Περιβάλλον

Πάνες και ταμπόν από μέδουσες και τσούχτρες

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αναγκαστικά νέες μεθόδους...
Εταιρεία μετατρέπει τις τσούχτρες και τις μέδουσες σε υπεραπορροφητικό υλικό που μπορεί να απορροφήσει υγρά βάρους πολλαπλάσιου από το δικό του, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που να έχουν τέτοιες ιδιότητες
Η ΙΔΕΑ βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και όχι στη φάση της εμπορικής εκμετάλλευσης

Οι τσούχτρες και οι μέδουσες δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τις θάλασσες και τους ωκεανούς της Υφηλίου, αλλά έτσι όπως πάει το πράγμα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, το σενάριο αυτό δεν είναι εξωπραγματικό.
Καθώς τα ύδατα των ωκεανών γίνονται θερμότερα, κοπάδια ψαριών προτιμούν τη μετανάστευση σε ψυχρότερα κλίματα αντί της προσαρμογής στις νέες συνθήκες, όπως αναφέρεται και στη γνωστή έκθεση της IPCC, αλλάζοντας ουσιαστικά τον αλιευτικό χάρτη του πλανήτη. Αυτό είναι κακό για τους αλιείς των τροπικών περιοχών που θα μείνουν χωρίς αλιεύματα.
Πέρα, όμως, από τη μετανάστευση των αλιευμάτων η κλιματική αλλαγή προκαλεί την περίφημη «οξίνιση» των ωκεανών και τη δραματική μείωση των συγκεντρώσεων οξυγόνου στο νερό, εξέλιξη που βλάπτει σοβαρά τη θαλάσσια ζωή με πολλά είδη να οδηγούνται στην εξαφάνιση.
Όχι όλα όμως...
Στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στην Κίτρινη Θάλασσα μπορεί τα αλιεύματα να εξαφανίζονται, αλλά οι τεράστιες μέδουσες Νομούρα, που αναπτύσσονται σε μέγεθος ψυγείου, ζουν χρυσές εποχές.
Νεκρές θαλάσσιες ζώνες όπου τα ψάρια έδωσαν τη θέση τους στις μέδουσες έχουν εντοπιστεί στις ακτές της Ναμίμπια στη Δυτική Αφρική, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα.
Πάνες και ταμπόν
Οι μέδουσες και οι τσούχτρες φυσικά δεν τρώγονται, αλλά μια εταιρεία ανακάλυψε έναν ευφάνταστο τρόπο για να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι το 90% του οργανισμού τους αποτελείται από νερό και μπορούν να συγκρατούν όλο αυτό το υγρό δίχως να αποσυντίθενται. Η ισραηλινή νεοφυής εταιρεία Cine’al μετατρέπει τις μέδουσες και τις τσούχτρες σε μια ουσία με την ονομασία Hydromash, ένα υπεραπορροφητικό υλικό που μπορεί να απορροφήσει υγρά βάρους πολλαπλάσιου από το δικό του και να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που πρέπει να έχουν τέτοιες ιδιότητες (π.χ. πάνες). Μάλιστα, σε αντίθεση με τις συμβατικές πάνες από πολυμερή, το Hydromash θα συμβάλλει στην απομάκρυνση των «γλιστερών» ξενιστών από τους ωκεανούς και των πανών από τις χωματερές, ενώ είναι και βιοδιασπώμενο (απαιτείται διάστημα ενός μηνός για να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη).
Τα προϊόντα που μπορούν να προέλθουν από τις τσούχτρες περιλαμβάνουν πάνες, ταμπόν, ιατρικά σφουγγάρια, χάρτινες πετσέτες μπάνιου.
Η ιδέα βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και όχι στη φάση της εμπορικής εκμετάλλευσης.
Πηγή:econews