Ειδήσεις

Επιδεινώθηκαν οι όροι εργασίας

Παραμένουμε ικανοποιημένοι παρά τις δυσμενέστερες συνθήκες που παρατηρούνται
Το 51% των Κυπρίων ιεραρχεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο των εργαζομένων το άγχος, το 26% τις επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις και το 20% το ατύχημα

Επιδείνωση των όρων εργασίας στη χώρα μας κατά την τελευταία πενταετία διαπιστώνουν τρεις στους τέσσερις Κυπρίους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Παρά ταύτα παραμένουν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι από τις σημερινές συνθήκες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εικόνα που εκπέμπεται είναι πάρα πολύ κακή, με την Ελλάδα απ’ ό,τι φαίνεται να πληρώνει το ακριβότερο τίμημα της κρίσης, αφού οι πολίτες της θεωρούν πως, πέραν του ότι επιδεινώθηκαν οι όροι εργασίας τους, επιδεινώθηκε και το ωράριο εργασίας τους.
Μεγάλες διαφορές
Όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες, στην ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένοι από τους όρους εργασίας στη χώρα τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 54% έδωσαν θετική απάντηση, ενώ αρνητικά απάντησε το 40%. Τα ποσοστά στην Ελλάδα ήταν 16% και 82% αντίστοιχα και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 53%-43%. Βάσει των στοιχείων, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τους δικούς τους όρους εργασίας (77% κατά μέσο όρο στην ΕΕ), υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία κυμαίνεται από 94% στη Δανία έως 38% στην Ελλάδα.


Η απόκλιση στα επίπεδα ικανοποίησης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο επηρεάζεται από την κρίση, αλλά υπάρχουν και περισσότερο διαρθρωτικά χαρακτηριστικά σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο, την κοινωνική πολιτική και το εργατικό δίκαιο, τα οποία μπορεί να είναι ισχυρότερα ή ασθενέστερα, ανάλογα με τις εθνικές καταστάσεις στις διάφορες χώρες της ΕΕ.
Είναι χειρότερα
Αναφορικά με το πώς εξελίχθηκαν οι συνθήκες εργασίας στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, το 9% των Κυπρίων απάντησε ότι βελτιώθηκαν, το 15% ότι παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ το 75% διαπίστωσε επιδείνωση. Στην Ελλάδα το 3% απάντησε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε, το 17% ότι παρέμεινε αμετάβλητη και το 88% ότι επιδεινώθηκε. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ ήταν 12%, 27% και 57%.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, το 79% θεωρεί ότι είναι ικανοποιητικό, ενώ το 21% δεν είναι ικανοποιημένο. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 63% και 36% και στην ΕΕ 80% και 19%. Σε σχέση, δε, με την ενημέρωση που έχουν από τις επιχειρήσεις για το εργασιακό τους μέλλον αλλά και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, το 63% των Κυπρίων απάντησε ότι ενημερώνεται, ενώ το 36% έδωσε αρνητική απάντηση. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 51% και 48% αντίστοιχα και στην ΕΕ 63% και 36%.
Αναφορικά με την ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, το 51% των Κυπρίων (57% στην Ελλάδα) χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο κίνδυνο το άγχος, το 26% (27% στην Ελλάδα) τις επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις και το 20% (17% στην Ελλάδα) το ατύχημα. Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 51%, 28% και 18%.
Αντικείμενο συζήτησης
Σημειώνεται, πάντως, πως τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες, στις 28 Απριλίου, σχετικά με τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προοπτικές για τη δράση της ΕΕ στον τομέα των όρων εργασίας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περίπου τριακόσιοι παράγοντες του τομέα. Πέντε εργαστήρια θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση διεξοδικών συζητήσεων σχετικά με την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, την αναδιάρθρωση, τον επιτυχημένο συνδυασμό εργασίας και ιδιωτικής ζωής, τις θέσεις πρακτικής άσκησης και τη διεθνή διάσταση της δράσης που αναλαμβάνει η ΕΕ στον τομέα των όρων εργασίας.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οργανώσεις των εργοδοτών και οι φορείς χάραξης πολιτικής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καλούνται να εξετάσουν και να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των όρων εργασίας και της ποιότητας της εργασίας, πράγμα απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».