Ειδήσεις

Στηρίζουν τον... ανυπάκουο δικηγόρο

Δεν καταβάλλει συνειδητά Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μαζί με τον Μιχάλη Παρασκευά στο δικαστήριο
ΣΕ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ διευρύνεται η πολιτική ανυπακοή του Μ. Παρασκευά και η συνειδητή άρνησή του να καταβάλλει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Όπως ήδη επεσημάναμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η έναρξη της δίκης του 37χρονου δικηγόρου και πολιτικού ακτιβιστή Μιχάλη Παρασκευά την περασμένη Πέμπτη (13.4.2014), υπήρξε θετικό ορόσημο στην προσπάθειά του να διευρύνει σε μαζικό κίνημα την πολιτική ανυπακοή του και την ενέργειά του να μην καταβάλλει τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δεκάδες συμπολίτες μας, απ' όλα τα μέρη της Κύπρου, κατέφθασαν το πρωί με πανό και συνθήματα συμπαράστασης προς τον Μ. Παρασκευά στον χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και στη συνέχεια κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσής του.
«Ως δικηγόρος ρισκάρω πολλά»
Όπως είναι γνωστό, ο νεαρός δικηγόρος κατηγορήθηκε ότι δεν πλήρωσε τις εισφορές του ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τον Μάιο 2013 - αμέσως μετά που ψηφίστηκε το Μνημόνιο. Προέβη στην ενέργεια αυτή συνειδητά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο, που ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Πήρα τις αποφάσεις μου», μας είπε «και είμαι έτοιμος να επωμιστώ το κόστος των επιλογών μου, παρόλο που ως δικηγόρος, ρισκάρω πολλά, αφού μπορεί να αντιμετωπίσω ακόμα και πειθαρχικές συνέπειες, αν δεν εκπληρώσω υποχρεώσεις μου προς το κράτος και αποφάσεις δικαστηρίων. Αλλά, το κάνω για να υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο και συμπαράσταση, όχι προς εμένα, αλλά για το γενικό καλό».
Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία ενώπιον της δικαστή Χριστιάνας Παρπόττα ήταν σύντομη, αφού ο κ. Παρασκευάς άσκησε το δικαίωμά του να γνωρίζει τη μαρτυρία της Κατηγορούσας Αρχής για να καθορίσει τη θέση του, κατά πόσον θα παραδεχτεί ή όχι τις κατηγορίες εναντίον του.
Η δικαστής όρισε τη 10η Απριλίου 2014 για να συνεχιστεί η δίκη και να δώσει ο κατηγορούμενος την απάντησή του.
Σε σύντομη συγκέντρωση που ακολούθησε έξω από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο νεαρός δικηγόρος κάλεσε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να παρευρεθούν εκείνη τη μέρα για να στηρίξουν το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή του νόμου που διέπει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για οικονομικό και λογιστικό έλεγχο του Ταμείου από τον λαό.
Να παγώσουν τις εισφορές
ΑΥΤΟΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά και νεαροί συνάδελφοί του δικηγόροι, καθώς και συνταξιούχοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στους υποστηρικτές της πολιτικής ανυπακοής του Μιχάλη Παρασκευά, που κατέφθασαν το πρωινό της Πέμπτης στο προαύλιο του δικαστηρίου για να τον εμψυχώσουν. Παραθέτουμε πιο κάτω τις απόψεις κάποιων από αυτούς:
Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επιχειρηματίας στη Λεμεσό: «Εγώ δεν πληρώνω Κοινωνικές Ασφαλίσεις από το 2011. Είμαι θύμα και όχι θύτης της οικονομικής κρίσης και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που έφεραν την κρίση. Οι αχάπαροι του Υπουργείου Εργασίας εξαγγέλλουν διάφορα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά στην πραγματικότητα πετούν λεφτά στον αέρα, αντί να ξοδέψουν για ανάκαμψη των μικρών επιχειρήσεων. Επιτυχημένες ιδέες για τέτοια μέτρα, θα έπρεπε να αναζητήσουν συζητώντας μαζί μ' εμάς που είμαστε μέσα στο παζάρι και όχι με τον κάθε άσχετο, που ζει στα σαλόνια.


