Με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να επιχειρήσει επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, και μάλιστα ενάμιση χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αναπτύχθηκε φυσιολογικά μια πολυεπίπεδη συζήτηση γύρω από την όποια πιθανή σκοπιμότητα βρίσκεται πίσω από αυτήν την εξέλιξη, γύρω από τα πιθανά οφέλη ή τους κινδύνους που εμπερικλείει η απόφαση αυτή.
Αντικειμενικά ομιλούντες, η επάνοδος της Κύπρου στις αγορές συνιστά μιαν άκρως θετική εξέλιξη και στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την πορεία και την προοπτική της οικονομίας μας. Όλα αυτά, άλλωστε, εξηγήθηκαν και αναλύθηκαν από τους ειδικούς, πολύ περισσότερο από έγκριτους οικονομολόγους, οι οποίοι δεν εμφανίζονται υπό τον οποιονδήποτε κομματικό μανδύα και είναι σε θέση να εκφέρουν ανεξάρτητα τις απόψεις τους, μπορούν να μιλούν χωρίς να σκέφτονται μικροπολιτικά.
Λέμε, λοιπόν, επί της ουσίας, πως ναι μεν έχουμε να κάνουμε με μια ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία συνιστά ένα ενθαρρυντικό βήμα στη δύσκολη και μακρά προσπάθεια της ανάκαμψης, ωστόσο, ασφαλώς και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες από μέρους των κυβερνώντων.
Οι κυβερνώντες, οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους, στις προσδοκίες που μέσα από τα συμφραζόμενά τους γεννούν στον λαό, που υποφέρει και πληρώνει το επαχθές τίμημα της οικονομικής καταστροφής της χώρας μας.
Από την άλλη, όμως, εξίσου προσεχτικοί και φειδωλοί οφείλουν να είναι στις τοποθετήσεις τους και όσοι εκ των πολιτικών και των κομμάτων μας, συνεπαρμένοι από τον αντιπολιτευτικό τους οίστρο, αρνούνται κατηγορηματικά να δουν και να παραδεχθούν την όποια καλή εξέλιξη σημειώνεται κατά καιρούς σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία.
Όπως, δηλαδή, οι κυβερνώντες «απαγορεύεται» να πανηγυρίζουν και να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν πράγματα και καταστάσεις, το ίδιο και οι της αντιπολίτευσης, μόνο σώφρον δεν είναι να θέλουν να δημιουργούν την εικόνα πως τα πάντα είναι μαύρα κι άραχνα, να προσπαθούν να υποβαθμίζουν και να επισκιάζουν καθετί το θετικό, λες και οι πολίτες δεν έχουν ιδίαν αντίληψη και λογική, λες και δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν την πραγματική διάσταση των δεδομένων που έχουν ενώπιόν τους.
Αποτελεί άποψή μας, πως όσο επιζήμια είναι για την υπόθεση της κυπριακής οικονομίας η ωραιοποίηση και η θριαμβολογία, εξίσου επιζήμια και καταστροφική είναι η ισοπέδωση και ο μηδενισμός... ploutarchoug@simerini.com