Παραπολιτικά

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στον ρυθμό των Ευρωεκλογών
Τα κόμματα άρχισαν ήδη να καταρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και να μπαίνουν σιγά-σιγά στο προεκλογικό κλίμα. Κάποια κόμματα ρίχνουν στην εκλογική μάχη και «βαριά χαρτιά», σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στην κάλπη. Είναι όντως ενδιαφέρον να δούμε τις συνέπειες κάποιων γεγονότων στη δύναμη των κομμάτων, αν και οι Ευρωεκλογές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, τι αντίκτυπο θα έχουν στο ΔΗΚΟ η αποχώρηση από την Κυβέρνηση και η στάση του στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων; Θα εμφανιστεί αποδυναμωμένος ο ΔΗΣΥ λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης στο Κυπριακό και την οικονομία; Θα μπορέσει το ΑΚΕΛ να ανακάμψει, σε σχέση με την πτώση που το παρουσιάζουν να έχει οι διάφορες δημοσκοπήσεις, συνεχίζοντας τη σκληρή αντιμνημονιακή του γραμμή;


Ποιο ποσοστό θα μπορέσει να πάρει η Συμμαχία του Λιλλήκα; (αυτό το ερώτημα απασχολεί περισσότερο το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ παρά τους ψηφοφόρους). Ό,τι και να πούμε τώρα, η ττενέκκα είναι εκείνη που θα δώσει όλες αυτές τις απαντήσεις. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουν τα κόμματα τους ψηφοφόρους να πάνε στην ττενέκκα στις 25 Μαΐου. Διότι όπως δείχνουν τα πράματα, η αποχή θα είναι πολύ μεγάλη, εξαιτίας της απογοήτευσης των πολιτών από τα κόμματα, αλλά και από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας πέρσι τον Μάρτιο. Ωστόσο η αποχή, όσα μηνύματα κι αν στείλει, στην πράξη δεν έχει καμιά σημασία. Διότι και... έξι μόνο ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες, θα εκλέξουν τους έξι ευρωβουλευτές μας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Εκείνη η συμφιλίωση, Αβέρωφ...
Εμείς θυμόμαστε. Πέρσι τον Αύγουστο, σε μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική και άλλη συμφιλίωση. Ο Αβ. Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού είπαν πως επεδίωκαν την εδραίωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, μέσω του αλληλοσεβασμού, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία των κομμάτων ανάμεσα στην κοινή γνώμη.
Παρά τις πολλές διαφωνίες τους, μίλησαν για δύσκολο εγχείρημα, επέμειναν στην ενότητα και στην αναγκαιότητα βημάτων προς την οικοδόμηση αλληλοσεβασμού. Ήθελαν, πρόσθεσαν, έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, που δεν θα δαιμονοποιεί το πολιτικό φρόνημα και θα σέβεται την αντίθετη άποψη. Πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, κατέληξαν, διαφορετικά το καράβι που λέγεται Κύπρος θα συνεχίζει να μπάζει νερά... Τους είδατε προχθές στη Βουλή. Τους βλέπετε καθημερινά στις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, σε κοκορομαχίες, κατά τον Γ. Περδίκη. Είναι σεβαστές οι προθέσεις αλλ’ όταν δεν εδράζονται σε πραγματικές διαθέσεις, βράσε όρυζα. Άβυσσος ιδεολογική, πολιτική και ιστορική χωρίζει τον ΔΗΣΥ από το ΑΚΕΛ. Ο πολιτικός πολιτισμός ξεκινά από την αποδοχή του άλλου, όχι από την αλλαγή ή τη μετάλλαξή του.
Σ.Ι.
Τι να πει στην Άγκελα
Συνάντηση με τη φίλη του την Άγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Δουβλίνο. Όπως είναι φυσικό, ο Πρόεδρος θα εισπράξει νέο σιουμάλισμα από τη Μέρκελ για το «οικονομικό θαύμα» που πιστεύει ότι έχει επιτύχει. Κατά τη συνάντηση, μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να δείξει στη Μέρκελ το πουλί μας, εννοώ το... καναρίνι μας, το οποίο επιβίωσε μέσα «στο ανθρακωρυχείο» της διάλυσης ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με παρομοίωση που έκανε ο Πρόεδρος στη Wall Street Journal. Βέβαια, η Άγκελα έχει τώρα το μυαλό της αλλού, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η ίδια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για διευθέτηση της κρίσης.