Αντί οι δύο τελευταίες κυρίες Υπουργοί Εργασίας να πετάξουν 300 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα αναποτελεσματικά σχέδια, θα έπρεπε να παγώσουν για 2-3 χρόνια τις εισφορές μικρών επιχειρήσεων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να μην απολύσουν άλλο προσωπικό και να επιβιώσουν. Τώρα μιλούν για ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα με κυνηγούν εμένα να με κλείσουν, γιατί δεν πληρώνω Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Αλλά η αγορά δεν έχει λεφτά μέσα κι εγώ που είχα 16 υπαλλήλους και τώρα έχω 5, δυσκολεύομαι να επιβιώσω».
«Δεν υπάρχει τίποτα όρθιο»...
ΑΝΤΩΝΗΣ Πάμπουκκας, επιχειρηματίας από τον Λυθροδόντα: «Τον Μιχάλη Παρασκευά δεν τον ήξερα προσωπικά, αλλά ήρθα εδώ να του συμπαρασταθώ, με την προϋπόθεση ότι στη συνέχεια θα στραφούμε εναντίον των τραπεζών. Αν δεν ξεσηκωθεί ο κόσμος εναντίον τους, δεν θα γίνει τίποτε. Είμαι πολύ θυμωμένος με τις τράπεζες που θέλουν πρώτα να φαν τα cash του κόσμου και μετά τις περιουσίες του. Έχω εργοστάσιο μπετόν και λατομείο, ασχολούμαι με κατασκευαστικές εργασίες. Πριν αρχίσει η κρίση, είχαμε 350 υπαλλήλους. Τώρα έχουμε 15, που τους απασχολούμε σε μια δουλειά που όταν τελειώσει, θα φύγουν κι εκείνοι...».
Μιχάλης Ιωαννίδης, επιχειρηματίας από τη Λευκωσία:
«Είδα την υπόθεση του Μιχάλη Παρασκευά στον Τύπο και θεωρώ δίκαιο τον αγώνα του. Κακώς το κράτος πήρε τα λεφτά των Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα, για να πληρωθούν οι ίδιοι τα ωφελήματα και τους μισθούς τους σε βάρος του κοσμάκη, που με τον ιδρώτα του περίμενε να πάρει τη σύνταξή του - και δεν θα την πάρει... Διαλύθηκε όχι μόνο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα όρθιο, γιατί το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και είναι ουτοπία να περιμένουμε ότι οι ένοχοι τραπεζίτες και μέλη του πολιτικού συστήματος, θα τιμωρήσουν τους εαυτούς τους. Είναι καιρός οι αγανακτισμένοι Κύπριοι πολίτες να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα, μακριά από τα κόμματα. Η μέρα αυτή ας γίνει η αφετηρία της πλατφόρμας αγανακτισμένων Ευρωπαίων Κυπρίων πολιτών. Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας. Ας μην περιμένουμε τους άλλους με σταυρωμένα χέρια και μοιραλατρικά να μας λυπηθούν».
Γρηγόρης Σολωμού, επιχειρηματίας από τον Μαθιάτη:
«Όλη η υπόθεση είναι μια κοροϊδία, που δεν έπρεπε να αποδέχεται κανένας πολίτης με αξιοπρέπεια. Τα χρήματα που συνεισφέρει ο καθένας από εμάς τους εργαζομένους δεν αποβαίνουν προς δικό μας όφελος με τη διαχείριση που γίνεται. Αντίθετα, μας τα κλέβουν αυτοί που τα διαχειρίζονταν και τώρα μας λένε να καταβάλλουμε μεγαλύτερες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να πάρουμε σύνταξη τρία χρόνια μετά απ' ό,τι ισχύει σήμερα. Περιορίζουν τις απολαβές των πατεράδων και των παππούδων μας, που δούλεψαν σκληρά μια ολόκληρη ζωή, κι αυτό είναι απαράδεκτο. Μάλιστα εμείς οι αυτοεργοδοτούμενοι έχουμε ελάχιστα ωφέλη από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις σε σχέση με άλλους εργαζόμενους και είμαστε εμείς που δεχτήκαμε και το άμεσο και το έμμεσο κούρεμα».
Ο Μιχάλης ένα βήμα πιο μπροστά
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ Κουππαρή, δικηγόρος, 30 χρονών: «Στηρίζουμε τον Μιχάλη Παρασκευά και την προσπάθειά του. Είμαστε όλοι μαζί του και δίπλα του και μπράβο του που πάει ενάντια στο κατεστημένο. Άλλοι πήραν αυτά τα λεφτά και άλλοι πληρώνουν. Είναι μια τεράστια κοινωνική αδικία, που νομικά δεν πρέπει να υφίσταται. Πολλοί νεαροί δικηγόροι μού είπαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια του Μιχάλη και όλοι θα ήθελαν να έχουν τα κότσια να κάνουν αυτό που κάνει. Αλλά μας κρατά πίσω ο φόβος για τη στέρηση της επαγγελματικής μας άδειας και για τις καταστροφικές προσωπικές συνέπειες, που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια προσωπική απόφαση. Ακριβώς γι’ αυτό είμαι τώρα εδώ σήμερα και μιλώ σε εσάς - γιατί θεωρώ ότι έτσι τον στηρίζω όσο μπορώ, χωρίς να είμαι υποκρίτρια.


