζεται υπουργός, μέσα στην τσέπη του έχει μόνιμα ένα φάκελο με την παραίτησή του ή την εκδίωξή του από την Κυβέρνηση.


Για τους γνωστούς λόγους, οι τρεις του ΔΗΚΟ δεν παρέμειναν υπουργοί. Ο μεν Πετρίδης μάλλον θα ασχοληθεί με την επιστήμη του. Οι άλλοι, όμως; Για τι πρέπει να ανταμειφθούν; Επειδή χρησιμοποιήθηκαν ως δόρατα για να πληγεί το κόμμα τους και ο Ν. Παπαδόπουλος; Για τις υπηρεσίες και την υποταγή τους στον Ν. Αναστασιάδη; Κι εκείνη η... αναστολή της ενεργού συμμετοχής τους στο ΔΗΚΟ; Ανεστάλη ή τερματίστηκε; Τι ωραία που είναι η κομματική ζωή στην Κύπρο; Με έναν Πρόεδρο, ικανότατο κομματάρχη, όλα είναι δυνατά!
Σ.Ι.
Διακριτική...αναβάθμιση!

Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις του Τ/κ ψευδοϋπουργού Ναμί, στην Ουάσιγκτον, αποτελούν αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όπως αναφέρουν πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι συναντήσεις αυτές πρέπει να κρίνονται και με ένα φακό ιστορικότητας. Έχουμε ζήσει όλοι, δυστυχώς, μετά το 2004 μιαν αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παγκοσμίως. Να υπενθυμίσω τη συνάντηση του κ. Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το 2004; Να υπενθυμίσω όλες τις συναντήσεις που έγιναν στο πιο ψηλό επίπεδο της ΕΕ; Ας κάνουμε μια σύγκριση και να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι τώρα. Θα έλεγα ότι τώρα είναι και καλύτερα, διότι γίνονται με πιο διακριτικό τρόπο». Καταλάβατε;


Τώρα η αναβάθμιση γίνεται με πιο διακριτικό τρόπο και αυτό, μας υποβάλλει ο Κυβ. Εκπρόσωπος, πρέπει να θεωρείται... επίτευγμα. Ενώ προηγουμένως η αναβάθμιση γινόταν άγαρμπα, άτσαλα, άκομψα, προκλητικά. Ενώ τώρα; Με τι διακριτικό, ευγενή, αβρό και ωραίο τρόπο γίνεται η αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος και μάλιστα στην παρουσία του εδώ Αμερικανού πρέσβη! Γιατί παραπονιέστε, αγαπητοί, που σας εκλαμβάνουν για τόσο μεγάλα κοροΐδα;
ΜΑΡΚΟΣ
Από τα πολλά στα περισσότερα

Είμαστε, λέει η Κυβέρνηση, στο στάδιο των προκαταρκτικών συνομιλιών με την τουρκική πλευρά. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος σκληρών διαπραγματεύσεων. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και όσοι δεν αντιλαμβάνονται από τα πρώτα στάδια τι θα επακολουθήσει, τότε δεν μπορούν να αντιληφθούν σε ποιο τέρμα θα φθάσουν. Ακούσαμε κάποιον να λέει ότι είναι φυσικό, σε μία διαπραγμάτευση, οι δύο εμπλεκόμενοι να ξεκινούν με μαξιμαλιστικές θέσεις. Με τους Τούρκους δεν ισχύει αυτή η αρχή. Εμείς ξεκινούμε με μινιμαλιστικές θέσεις, όπως άλλωστε καταγράφονται και στο κοινό ανακοινωθέν. Ενώ, πάντοτε, οι Τούρκοι ξεκινούν με μαξιμαλιστικές, οι οποίες όσο κορυφώνεται η διαπραγμάτευση, γίνονται μαξιμαλιστικότερες. Θα το δουν οι άπειροι της τουρκικής διαπραγματευτικής τακτικής και θα μας θυμηθούν.
Κ.Α.
Ο αποχωρών δεδικαίωται

Οι παραδώσεις και παραλαβές υπουργείων θυμίζουν γραφικές παραστάσεις, όπου «ο αποχωρών δεδικαίωται». Επιτυχημένος ή αποτυχημένος ο αποχωρών υπουργός αποσπά τα εγκωμιαστικά σχόλια του διαδόχου του. Και όταν μεν πράγματι ο αποχωρών άφησε έργο, δικαίως τον εγκωμιάζει ο νέος ένοικος του υπουργείου. Αλλά όταν ο αποχωρών αφήνει πίσω του συντρίμμια και ακούεις τον διάδοχό του να εξυμνεί το έργο και τα... συντρίμμια που αφήνει, τότε εξοργίζεσαι από την υποκρισία και τα γλειψίματα.
Κ.Α.