Συνεντεύξεις

«Δεν δικαιολογούνται πειραματισμοί παρά μόνο δοκιμασμένες λ

Α. Παπαδοπούλου: Όταν υπάρχει κάτι καλό δεν το σταματάς, απλώς το αφήνεις να συνεχίσει...
«Ζητώ τη στήριξη του λαού για να συνεχίσω να είμαι η καθαρή φωνή διεκδίκησης της Κύπρου στην Ευρώπη», διαμηνύει σε συνέντευξή της στη «Σ» η ευρωβουλευτής και υποψήφια για επανεκλογή με το ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου
ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ χρειάζεται εμπειρία και σωστή τεκμηρίωση για να μπορέσει να πείσει, να διαφωτίσει, να διεισδύσει στα κέντρα αποφάσεων, να δικτυωθεί και να πετύχει προς όφελος της πατρίδας του...

Έχει πλέον αξιολογηθεί και καταταχθεί ανάμεσα στους 47 πιο δραστήριους ευρωβουλευτές, η δεύτερη καλύτερη ευρωβουλευτής στον τομέα της Υγείας (από 766) και πρώτη σε δραστηριότητα Κύπρια ευρωβουλευτής. Ο λόγος για την Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία με την εμπειρία της έχει καταφέρει αυτήν την πενταετία απόλυτο συνδυασμό ποσοτικής και ποιοτικής εργασίας. Σε συνέντευξή της στη «Σημερινή» ζητά τη στήριξη του λαού για να συνεχίσει, όπως τονίζει, να «είναι η καθαρή φωνή διεκδίκησης της Κύπρου στην Ευρώπη». Επισημαίνει δε ότι αυτούς τους δύσκολους καιρούς «δεν δικαιολογούνται πειραματισμοί, παρά μόνο σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις».
Παράλληλα, η κ. Παπαδόπουλου λέει πως σε περίπτωση επανεκλογής της, παρ’ όλον που το Κυπριακό παραμένει προσωπικά πρώτη προτεραιότητά της μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, θεωρεί πως «σε αυτό το στάδιο θα πρέπει παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μας για έξοδο από το μνημόνιο».
Σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο για πρώτη φορά επιδικάζει αποζημιώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ επίπεδο διακρατικής προσφυγής, με την Άγκυρα να υποχρεούται να καταβάλει 90 εκατομμύρια στην Κυπριακή Δημοκρατία, η κ. Παπαδοπούλου τονίζει πως η απόφαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.


Για να προσθέσει, στη συνέχεια, ότι τόσο το ΕΔΑΔ όσο και η ΕΕ οφείλουν να παρακολουθήσουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης και να διεκδικήσουν το ποσό των αποζημιώσεων από την Τουρκία. «Δεν μπορεί υπό το βάρος της εφαρμογής του μνημονίου, η Κυπριακή Δημοκρατία να υποχρεώνεται να εκπληρώσει πλήρως τις οφειλές της απέναντι στους διεθνείς δανειστές της και να υπόκειται σε τόσες πιέσεις, ενώ για μια χώρα υπό ένταξη να αποενοχοποιείται ο θύτης και να μην πιέζεται έμπρακτα».
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει αποζημιώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ επίπεδο διακρατικής προσφυγής, γεγονός που, από την άποψη του διεθνούς δικαίου, συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη.


Επίσης, αποτελεί μια γερή βάση για νέες νομικές και πολιτικές διεκδικήσεις, με την Άγκυρα να υποχρεούται να καταβάλει 90 εκατομμύρια στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων της Χερσονήσου της Καρπασίας και των συγγενών των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας. Η απόφαση, ωστόσο, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Κάθε άλλο. Συνιστά πραγματική πρόκληση να αξιοποιηθεί σωστά.


Βρισκόμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος της προσπάθειας. Επιβάλλεται όπως σε πρώτο στάδιο εργαστούμε μεθοδικά και πειστικά, ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να εφαρμόσει την απόφαση και να πληρώσει τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, όμως, σημειώνουμε πως πέραν από τις δύο κατηγορίες των παθόντων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, δηλαδή τις οικογένειες των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων μας, ο αγώνας διεκδίκησης για αποκατάσταση και των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων μας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.


Ο τελικός μας στόχος παραμένει βέβαια αναλλοίωτος, αφού δεν βολευόμαστε με ημίμετρα αλλά με τελικό προορισμό των προσπαθειών μας την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας.
Το ποσό των 90 εκατομμυρίων είναι καθαρά συμβολικό και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει το κόστος της καταστροφής που επέφερε στην Κύπρο η τουρκική εισβολή. Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί και θα σεβαστεί την απόφαση;
Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήταν, όπως αναμενόταν, αρνητική. Με διάφορες προφάσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα θα προσπαθήσει, όπως πάντα, να ξεγλιστρήσει και να αποποιηθεί των ευθυνών της. Στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου, φυσικά, τελικά προσαρμόστηκε, εν μέρει. Ίσως και τώρα πράξει το ίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει τόσο το ΕΔΑΔ όσο και η ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιβάλουν κυρώσεις.