Ο Μιχάλης είναι ένα βήμα πιο μπροστά από μένα, είναι πιο μεγάλος επαναστάτης απ' ό,τι θα μπορούσα να είμαι εγώ και βάζει το καλό της Κύπρου πάνω από το προσωπικό του συμφέρον και την καριέρα του. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να κάνω το ίδιο πράγμα και τον ευχαριστώ που υπάρχει και μας παραδειγματίζει με τη στάση του και εύχομαι να μπορέσουμε να αγωνιστούμε με τον ίδιο τρόπο».
Μια ελπίδα για τη γενιά του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Τόλια, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, 66 χρονών: «Είδα τον Μιχάλη Παρασκευά στο facebook και είπα ναι, αυτός είναι ο άνθρωπος που θέλω να στηρίξω. Ένιωσα ότι ο Μιχάλης είναι ένας λεβέντης που έχει ρόλο και λόγο σε αυτήν την κοινωνία και τον συγχαίρω. Η παθητικότητα σε όλους τους τομείς μάς κατέστρεψε. Πρέπει να είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες και να έχουμε τη δική μας κριτική σκέψη, που λείπει από την κοινωνία μας και είναι λυπηρό. Έχω την ίδια άποψη με τον Μιχάλη γιατί το κούρεμα των 7 δις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από απαίτηση της Τρόικας, καταστρέφει τους κόπους του κόσμου που συνεισέφερε. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει ή να ρημάξει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως ρήμαξαν τα άλλα Ταμεία.


Συμφωνώ με τον Μιχάλη και κατά τη γνώμη μου η εναντίωσή μας πρέπει να επεκταθεί και πέρα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να μην πληρώνουμε το κράτος, μέχρι να μας αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί σωστά, τα χρήματα που του δίνουμε ή του έχουμε δώσει μέχρι σήμερα. Εγώ εργάστηκα για 37 χρόνια από τη δεκαετία 1960 σε διάφορες θέσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στο Γενικό Λογιστήριο, στο ΚΕΠΑ και αφυπηρέτησα στο Προεδρικό.
»Προσωπικά πιστεύω ότι για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε μόνο οι κατέχοντες την εξουσία, αλλά και εμείς οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατί υποχωρούν στους ανωτέρους τους και έτσι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Από την πείρα μου αντιλήφθηκα ότι όταν έχεις σωστές θέσεις και είσαι σε σωστό δρόμο, μπορείς να τα βάλεις ακόμα και με τον μεγαλύτερο ιεραρχικά. Αυτό το έζησα στην καριέρα μου και τα κατάφερα. Ήρθα σε ρήξη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου μου και με άλλα στελέχη και επειδή είχα θέσεις που δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν, κατάφερα να μην υποχωρήσω. Πληρωνόμουν από το Δημόσιο και ήθελα να μου αξίζει ο μισθός μου και να τηρώ τη σωστή στάση.


Δέχτηκα πιέσεις και απειλές περί διαθεσιμότητάς μου και τους είπα να προχωρήσουν και με διαθεσιμότητα και με δίκη, γιατί έτσι θα μπορέσω να πω δημόσια να ακούσουν και οι υπόλοιποι, αυτά που λέμε μεταξύ μας. Δεν προχώρησαν βέβαια... Ξέρω ότι ρισκάρει πολλά ο Μιχάλης με τον αγώνα του αυτό, αλλά φαντάσου να μην υπήρχε ένας Μιχάλης. Σε κάθε εποχή πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να είναι το προζύμι για την αναγέννηση και τον Μιχάλη έτσι τον βλέπω. Είναι μια ελπίδα για τη γενιά του».