Αλλά και εδώ θα μπορούσε ο Νίκος Αναστασιάδης να βρει την ευκαιρία για να προβάλει δικές μας θέσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποδείξει στη Μέρκελ ότι οι δυτικές χώρες έχουν ξεσηκώσει το σύμπαν επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία της Ουκρανίας, αλλά δεν κάνουν το ίδιο και με τη συνεχιζόμενη εδώ και 40 χρόνια εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Επίσης θα μπορούσε να της επισημάνει τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες που έχει η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας στο θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου, με το οποίο ανάβει τα λαμπάκια της η Ευρώπη, και να της ζητήσει να... μυριστεί (και να εκτιμήσει) καλύτερα το δικό μας αέριο για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές ανάγκες. Ε, να μας μείνει και κάτι από τη συνάντηση, πέρα από τις αγκαλίτσες και τα φιλάκια.
ΜΠΟΞΕΡ
Κάθε νομοσχέδιο, 100 αντίγραφα!
Η γραφειοκρατία είναι το τέρας που κατατρώει τα σωθικά του κράτους και του τόπου. Πόσες δεκαετίες συζητείται η καταπολέμηση και η πάταξή της... Όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα σε όλες τις εποχές διακήρυσσαν ότι θα την πατάξουν, θα αμβλύνουν διαδικασίες και θα απαλλάξουν τον τόπο από αυτήν την ανίατη γάγγραινα. Οι όποιες καλές προθέσεις όλων συντρίβονταν πάνω σε αυτό το αδίστακτο τέρας. Ακόμα και η σημερινή Κυβέρνηση και ο νυν Πρόεδρος δεσμεύτηκαν (τι ωραίο ρήμα...) ότι θα πατάξουν τη γραφειοκρατία. Προσπαθούν αλλ’ όχι όσο πρέπει και με την ταχύτητα που επιβάλλεται. Για εκατομμυριοστή φορά το μέγα αυτό πρόβλημα συζητήθηκε σε Επιτροπή της Βουλής. Ξέρετε πόσο υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην οικονομία η γραφειοκρατία; Ίσως περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο!
Θέλετε και ένα παράδειγμα σπατάλης; Κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, φωτοτυπείται σε 100 αντίγραφα. Γιατί; Όλοι οι βουλευτές έχουν υπολογιστές, στη Βουλή και στα γραφεία τους. Τι εμποδίζει τις υπηρεσίες της Βουλής να αποστέλλουν τα νομοσχέδια στον υπολογιστή των βουλευτών; Απλά πράγματα αλλ’ απαιτείται πολιτική βούληση. Ναι, αλλά αν κάνουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να απολυθεί προσωπικό που συντηρείται από τη γραφειοκρατία. Από την άλλη, γιατί δεν διασυνδέονται μεταξύ τους όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες;
Σ.Ι.
Έσβησαν οι μηχανές...
Έχει πληρέστατο δίκαιο ο Υπουργός Οικονομικών όταν με παραστατικό τρόπο περιγράφει την κατάντια της οικονομίας - και του τόπου. Αφού χαρακτήρισε ως κατάντημα για την Κύπρο ότι βρίσκεται υπό την κηδεμονία και την επιτήρηση της Τρόικας, ταυτόχρονα επισήμανε, μιλώντας στον συνάδελφο Χρ. Τσουρούλλη, στο «Σίγμα», πως «αφήσαμε τις μηχανές της οικονομίας και έσβησαν». Οι μηχανές της οικονομίας άρχισαν να δουλεύουν όλο και λιγότερο εδώ και πολλά χρόνια μέχρι που έσβησαν κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια.


Εκεί, τις έσβησαν ξεπίτηδες αφού, παρά τις υποδείξεις όλων και τις παροτρύνσεις, ο τέως Πρόεδρος και η κυβέρνησή του διαβεβαίωναν πως αντέχουμε, είμαστε εύρωστοι και πως η κρίση θα μας προσπερνούσε. Στο τέλος μάς καταπλάκωσε και μας διέλυσε. Ναι, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος δεσμεύτηκαν πως, μόλις αναλάμβαναν την εξουσία, θα επανεκκινούσαν την οικονομία. Αντ’ αυτής, η μόνη... κίνηση που παρατηρείται είναι της ανεργίας, που πήρε την ανιούσα και δεν σταματά. Ο Υπουργός Οικονομικών ελπίζει και αναμένει πως οι μηχανές της οικονομίας θα ξεκινήσουν σύντομα. Να το δούμε για να πιστέψουμε.
Σ.Ι.
Ο ύπνος του Αλέκου
Είναι ωραίος αυτός ο Αλέκος Τρυφωνίδης, εκ των συντεχνιακών ηγετών της Cyta, που καθημερινά ήταν και είναι στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τα ιερά κεκτημένα των συναδέλφων του. Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, έκανε πρόσφατα την εξής δήλωση-προειδοποίηση προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο: «Δεν πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο από τον Αναστασιάδη για να κοιμόμαστε με τον Αβέρωφ».


Γιατί; Τι έχει, δηλαδή, ο ύπνος με τον Αβέρωφ; Μήπως... ροχαλίζει; Μήπως είναι ανήσυχος στον ύπνο του; Μήπως ξεσκεπάζεται; Μήπως... υπνοβατεί; Μήπως δίνει... κλοτσιές εκεί που δεν το περιμένεις; Τι φοβίζει, τελικά, τον Τρυφωνίδη, ο ύπνος με τον Αβέρωφ; Μια χαρά άνθρωπος είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Κι αν βλέπει όνειρα, θα ήθελε να τα μοιραστεί με τον... Τρυφωνίδη ή με άλλους ΔΗΚΟϊκούς. Κακό είναι; Άρα, Τρυφωνίδη, γιατί δεν σου αρέσει να κοιμάσαι με τον Αβέρωφ; Εκτός και αν ο δικός σου ύπνος είναι... ακατάστατος.
Ε.Μ.Ι.