Περιβάλλον

Πόσιμο νερό και ανανεώσιμη ενέργεια από ούρα αστροναυτών

Κρίσιμης σημασίας η ανακύκλωση για τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος
Τα ανθρώπινα απόβλητα στα μεγάλα διαστημικά ταξίδια αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών αποβλήτων της αποστολής...
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ εκτιμούν ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη Γη, σε συστήματα επεξεργασίας λυμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ουρία και/ή αμμωνία

Ένα νέο σύστημα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα ούρα των αστροναυτών για να τους παράσχει όχι μόνο καθαρό, πόσιμο νερό, αλλά και ανανεώσιμη ενέργεια στο διάστημα. Τα ούρα των αστροναυτών ήδη ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε πόσιμο νερό, αλλά το υποπροϊόν της διαδικασίας, η ουρία, απορρίπτεται στο διάστημα. Ερευνητές αναπτύσσουν ένα νέο Ηλεκτροχημικό Βιοαντιδραστήρα Ουρίας (Urea Bioreactor Electrochemical system-UBE), που μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά την ουρία και να την μετατρέψει σε αμμωνία, η οποία κατόπιν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας σε μια κυψέλη καυσίμου.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sustainable Chemistry & Engineering, που εκδίδει η Αμερικανική Ένωση Χημικών, «ο Εδουάρδο Νικολάου, ο Κάρλος Καμπρέρα και οι συνάδελφοί τους επισημαίνουν ότι τα ανθρώπινα απόβλητα στα μεγάλα διαστημικά ταξίδια αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών αποβλήτων της αποστολής. Η ανακύκλωση θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος για τους αστροναύτες.


Όταν μάλιστα οι προμήθειες εξαντλούνται, τα επεξεργασμένα ούρα μπορούν να μετατραπούν σε πηγή πόσιμου νερού, το οποίο διαφορετικά θα έπρεπε να μεταφερθεί από τη Γη με τεράστιο κόστος. Το σύστημα UBE μετατρέπει τα ούρα σε μια ακόμα πολύτιμη πηγή ενέργειας μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ευθεία όσμωση: φιλτράρει τα ούρα και τα απόνερα του μπάνιου απομακρύνοντας τις προσμίξεις».
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη Γη, σε συστήματα επεξεργασίας λυμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ουρία και/ή αμμωνία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 Σουηδοί μηχανικοί ανέπτυξαν μια συσκευή που μετατρέπει τον ιδρώτα από τα ρούχα του γυμναστηρίου σε πόσιμο νερό, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Πηγή: econews