Τόσο ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να ολιγωρήσουν ούτε να αδιαφορήσουν. Οφείλουν να παρακολουθήσουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης και να διεκδικήσουν το ποσό των αποζημιώσεων από την Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ΕΕ. Δεν μπορεί, υπό το βάρος της εφαρμογής του μνημονίου, η Κυπριακή Δημοκρατία να υποχρεώνεται να εκπληρώσει πλήρως τις οφειλές της απέναντι στους διεθνείς δανειστές της και να υπόκειται σε τόσες πιέσεις, ενώ για μια χώρα υπό ένταξη να αποενοχοποιείται ο θύτης και να μην πιέζεται έμπρακτα.


Άλλωστε, αν η Κύπρος έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, με κούρεμα καταθέσεων, εκποιήσεις περιουσιών και περικοπές του κοινωνικού κράτους, τότε και η ΕΕ θα πρέπει να «εισπράξει» από την Τουρκία τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκοντας τον τρόπο.
Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένας ευρωβουλευτής για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του; Εσείς διαθέτετε αυτά τα χαρακτηριστικά;
Ένας ευρωβουλευτής χρειάζεται εμπειρία και σωστή τεκμηρίωση για να μπορέσει να πείσει, να διαφωτίσει, να διεισδύσει στα κέντρα αποφάσεων, να δικτυωθεί και να πετύχει προς όφελος της πατρίδας του. Χρειάζεται αγώνας και σκληρές προσπάθειες. Χρειάζεται υπομονή και σχεδιασμός.


Όσον αφορά το πρόσωπό μου, η αξιολόγηση του έργου των ευρωβουλευτών για την παρούσα πενταετία είναι ιδιαίτερα θετική, αφού με κατατάσσει ανάμεσα στους 47 πιο δραστήριους ευρωβουλευτές, με σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις, 2η καλύτερη ευρωβουλευτή στον τομέα της Υγείας (από 766) και πρώτη σε δραστηριότητα Κύπρια ευρωβουλευτή. Σημασία έχει να πετύχεις τον απόλυτο συνδυασμό ποσοτικής και ποιοτικής εργασίας, αναπτύσσοντας πολυσχιδή δράση.


Ευχαριστώ τον κόσμο της Κύπρου, γιατί με την ψήφο εμπιστοσύνης του με ανέδειξε διαχρονικά σε διάφορες θέσεις-κλειδιά στην τοπική αυτοδιοίκηση (ως πρώην Δήμαρχο Μόρφου και Δημοτική Σύμβουλο Στροβόλου), τέως Εθνική Βουλευτή και τέως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όλα αυτά υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί που εμπλούτισαν τις δικές μου πολιτικές εμπειρίες, και με βοήθησαν αφάνταστα στο έργο μου στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για έξοδο από το μνημόνιο»
Σε περίπτωση επανεκλογής σας, τι είναι εκείνο που δεν έχετε κάνει και θα θέλατε να το υλοποιήσετε;

Παρ’ όλον που το Κυπριακό παραμένει για εμένα προσωπικά πρώτη προτεραιότητα μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, θεωρώ πως σε αυτό το στάδιο θα πρέπει παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μας για έξοδο από το μνημόνιο, γιατί κι αυτό αποτελεί μια εξίσου σημαντική προτεραιότητα. Στόχος μου αμέσως μετά την επανεκλογή μου είναι να αναλάβω μια οργανωμένη εκστρατεία στις Βρυξέλλες αλλά και στην Κύπρο, σε σχέση με την ανάγκη να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να μπορέσει ξανά, μακριά από τις μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας της Τρόικας και τον εγκλωβισμό του μνημονίου, να κάνει μια πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας, με βασικό άξονα την ανάπτυξη και την πρόοδο.


Θεωρώ αναγκαίο αυτήν την ώρα να μην επικεντρωθούμε μόνο στο πώς βελτιώνουμε το μνημόνιο, αλλά και να καθορίσουμε στρατηγική για το πώς απαλλασσόμαστε από αυτό. Πρόθεσή μου είναι να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ενεργώντας με όλες μου τις δυνάμεις στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στην Κύπρο, αφού σήμερα διαθέτω πολύτιμη δικτύωση με άλλους ευρωβουλευτές από τις χώρες των μνημονίων, που έχουν στόχο την απαλλαγή από την Τρόικα.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες, μόλις μερικές μέρες από τις Ευρωεκλογές;
Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να επιλέξουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις απόψεις τους. Έχω εμπιστοσύνη στον λαό και στην κρίση του. Απλώς θα ήθελα να σημειώσω πως στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας, χρειάζεται στην Κύπρο και κυρίως στο εξωτερικό να βρίσκονται στις διάφορες θέσεις μάχης και διεκδίκησης άνθρωποι που όχι μόνο να θέλουν, αλλά και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις καθημερινές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, η εμπειρία και η δικτύωση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την πετυχημένη ολοκλήρωση των προσπαθειών μας. Δεν δικαιολογούνται πειραματισμοί, παρά μόνο σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις. Επίσης, όταν υπάρχει κάτι καλό δεν το σταματάς, απλώς το αφήνεις να συνεχίσει. Ζητώ τη στήριξη του λαού, για να συνεχίσω να είμαι η καθαρή φωνή διεκδίκησης της Κύπρου, στην Ευρώπη.