Ειδήσεις

Απεβίωσε ο Πάτροκλος Σταύρου

Πολυσήμαντο το έργο του στην πολιτική αλλά και στον πολιτισμό
Διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας για τριάντα ολόκληρα χρόνια, δίπλα στους Μακάριο, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη

Απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 81 ετών, ο Πάτροκλος Σταύρου, πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, εκδότης, συγγραφέας, ερευνητής, ιστορικός και αρθρογράφος. Ο Πάτροκλος Σταύρου υπήρξε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας για τριάντα ολόκληρα χρόνια (1963-1993), περίπτωση μοναδική στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εργάσθηκε με τέσσερις κατά συνέχεια Προέδρους της Κύπρου, αρχίζοντας με τον ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακάριο, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης για είκοσι επτά χρόνια.
Η ιστορία του
Γεννημένος το 1933 στη Λευκωσία, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1951 μέχρι το 1959 μετείχε στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Κατά το διάστημα 1957-1960 υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Το 1960, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πάτροκλος Σταύρου ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1963 ορίσθηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, και παρέμεινε Υφυπουργός μέχρι τον Ιούνιο του 1993. Ήταν επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου και του Προεδρικού Μεγάρου, απευθείας υπόλογος στον Πρόεδρο ως στενός συνεργάτης.
Στυλοβάτης του πολιτισμού
Μέσα στα πλαίσια των κρατικών και άλλων καθηκόντων του εργάσθηκε για την πολιτιστική προβολή και άνοδο της Κύπρου, την οποία προέβαλλε ως εστία πολιτιστικής δημιουργίας και όχι ως τόπο συγκρούσεων. Μελέτησε ιδιαίτερα τον ποιητή Κωστή Παλαμά. Το βιβλίο του «Ο Παλαμάς και η Κύπρος» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1969 . Ήταν ο πρώτος Κύπριος που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών. Κατά τα τελευταία σαράντα, τουλάχιστον, χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η χήρα του συγγραφέα Ελένη Ν. Καζαντζάκη τον υιοθέτησε το 1982 και το 1995 τού εκχώρησε υπό μορφή γονικής παροχής τα πνευματικά δικαιώματα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Δίπλα στον Μακάριο κατά το πραξικόπημα
Κατά το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της Κύπρου και του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που διενεργήθηκε στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974, ο Πάτροκλος Σταύρου βρισκόταν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Μακάριο και συνετέλεσε καταλυτικά στη διαφυγή και σωτηρία του. Συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες και απελευθερώθηκε την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.


Την ημέρα εκείνη στην Κερύνεια αιχμαλωτίσθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς η σύζυγός του Μαίρη και η δεκαοκτάμηνη κόρη τους Νίκη, καθώς και η νονά της Ελένη Ν. Καζαντζάκη. Στα μέσα του Αυγούστου 1974, κληθείς από τον αυτοεξόριστο Εθνάρχη Μακάριο, πήγε στο Λονδίνο και τέθηκε στην υπηρεσία του. Ο Πάτροκλος Σταύρου επέστρεψε μαζί με τον Πρόεδρο Μακάριο στην Κύπρο στις 7 Δεκεμβρίου 1974 και ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Δημοκρατίας. Ο Εθνάρχης Μακάριος τού εμπιστεύθηκε τότε και την αρμοδιότητα χειρισμού των ανθρωπιστικών θεμάτων της κυπριακής τραγωδίας, των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των θυμάτων.
Πολλές οι διακρίσεις
Τον Ιούνιο του 1991 η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά της, ως «δίκαιη αναγνώριση της διά βίου προσφοράς του στη Νεοελληνική επιστήμη και στην Εθνική υπόθεση της Κύπρου». Τιμήθηκε, επίσης, από πολλές χώρες, με κρατικές, εκκλησιαστικές και άλλες διακρίσεις και παράσημα.
Τα κόμματα
Η είδηση του χαμού του Πάτροκλου Σταύρου συγκίνησε και τα κόμματα. Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκφράζει τη βαθιά θλίψη μου για τον θάνατο του πρώην υφυπουργού, ενώ αναφέρεται εκτενώς και στο πολυσήμαντο έργο που επιτέλεσε κατά την τριαντάχρονή του θητεία στο αξίωμα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, αλλά και στις αρχές που πρέσβευσε. Τέλος, η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «To K.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Πάτροκλου Σταύρου. Ο αείμνηστος Πάτροκλος Σταύρου, μέσα από την πολυεπίπεδη συμμετοχή του στα πολιτικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά δρώμενα, άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Κύπρου. (...) Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».