Τοπικά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Άμεση αντίδραση
«Ειδοποιήθηκαν από την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες - ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ - για οτιδήποτε συμβεί στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στο Πατριαρχείο - ΚΛΙΦΦΟΡΝΤ ΚΑΙ ΒΑΛΝΤΧΑΪΜ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΚΡΑΤΟΥΣ - Υπάρχουν τα μέσα αποκρούσεως στην Κύπρο», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 29 Μαΐου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Οι τελευταίες ανθελληνικές εκδηλώσεις των Τούρκων και οι εκβιασμοί των Τουρκοκυπρίων δεν φαίνεται να εξέπληξαν ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία -όπως είχαμε μεταδώσει προ ημερών- αναμένει μια κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας, εν όψει των τουρκικών εκλογών. Οι επιδιώξεις της κυβερνήσεως Ντεμιρέλ να στρέψη την κοινή γνώμη της χώρας του από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, σε εξωτερικά ζητήματα και να διεγείρει τον σωβινισμό των συμπατριωτών του, συναγωνιζόμενος προς την κατεύθυνση αυτή τους κ.κ. Έρμπακαν και Τουρκές, έχουν ήδη επισημανθεί στον ξένο παράγοντα.
Συνελήφθη για κατασκοπεία
Υπόθεση μεταδόσεως στρατιωτικών μυστικών σε Τούρκους, ερευνά το Αρχηγείο Αστυνομίας, άνδρες του οποίου συνέλαβαν για δευκόλυνση των ανακρίσεων μια 45χρονη γυναίκα, που εργαζόταν προηγουμένως σε μπαρ.
Πρόκεται για την Α. Τ., άλλως Οστερχόλμ από την Λεμεσό, η οποία σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο ο υπαστυνόμος Γεώργιος Σαββίδης, παρεδέχθη ενοχή σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία..
Οι Τούρκοι ρίχνουν πέτρες
Πέτρες και πατάτες άρχισαν να ρίχνουν εντελώς απρόκλητα σε διερχόμενα αυτοκίνητα Τούρκοι στρατιώτες, που επανδρώνουν φυλάκια μεταξύ του χωριού Άχνας και του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Άχνας και 9ου και 10ου μιλιοδείκτη της οδού Λάρνακας - Αμμοχώστου.
Συνολικά λιθοβολήθηκαν τρία φορτηγά που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, ένα λεωφορείο των Βρετανικών Βάσεων και το ιδιωτικό αυτοκίνητο Βρεττανού.
Χάρις στον θανατοποινίτη Ανδρέα Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος Μακάριος απένειμε χάρη στον θανατοποινίτη Ανδρέα Αναστασιάδη, του οποίου η εκτέλεση ήταν ορισμένη για σήμερα.
Όπως είναι γνωστό, ο Ανδρέας Αναστασιάδης καταδικάσθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε θάνατο, αφού βρέθηκε ένοχος για τον εκ προμελέτης φόνο του Κίμ. Χαράλ. που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1975, στα γραφεία του ΣΕΚΕΠ στη Λευκωσία. Έφεση την οποία κατεχώρησε στο Ανώτατο ο Αναστασιάδης απερρίφθη.
Σχετικά με τον απονομή χάριτος ειδοποιήθηκε και ο διευθυντής των φυλακών.
Δικηγόροι του Αναστασιάδη ήταν ο Άγγλος ποινικολόγος κ. Γκόρμαν, ο κ. Ευστάθιος Ευσταθίου και η κ. Λία Γεωργιάδου.