Ειδήσεις

Όταν το παιγνίδι γίνεται άσκηση

Η NASA αναγνωρίζει τα οφέλη του rebound exercise
Η αναπήδηση σε τραμπολίνο είναι διασκέδαση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η NASA πιστεύει, μάλιστα, ότι είναι η πιο αποδοτική και αποτελεσματική μορφή άσκησης που έχει επινοηθεί από τον άνθρωπο
ΤΟ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ παρέχει μια έντονη προπόνηση για τους μύες και τα οστά, ενώ το ελαστικό στρώμα του απορροφά το 80% των κραδασμών από την αναπήδηση

Το τραμπολίνο είναι μια έντονη προπόνηση, που βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, τη μυϊκή τόνωση και τη βελτίωση του συντονισμού. Ένας αυξανόμενος αριθμός οικογενειών σε όλο τον κόσμο έχουν ένα τραμπολίνο στην πίσω αυλή και γεύονται τα πολύπλευρα οφέλη της τακτικής άσκησης σε αυτό.
Καρδιά
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη NASA διαπίστωσε ότι 10 λεπτά αναπήδησης σε ένα τραμπολίνο είναι η καλύτερη καρδιαγγειακή προπόνηση απ' ό,τι 33 λεπτά τρέξιμο. Η έκθεση αναφέρει ότι για «παρόμοια επίπεδα καρδιακής συχνότητας και κατανάλωσης οξυγόνου, το μέγεθος των βιομηχανικών ερεθισμάτων είναι μεγαλύτερο κατά την άσκηση σε ένα τραμπολίνο, απ' ό,τι με το τρέξιμο». Κάνοντας επίσης αναπηδήσεις σε ένα τραμπολίνο διεγείρεται η ροή γύρω από το λεμφικό σας σύστημα, γεγονός που βοηθά να απαλλαγεί το σώμα σας από τις τοξίνες και τα απόβλητα.
Μεταβολισμός
Η αναπήδηση σε ένα τραμπολίνο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην ικανότητά του σώματος να καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά. Τα κύτταρά σας γίνονται πιο ισχυρά. Σύμφωνα με την Daily Healing, αυτή η κυτταρική άσκηση έχει ως αποτελέσμα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να γίνονται έως και πέντε φορές πιο δυνατά. Ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού σας σε υψηλά επίπεδα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.
Μυοσκελετικό
Παρά το γεγονός ότι το τραμπολίνο παρέχει μια έντονη προπόνηση για τους μύες και τα οστά, το ελαστικό στρώμα με το οποίο είναι κατασκευασμένο απορροφά το 80% των κραδασμών από την αναπήδηση. Σε αντίθεση με το τρέξιμο, το τένις, την καλαθόσφαιρα και άλλες μορφές άσκησης, το τραμπολίνο παρέχει στο σώμα σας μια ολόπλευρη προπόνηση, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού στις αρθρώσεις σας και ειδικά στους αστραγάλους και τα γόνατα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή για όσους υποβάλλονται σε αποκατάσταση.
Οστά
Το τραμπολίνο μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στη μείωση των κινδύνων σε άτομα με οστεοπενία, οστεοπόρωση και όσους είναι επιρρεπείς σε κατάγματα. Η υποβολή του μυοσκελετικού συστήματος κάτω από επαναλαμβανόμενες αναπηδήσεις επιτρέπει στα οστά σας να γίνουν πιο δυνατά, για να αντιμετωπίσουν την πίεση των αναπηδήσεων. Η οστική πυκνότητα βελτιώνεται. Το ελαστικό στρώμα του τραμπολίνου απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών και έτσι τα οστά και οι αρθρώσεις σας προστατεύονται όταν ασκείστε.
Μύες
Η τακτική άσκηση με τραμπολίνο βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και την ελαστικότητα των μυών. Επίσης, μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος και της γενικότερης υγείας των μυών. Ο John Beer, ολυμπιακός προπονητής στη βρετανική ομάδα τραμπολίνο, λέει: «Οι μύες του κορμού σας ασχολούνται σχεδόν συνεχώς για να σας κρατήσουν σταθερούς και ισορροπημένους. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε ισχυρούς μύες στην κοιλιά και την πλάτη». Συμφωνεί, επίσης, με την έρευνα της NASA ότι με τη χρήση του τραμπολίνου βελτιώνεται η αντοχή σε ολόκληρο το σώμα.
Συντονισμός
Η αναπήδηση σε ένα τραμπολίνο αυξάνει την επίγνωση του σώματός σας και την αίσθηση της ισορροπίας και του συντονισμού. Μπορείτε να μάθετε να συντονίζετε τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών σας ενώ αναπηδάτε, και να ρυθμίσετε τη θέση του σώματός σας αναλόγως. Η βελτίωση του συντονισμού και των επιδεξιότητων μπορεί να σας βοηθήσει και σε άλλα αθλήματα που απαιτούν ταυτόχρονη χρήση χεριού-ματιού, αλλά και το γενικό συντονισμό των κινήσεων.
Ελευθερώνει τις ενδορφίνες
ΤΟ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, αυξάνοντας την ποσότητα των ενδορφινών που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο. Τακτικές συνεδρίες άσκησης σε τραμπολίνο-rebound workout σας βοηθούν να χαλαρώσετε, να βελτιώσετε τον ύπνο σας και σας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Η άσκηση σε ένα τραμπολίνο αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου σε όλο το σώμα, προσφέροντάς σας έτσι περισσότερη εγρήγορση και βελτίωση των νοητικών σας επιδόσεων.
ΣΤΑΛΩ ΠΙΣΤΕΝΤΗ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Pilates master trainer
Group & Personal Trainer
Salto Health and Fitness
saltohealthandfitness@hotmail.com