Περιβάλλον

Υποχρεωτικό πλέον το μικρο-τσιπ στο σκυλί

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιβαρυνθεί με πρόστιμο
Η λειτουργία ενός μικρο-τσιπ είναι να αποθηκεύει έναν μοναδικό αριθμό ταυτότητας που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση πληροφοριών επαφής ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που ένας σκύλος χαθεί ή κλαπεί, το έργο της εξεύρεσης των ζώων γίνεται πολύ πιο εύκολο

Μια από τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές νομοθεσίες αφορά τα σκυλιά και την καταγραφή τους. Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει από τώρα και στο εξής να τοποθετεί μικρο-τσιπ στο σκυλί του. Η λειτουργία ενός μικρο-τσιπ είναι να αποθηκεύει έναν μοναδικό αριθμό ταυτότητας που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση πληροφοριών επαφής ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και ο αριθμός ταυτότητας του σκύλου). Όταν ένας σαρωτής μικρο-τσιπ περνά πάνω από το δέρμα ενός σκύλου, το μικροτσίπ εκπέμπει ένα σήμα ραδιοσυχνοτήτων και ο σαρωτής διαβάζει τον μοναδικό κωδικό ταυτότητας.


Μικροτσίπ είναι παθητική συσκευή χωρίς εσωτερική πηγή ενέργειας, που μένει αδρανής έως ότου ενεργοποιηθεί από έναν σαρωτή. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με τη βοήθεια των μικρο-τσιπ, σε περίπτωση που ένας σκύλος χαθεί ή κλαπεί, το έργο της εξεύρεσης των ζώων σε καταφύγια ή από κτηνιάτρους γίνεται πολύ πιο εύκολο. Στην Κύπρο, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν ένας σκύλος δεν έχει μικρο -τσιπ ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιβαρυνθεί με πρόστιμο.


Κάθε φορά που ένα σκυλί έχει μικρο-τσιπ, ο αριθμός ταυτότητας και οι λεπτομέρειες πηγαίνουν στα εσωτερικά αρχεία του αντίστοιχου κτηνιάτρου και της κυβέρνησης. Αν όλα αυτά τα βήματα δεν ακολουθούνται, είναι παράνομο το μικρο-τσιπ σε ένα σκυλί! Ο αριθμός ταυτότητας χρησιμοποιείται για να συνδέσει την εν λόγω σχέση που έχει το σκυλί με τον ιδιοκτήτη.
17ο Hot dog show
ΦΕΡΤΕ τον σκύλο σας για μικρο-τσιπ στο 17ο «Hot dog show» την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στο Λιμάνι της Πάφου, 8:00 - 18:00. Σημειώστε ότι ο Παφιακός Σύνδεσμος Προστασίας Ζώων καθώς επίσης και οι κτηνίατροι θα είναι εκεί για να τοποθετήσουν μικρο-τριπ και ν’ απαντήσουν σε απορίες που τυχόν έχετε.